praag-winterkarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

Dum Radost en boutque cinema in de wijk Zizkov

Toen Dum Radost (Huis van de Vreugde) gebouwd werd, was het het hoogste kantoorgebouw in Praag en in heel TsjechiŽ. In het gebouw zitten kantoren, appartementen, een theater, een cafť, een bioscoop oude stijl en een bioscoop boutique-stijl: Cinema Pritomnost. Deze bioscoop nieuwe stijl heeft slechts zeventig zitplaatsten, heeft een uitgebreide bar en lijkt meer op een gezellige zitkamer dan een traditionele bioscoop. Pritomnost is zonder contant geld en je kunt alleen betalen met plastic geld. Tijdens de voorstelling komt je drankje via de 'stilte bestelling' zodat iedereen ongestoord naar de film kan blijven kijken.

Praag_dum_radost_boetiek_bioscoop.jpg

Boutique Cinema Pritomnost
Boutique Cinema Pritomnost is luxe, eigenzinnigheid, kleinschaligheid, maar heeft ook iets intiems. Deze nieuwe stijl bioscoop zit in het souterrain van het Radost gebouw in de wijk Zizkov. Terwijl je in een comfortabele fauteuil achterover leunt, kijk je naar een film en wordt je drankje neergezet op laag tafeltje; het is alsof je thuis in je eigen zitkamer naar een film zit te kijken. De bar gaat open voordat de film begint en blijft open gedurende de hele film.

Geruisloos bestel je je drankjes en niemand wordt gestoord. De bioscoop-zitkamer ruimte wordt ook gebruikt voor kleinschalige concerten, feesten, proeverijen en workshops. Welke film er draait vind je op de website van Pritomnost en kaartjes koop je via d het GoOut netwerk. Na de laatste voorstelling van de dag kun je de rest van de avond gezellig doorbrengen in de stijlvolle bar, die een aantal dagen per week omgetoverd wordt tot lounge met dj's.

Praag_dum_radost_zizkov__praag.jpg

Dum Radost†
Dum Radost staat in de wijk Zizkov en werd gebouwd tussen 1932 en 1934 in functionalistische stijl. Voor dit 52 meter hoge gebouw met elf verdiepingen lieten de architekten Karel Honzik en Josef Havlicek zich inspireren door de bouwwerken van Le Corbusier. Volgens het functionalisme bepaalt de functie van het gebouw de vorm en het uiterlijk. Het kenmerk van deze architectuur is soberheid en weinig ornamenten.†De bouwmaterialen waren destijds zeer vooruitstrevend, zoals de metalen constructie van de ramen en de gevelbekleding van keramische tegels. Het was een van de eerste gebouwen in Tsjecho-Slowakije met airconditioning.

De architecten gebruikten een kruisvorm voor de basis van het gebouw. Dit zorgt ervoor dat† alle 700 ruimtes van het daglicht kunnen profiteren. Ze bouwden elf verdiepingen hetgeen in de jaren dertig betekende dat dit het hoogste gebouw van TsjechiŽ was. Indertijd werd het gebouw omschreven als 'zeer gewaagd' maar ook als 'zeer geslaagd.' Door de hoogte was het een opvallend gebouw en werd daarom in de Tweede Wereldoorlog zwart geschilderd zodat het minder zichtbaar was voor bommenwerpers. Na de oorlog werd de verf weer verwijderd.

Adres en bereikbaarheid
Het kleine park aan de overkant van het gebouw heet Park Radost met Bar Smutek waar je iets kunt drinken terwijl je luistert naar dj's. (Radost betekent vreugde en smutek betekent verdriet)

Dum Radost, namesti Winstona Churchilla 2 tram 3, 5, 9 halte Husinecka.

foto's wiki commons en Facebook

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.