karelsbrug-praagpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Klassieke concerten: concertzalen en kerken

Locaties voor klassieke concerten in Praag zijn het Rudolfinum en het gemeentehuis (Obecni dum). Kleinere concerten, vaak gericht op toeristen, vinden plaats in sommige kerken. Zeer populair in de zomer is de Krizik-fontein, een show van muziek, water en licht. Openlucht zomerconcerten worden gehouden in de burchttuinen, onder andere in de Ledeburska- en Wallenstein-tuinen. Bekende orkesten zijn: het Czech Philharmonic Orchestra en FOK het Prague Symphony Orchestra. Het bekendste klassieke muziekfestival is de Praagse Lente dat begint op 12 mei, de sterfdag van de componist Bedrich Smetana.

Praag_concert_rudolfinum_dvorak_hall.jpg

Klassieke concerten
Klassieke concerten worden vrijwel elke avond gegeven in de concertzalen in Praag. Het beste voor toeristen is de Smetana-hal in het gemeenteschapshuis, omdat de concerten hier hoogtepunten ten gehore brengen uit populaire klassieke muziek. In de Rudolfinum concertzaal zijn er minder optredens tijdens de zomermaanden.

1. Rudolfinum, Alsovo nabrezi 12
Het Rudolfinum heeft twee concertzalen: de Dvorakzaal en de Sukzaal. Het Tsjechisch Filharmonisch Orkest treedt hier regelmatig op. Het bemachtigen van kaartjes voor de Dvorak Hall kan moeilijk zijn omdat de meeste kaartjes als abonnement worden verkocht en er weinig plaatsen overblijven voor de vrije verkoop. Het is de moeite waard om persoonlijk naar het plaatsbespreekbureau van het theater te gaan om te zien of er nog plaatsen beschikbaar zijn. Kaartjes voor de Suk Hall zijn gemakkelijker te krijgen alhoewel de zaal aan slechts 192 mensen plaats biedt.

2. Gemeenschapshuis: Smetana concertzaal, Namesti Republiky 5
De Smetana concertzaal is in het gemeenschapshuis. Het is de thuisbasis van FOK het Praags Symphonie Orkest, het officiŽle orkest van de stad Praag. Kaartjes krijgen is eenvoudig. Buiten bij de ingang worden altijd flyers uitgedeeld met het programma van die avond, meestal een samenstelling van bekende melodieŽn uit werken van bekende componisten. Het is vrijwel altijd mogelijk om kaartjes te krijgen voor dezelfde avond.

3. Klementinum, Marianske namesti 5
De spiegelkapel van het Klementinum heeft een weelderig interieur van marmer en fresco's met spiegels langs de muren; de perfecte locatie voor een klassiek concert. Luister naar de werken van Mozart in de hal waar hij zelf op het orgel speelde.

Praag_concert_klementinum.jpg

Klassieke concerten in kerken
Kerken hebben een goede akoestiek, daarom worden er in Praag veel klassieke concerten in kerken gehouden. Naar een concert in een kerk gaan is dť gelegenheid om naar mooie muziek te luistren en tegelijkertijd het prachtige interieur van de kerk te bekijken. Trek warme kleren aan, want hoewel de kerken verwarmd zijn worden ze niet erg warm.

1. St Joris Basiliek, op het terrein van de Praagse Burcht
In de vroege avond zijn er concerten met hoogtepunten uit muzikale werken. Op het programma staan populaire werken zoals Wolfgang Amadeus Mozart - Eine kleine Nachtmusik, George Frederick Handel Music for the Royal Fireworks, Antonio Vivaldi - Symphony in G Major Concerto alla rustica en nog veel meer.

2. Sint-Nicolaaskerk, Oude Stadsplein
Klassieke concerten zijn populair vanwege de uitstekende akoestiek in deze kerk. Uitgevoerd worden werken van Vivaldi, Mozart en Dvorak. Het interieur van de kerk is voorzien van trompe-l'oeil-schilderingen en een prachtig kerkorgel dat rijkelijk versierd is met bloemmotieven en engelen.

Concerten in musea
Twee Praagse musea organiseren geregeld klassieke concerten. Bezoek ook het museum voor of na het concert.

1. Villa Amerika Dvorak Museum, Ke Karlovu 20
Het concert wordt gegeven in de muzieksalon van de villa. De musici zijn gekleed in historische kostuums en brengen ten gehore aria's en duetten gecomponeerd door Antonin Dvorak. De 80 minuten durende concerten zijn van mei tot oktober op dinsdag en vrijdag.

2. Muziekmuseum, Karmelitska 4
Het museum vertoont een unieke collectie muziekinstrumenten en omvat onder meer de piano waarop Mozart speelde. Combineer een bezoek aan het museum met het luisteren naar een van de vele klassieke concerten die het hele jaar door worden georganiseerd.

Meer concertlocaties

1. Lobkowicz Palace, op het terrein van de Praagse Burcht
Trakteer jezelf op een lunchconcert van een uur met klassieke muziek van Bach, Vivaldi, Smetana en Dvorak. De concertzaal is prachtig gedecoreerd en een plezier voor het oog. Kijk, terwijl je naar de muziek luistert omhoog naar het† beschilderde plafond uit de zeventiende eeuw. Tip: boek een arrangement met een rondleiding door het Lobkowicz Palace gevolgd door een een concert.

2. Cafť Mozart, Oudestadsplein 22
Luister naar klassieke muziek uitgevoerd door het Mozart-kwartet gekleed in historische kostuums terwijl je geniet van een uitgebreid diner. Bonus: een heerlijk glas mousserende wijn als welkomstdrankje en het beste uitzicht in Praag op de astronomische klok.

3. Krizik-fontein, u Vystaviste 2
Krizik Fountain of dansende fontein is een muzikale show van water en lichteffecten. Het is een openluchtvoorstelling die muziek met kleurrijke waterstralen combineert. In de zomer is het spektakel elke avond te zien.

Praag_concert_krizik_fontijn.jpg

Concerten in Praagse tuinen
Ledeburtuin, de Maltezertuin, de Wallensteintuin en de tuin van Vysehrad zijn locaties voor openluchtconcerten in de zomer. Deze concerten zijn vaak gratis. Ga naar het VVV-kantoor op het Oude Stadsplein, naast de astronomische klok, voor het programma en de datum.

Praagse lente- en herfstfestival
Het jaarlijkse muziekfestival, Prague Spring International Festival, behoort tot een van de belangrijkste culturele evenementen in TsjechiŽ. Het begint op 12 mei, de sterfdag van de componist Bedrich Smetana met een uitvoering van My Vlast (mijn vaderland), een serie van zes symfonische gedichten en eindigt met Beethovens symfonie nr. 9. Het festival loopt tot begin juni. De beste musici, symfonieorkesten en kamermuziekensembles ter wereld komen samen in Praag om op te treden in de Rudolfinum-concertzaal en de Smetanazaal in het gemeenschapshuis. Het eerste Praagse Lentefestival markeerde het einde van de Tweede Wereldoorlog en sindsdien trekt het festival eersteklas musici. Even beroemd als het Spring Festival is de Strings of Autumn, een festival vol jazz, hiphop en elektronica.

Lees verder
Operavoorstellingen in Praag
Ballet en black light show
Marionettenvoorstelling Don Giovanni

Praag_concert_smetana_hall.jpg

foto's Marianne Crone en wiki commons

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.