praag-winterkarelsbrug-praagpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Svetozor Filmhuis en arthouse films

Světozor staat voor twee dingen: bioscoop en ijs. Ovocný Světozor voor ijs en Kino Světozor een filmhuis waar art-house films worden vertoond, vrijwel altijd Engels ondertiteld. Het filmhuis opende in 1918 als een gewone bioscoop, daarna was het populair als cabaret theater, daarna weer gewoon bioscoop en nu filmhuis. Arthouse films zijn nooit kaskrakers en je vindt hier dan ook films die niet in de grote bioscopen draaien.

Praag_cinema_svetozor.jpg

Světozor filmhuis met arthouse films
Světozor maakt samen met Bio Oko en Aero deel uit van drie beroemde arthouse-bioscopen in Praag. Iedere week gaat er een film in premiere, op maandag documentaires, op woensdag experimentele genres zoals video art, tekenfilms en korte films. Er zijn ook speciale dagen voor senioren, kinderen en doven. Het Franse Filmfestival vindt traditioneel eind november plaats in Kino Lucerna en Kino Světozor. Ook het Duitse filmfestival is meestal in november in dezelfde bioscopen.

Kino Světozor en de kino-automaat
Het gouden tijdperk van Světozor dateert van 1968 tot 1971 met Kinomat. Dit was 's werelds eerste interactieve film, bedacht door Radúz Činčera en getoond in het Tsjechoslowaakse paviljoen op Expo 67 in Montreal, Canada. Op negen momenten tijdens de film stopt de actie en verschijnt er een moderator op het podium om het publiek te vragen tussen twee scčnes te kiezen. Na de stemming wordt de gekozen scčne gespeeld.

Art Nouveau-juweeltje
De bioscoop Světozor werd gebouwd tussen 1914 en 1918 en behoort architectonisch tot de art nouveau en art deco-stijl. Het was het geesteskind van de voormalige burgemeester van Praag en parlementslid. De bouw van de bioscoop vond gelijktijdig plaats met de bouw van het gehele gebouwencomplex. De architect was Osvald Polívka (1859-1931). Hij was ook de (mede) architect van het Obecni Dum, het nieuwe stadhuis en de Česká spořitelna bank. Hij werd geroemd om zijn ruimtelijk inzicht en gebruik van materialen maar kreeg ook kritiek vanwege een zekere mate van overdecoratie.

Locatie
Svetozor heeft twee zalen en de ticketprijzen zijn meestal iets lager dan bij multiplexbioscopen. Voor een filmvoorstelling overdag kun je kaartjes met korting kopen.

Bioscoop Světozor bevindt zich in passage Světozor, midden op het Wenceslasplein, waar de tramhalte Václavské náměstí ligt. Recht tegenover Světozor ligt de Lucerna-passage met het beroemde standbeeld van David Černý en de historische bioscoop Lucerna.

Adres: Kino Světozor, Vodichkova 41, Nove Mesto, Praag

Lees ook:
Boutique Cinema Pritomnost
Multiplex cinemas en films met Engelse ondertiteling 

foto Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.