praag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Theaters Praag: ballet, blacklight musicals en opera

Praag is een stad voor liefhebbers van theater en opera. De stad heeft drie opera-gebouwen en twee concertzalen. Als je Tsjechisch spreekt, heb je geluk, want er zijn nog ongeveer veertig andere theaters die toneelstukken (in het Tsjechisch) opvoeren. Niet-Tsjechisch-sprekende bezoekers worden niet benadeeld, omdat alle opera's van Engelse boventiteling zijn voorzien. |

Bovendien is het aanbod gevarieerd. Ook voor niet-muzikale bezoekers is een voorstelling bijwonen een unieke belevenis. De interieurs van de theaters zijn indrukwekkend prachtig. Er zijn geen rondleidingen in de theaters (met uitzondering van het Gemeenschapshuis). De enige manier om de binnenkant te zien, is naar een voorstelling te gaan. Een bijkomend voordeel is de ticketprijs die veel lager is dan in Wenen, Parijs of Londen.

Praag_theaters_praag_1.jpg

Theaters in Praag: naar welke voorstellingen?
Op het operarepertoire in de Praagse theaters prijken alle beroemde componisten. Toch is het misschien een goed idee om naar een opera van een Tsjechische componist te gaan. Aanbevolen voor 'beginners' zijn de volgende drie: Rusalka en Kate en de duivel, beide gecomponeerd door Antonin Dvorak. Ze worden in het Tsjechisch gezongen met Engelse boventiteling. Deze opera's worden meestal opgevoerd in het Nationaal Theater. Een andere aanrader is Don Giovanni, de bekendste opera van Mozart die altijd op het repertoire staat in het Standentheater.

Korte inhoud van drie populaire opera's
Het verhaal van Rusalka is gebaseerd op het sprookje van de kleine zeemeermin. In de opera 'Kate en de duivel' is Kate een levenslustig meisje dat alleen maar wil dansen. Wanneer ze in de hel terecht komt, weten de duivels geen raad met haar en willen haar weer zo snel mogelijk kwijt aan de bovenwereld. Don Giovanni is voor meer gevorderden. Rokkenjager Don Giovanni neemt de gevoelens van vrouwen niet serieus en eindigt uiteindelijk in de hel.

Ballet, pantomime en marionetten
Populair en snel uitverkocht zijn het Zwanenmeer en de Black Light-show. Koop hier je tickets voor het Zwanenmeer en hier voor de Black Light Show. Het Nationale Marionettentheater is niet alleen voor kinderen, het ensceneert opera's en in het bijzonder Don Giovanni van Mozart maar ook Die Zauberflöte en Orpheus en Eurydice. Kinderen vinden het misschien leuk om Spejbl and Hurvinek te zien, een komisch duo.

De drie belangrijkste theaters in Praag
Praag heeft drie grote theaters: het Nationaal Theater, het Standentheater en het Staatstheater. Werken van Tsjechische componisten staan altijd op het repertoire. Erg populair bij toeristen is de opera Don Giovanni van Mozart, die op 29 oktober 1787 in première ging in het Standentheater en nog steeds meerdere keren per week wordt opgevoerd.

Praag_theaters_praag_2_theaters_2.jpg

1. Het Nationaal Theater, Narodni 2, Nové Mesto
Het Nationale Theater (Narodni Divadlo) is voornamelijk voor toneel, ballet en opera's van Tsjechische componisten. Boventitels zijn in het Engels. Het Nationaal Theater staat aan de oevers van de Moldau. Als je tijdens de pauze op het balkon staat, heb je een geweldig uitzicht op de rivier met als achtergrond de Praagse Burcht. Brede trappen leiden naar de bovenste verdiepingen. Het interieur van het theater is goud en karmozijnrood. De hoofdfoyer heeft een prachtig plafond beschilderd met allegorische figuren. Op het toneelscherm staat een geschilderde scène uit de Tsjechische geschiedenis Veel Tsjechische theaterbezoekers kleden zich voor de gelegenheid, maar er zijn ook veel bezoekers in vrijetijdskleding.

2. Standentheater, Zelezna straat, Stare Mesto
Standentheater (Stavovske Divadlo) voornamelijk voor toneel, ballet en opera (en in het bijzonder Don Giovanni van Mozart). Boventitels zijn in het Engels. Dit theater is veel kleiner dan het Nationaal Theater en als je een plaats reserveert, zorg er dan voor dat het podium recht voor je is. De loges aan de zijkanten hebben twee rijen stoelen. Als je op de tweede rij zit, is je zicht beperkt. De buitenkant van het theater is in empirestijl met pilasters en corinthische zuilen, het kleurenschema is lichtgroen en crème. Het interieur is van donkerrood fluweel met vergulde details. Dit samen met de kroonluchters maken het tot één van de mooiste theaters van Praag. Het spookbeeld buiten naast de ingang is Il Commendatore, een personage uit de opera Don Giovanni.

3. Staatsopera, Wilsenova 4, Vinohrady
Staatsopera (Statni Opera) is voornamelijk bedoeld voor opera's van niet-Tsjechische componisten. Hier ga je naar Bizet's Carmen of Verdi's La Traviata. Het theater werd in 1888 geopend als een Duits podium met een uitvoering van Wagners opera 'Die Meistersinger von Nürnberg'. Na een sluiting van vier jaar wegens renovatie, heropende het theater in januari 2020. Het neo-rococo-interieur met fresco's en beschilderde plafonds onderging een ingrijpende renstauratie.

