praag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-winterpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Tsjechisch Filharmonisch Orkest

Vlakbij het Oude Stadsplein in Praag, aan de oever van de Moldau schittert het Rudolfinum, thuisbasis van het Tsjechisch Filharmonisch Orkest. Luisteren naar muziek op hoog niveau is een uitstekend excuus om de prachtige Dvorak-zaal te bewonderen.

Praag_rudolfinum_3.JPGDvorak
Het Rudolfinum is een indrukwekkend gebouw in neo-renaissancestijl en is vernoemd naar Rudolf van Habsburg, Aartshertog van Oostenrijk. Het Tsjechisch Filharmonisch Orkest gaf hier in 1896 zijn eerste concert onder leiding van Antonin Dvorak, componist, dirigent, muziekpedagoog, altviolist en organist.†

Concerten
Nog steeds worden in het Rudolfinum werken van Dvorak ten gehore gebracht waarvan waarschijnlijk de meest bekende is Symfonie nr 9, 'Uit de nieuwe wereld'. Het Rudolfinum is ook de zaal waar concerten worden gegeven tijdens het Internationale Muziekfestival: De Praagse lente.

Borstbeelden
Van 1918 tot 1938 zetelde in dit gebouw het Tsjechoslowaakse parlement. In 1938 werd het Rudolfinum in opdracht van de Nazi's gesloten. Een van de borstbeelden op de balustrade moest worden verwijderd omdat het de Joodse componist Felix Mendelssohn voorstelde.†

Mendelssohn
Aangezien het niet helemaal duidelijk was welk van de beelden Mendelssohn voorstelde, werd daarom besloten om het beeld met de grootste neus weg te halen. Dit bleek Richard Wagner te zijn, de favoriete componist van Hitler. Jiri Weils beschreef dit voorval in zijn roman 'Mendelssohn op het dak'.

Adres
Rudolfinum
Alsovo nabrezi 12
Praag 1

Openbaar vervoer
Metro lijn A Staromestska station
Tram 2, 17, 18 halte Staromestska

foto Marianne Crone

Praag_rudolfinum

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.