karelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-moldau

Marionetten voorstelling Don Giovanni en Die Zauberflöte

De Tsjechische poppenspelers van het Nationale Marionettentheater spelen in Praag in het theater Rise Loutek (het marionetten koninkrijk). Deze marionetten voorstellingen zijn ideaal voor een internationaal publiek aangezien er geen gesproken woord is. Het zijn bewerkingen van klassieke opera's en het verhaal speelt zich af in ongeveer twee uur.

Poppentheaters zijn zo'n beetje het handelsmerk van Praag geworden. Ze zitten op meedere plaatsten in het centrum van de stad, evenals winkels die marionetten verkopen. Wanneer je kaartjes koopt, zorg er dan voor dat je naar het Nationale Marionettentheater gaat. Andere theaters, vaak met dezelfde naam, liften mee op het succes van dit theater. Hun voorstellingen zijn ongetwijfeld ook interessant, maar niet authentiek.

Praag_marionetten_theater_1.jpg

National marionetten theatre: het poppentheater repertoire
Het Nationaal Marionetten Theater houdt een historische traditie in stand en betovert jong en oud met optredens van Mozart's opera Don Giovanni (in het Italiaans, duur ongeveer twee uur) en Die Zauberflöte (in het Duits, duur ongeveer vijfenvijftig minuten). De marionetten zijn vijftig centimeter lang, gebaseerd op achttiende-eeuwse poppen en gekleed in historische kostuums. Tijdens de show zijn de touwtjes en de poppenspelers duidelijk zichtbaar. Optredens zijn populair en het theater is klein. Adres: Zatecka 1, Stare Mesto, Praag

TIP: Bestel tickets voor een marionettenvoorstelling van te voren online.

Boek hier een ticket voor het Nationaal Marionettentheater

Praag_marionetten_theater_2.jpg

Het poppenspel, een optische illusie
De voorstelling begint met Mozart die dirigeert en een paar aantekeningen maakt in de partituur. Don Giovanni verschijnt en begroet het publiek dan haalt hij een zakdoek tevoorschijn en droogt de tranen van Donna Anna. Het verhaal ontpopt zich. Tegen het einde komt de hoofdpoppenspeler tussenbeide en maant de poppen tot stoppen, maar ze luisteren niet. Hij wijst dan op zijn horloge en hangt de poppen één voor één aan de muur en veegt de vloer schoon.

Wanneer de poppenspeler volledig zichtbaar wordt, kun je duidelijk zien dat de poppen behoorlijk groot zijn want nu vergelijkt je oog ze met de werkelijkheid. Tijdens de voorstelling zaten de poppenspelers verborgen achter een gordijn, alleen hun armen en handen waren zichtbaar. Vanwege het gordijn kunnen we de poppen niet vergelijken met de ware grootte van de poppenspeler. Onze ogen vergelijken de poppen met het gordijn dat ongeveer een meter hoog is, waardoor onze ogen denken dat de poppen kleiner zijn dan 50 cm. Onze ogen hielden ons voor de gek: een optische illusie.

Praag_marionetten_theater_3.jpg

Wat zijn marionetten?
Marionetten zijn poppen die bewogen worden door middel van touwtjes bevestigd aan het hoofd, de rug, de handen en de benen van de pop. Alle touwtjes komen samen aan een houten frame in de vorm van een kruis. Hiermee manipuleert de poppenspeler de bewegingen van de marionet. Marionetten zijn veel complexer om te bedienen dan handpoppen of wayangpoppen.

Marionetten zijn gemaakt van hout en met de hand gesneden, beschilderd en aangekleed. Er zijn 'beroemdheden' zoals Spejbl en Hrvinek, geesteskinderen van Josef Skupa en er is ook de dappere soldaat Sjvek, uit de komische roman van Jaroslav Hasek. Andere personages zijn de duivels, heksen, koningen, prinsessen, clowns en nog veel meer. Veel souvenirwinkels in Praag verkopen marionetten. Als je er een koopt, zorg er dan voor dat het een houten pop is en niet van plastic.

Praag_marionetten_theater_4.jpg

Bereikbaarheid en locatie
Het Nationale Marionettentheater ligt in de wijk Josefov, dicht bij het Oude Stadsplein. Het theater in art deco-stijl is niet veel veranderd sinds 1928, toen het voor het eerst zijn deuren opende. Neem een kussen mee want de houten stoelen hebben geen zachte bekleding. Er zijn ongeveer 200 zitplaatsen. Er zijn geen plaatsnummers, je kunt gaan zitten waar je wilt. De voorstelling begint om 20.00 uur. Het theater opent veertig minuten voordat de voorstelling begint. De beste plaatsen zijn achterin het zaaltje.

Adres: Nationaal Marionettentheater, Zatecka 1, Josefov
Openbaar vervoer: metrolijn A Staromestska station

foto's Marianne Crone

Voorstellingen in Praag:
Marionettentheater Spejbl en Hurvinek
Theaters in Praag voor ballet, blacklight shows, musicals en opera
Hybernia theater en het Zwanenmeer  

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.