Het negentiende-eeuwse theater is nu uitgerust met eenentwintigste-eeuwse technologie. Een centrale computer bedient de podiumelementen en elke stoel is voorzien van een touchscreen met boventiteling in meerdere talen. Het toneelscherm is nieuw en een replica van het origineel dat op mysterieuze wijze verdween in 1945. Het toont een dichter die de wereld rondreist om inspiratie op te doen. Vervolgens schrijft hij een verhaal over de deugden en ondeugden van de mens dat op het toneel wordt opgevoerd.

Praag_theaters_praag_3.jpg

Theaters in het centrum van Praag
Hybernia en Broadway zijn populair bij buitenlandse toeristen in Praag. Daarom wordt vooraf en online reserveren ten zeerste aanbevolen. Nova Scena (New Stage) is het moderne gebouw naast het Nationaal Theater. De façade bestaat uit meer dan vierduizend blokken geblazen glas en was één van de pronkstukken van het communistische tijdperk. Poppenmakers en poppenspelers behoren tot het Tsjechische nationale erfgoed, een goede reden om een marionettenvoorstelling bij te wonen in het Nationaal Marionettentheater, een charmant, ouderwets theater.

1. Hybernia Theater, nam Republiky 4, Nove Mesto
Hybernia Theater (Divadlo Hybernia) richt zich voornamelijk op toeristen en is gespecialiseerd in balletproducties. Het Zwanenmeer, Romeo en Juliette en tijdens de kersttijd De Notenkrakersuite staan altijd op het repertoire. De uitvoeringen in Hybernia zijn een verkorte versie. Er is geen orkest en de muziek is vooraf opgenomen. Wil je zeker zijn van een zitplaats, dan kun je het beste online reserveren.

2. Theater Broadway, na Prikope 4, Nové Mesto
Theater Broadway, ook wel bekend als Glow, staat bekend om Black Light Theatre, een combinatie van pantomime en dans op een verduisterd podium verlicht door UV-licht. De artiesten zijn gekleed in fluorescerende kostuums die samen met de lichten driedimensionale effecten creëren. Het resultaat is dat de mimespelers en dansers lijken te zweven. Black Light Theatre is een optische illusie. De optredens zijn erg populair bij toeristen. Je kunt het beste online boeken.

3. Nova Scena, Narodni 4, Nové Mesto
Laterna Magika (toverlantaarn) optredens vinden bijna dagelijks plaats in Nova Scena. Laterna magika is een bijzondere theatervorm die is ontstaan in voormalig Tsjecho-Slowakije. De voorstelling is een spektakel van door film en computer gegenereerde visuele effecten samen met pantomime artisten. Iedereen kan het verhaal begrijpen omdat er geen gesproken woord is. Deze kunstvorm werd in 1958 voor het eerst aan het publiek getoond tijdens de Wereldtentoonstelling in Brussel.

4. Nationaal marionettentheater, Zatecka 1, Stare Mesto
Poppentheaters hebben een lange traditie in Tsjechië. Het National Marionettentheater staat bekend om zijn uitvoeringen waarin poppen en gekostumeerde poppenspelers een rol spelen. Op het repertoire staan klassieke opera's als Don Giovanni en de Toverfluit. Als je geen liefhebber bent van opera's, is het goed om te weten dat je alleen hoogtepunten ziet, niet de volledige opera.

Praag_theaters_praag_4.jpg

Theaters buiten het centrum
Omdat het openbaar vervoer snel en frequent is in Praag, is naar een theatervoorstelling gaan buiten het stadscentrum geen nadeel. Metrolijn A brengt je naar Dejvicka voor het poppentheater . Metrolijnen B en C brengen je naar Florenc voor het Karlin Theater.

1. Divadlo Spejbla a Hurvinka, Dejvicka 38, Bubenec
Poppentheater Spejbla en Hurvinka is vernoemd naar een poppenduo: vader Josef Spejbl en zijn zoon Hurvinek, die samen met een ander gezin in hetzelfde appartement wonen. Hun hond blaft menselijke taal. Ze zijn het geesteskind van Josef Skupa (1892-1957). Deze voorstellingen zijn gericht op kinderen, maar ook volwassenen zullen ze leuk vinden. De uitvoeringen zijn in het Tsjechisch, geen vertaling, maar de verhaallijn is gemakkelijk te volgen.

2. Muziektheater Karlin, Krizikova 10, Karlin
Muziektheater Karlin (Hudebni divadlo Karlin) ensceneert opera, operette, ballet en musicals. Het theater opende zijn deuren in 1881, had banken binnen en was in gebruik als circus. In de jaren 1920 werd het gerenoveerd en geschikt gemaakt voor variétévoorstellingen. Na de Tweede Wereldoorlog werd het theater de thuisbasis van meer muzikale genres zoals opera en musicals.

Hoe kaartjes te kopen
De kassa's van de theaters zijn doorgaans geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 / 10.00 - 18.00 uur, of tot het begin van de voorstelling. Er zijn een aantal kaartjesbureaus in het centrum van Praag waar je kaartjes voor een voorstelling kunt kopen. Houd er rekening mee dat deze tickets altijd duurder zijn vanwege de commissie. Een paar dagen van tevoren en vaak op de dag van de voorstelling zelf zijn er meestal nog plaatsen vrij in de theaters. Als je naar een balletvoorstelling in het Hybernia Theater of de Black Light Show in Theater Broadway wilt gaan, is het verstandig om online te boeken omdat deze shows erg populair zijn en snel uitverkocht zijn.

foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.