praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaukarelsbrug-praagpraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Vinohrady het centrum van de homoscene in Praag

De homoscene van Praag concentreert zich voornamelijk in Vinohrady. Deze lommerrijke wijk staat vol kleurrijke panden met prachtige Art Nouveau gevels. Homobars en clubs stromen vol in het weekend maar zijn de rest van de week vrij rustig.†Praag is heel relaxt voor homoseksuele stelletjes. Dat was anders in het verleden. Het Communistisch regime stond vijandig tegenover queer zijn. Vanaf 1961 was openlijk vertoon van homoseksualiteit en same-sex sexuele activiteiten niet meer strafbaar. De meeste homo's kwamen pas uit de kast na de val van het Communisme.

Praag_gay_praag_1.jpg

Gay-vriendelijke clubs en bars

Een heel populaire gay ontmoetingsplek even buiten het toeristische centrum van Praag is de drie verdiepingen tellende club Valentino, Vinohradska 40, open vanaf 23.00. Binnen is het een doolhof van zalen en zaaltjes waar je kunt drinken, dansen en nog meer.

Pal naast Valentino ligt het Celebrity Cafe, een goede plek om de nacht te beginnen. Vooral als je je bedenkt dat een pilsje niet meer dan Ä1 kost. Een straat verder vind je de Termix Club, Trebizskeho 4a, in een sousterrain. Termix is minuscuul, vooral in vergelijking met Valentino. Er is een compacte dansvloer, een piepkleine lounge met op de stoelen kussens waarin je heerlijk wegzakt.†In het weekend vind je hier Tsjechen, toeristen en ex-pats. Een uitstekende plek als je op de versiertoer bent.

En voor degene die niet weten wat thermix is. Dit was het beroemdste chocolade-kwark toetje voor kinderen in de communistische tijd.

Sauna's en hotels
Verder is er iedere maand in Radost FX een homo feestje met de naam Lollypop. Je vindt Radost in Belehradska straat 120. Saunaís en badhuizen hebben elk een eigen publiek. Babylonia aan Martinska straat 6, altijd tjokvol in het weekend. Heel populair is sauna Marco met twee vestigingen, een aan Lublanska straat 17 met een vooral jonger publiek en de andere aan Legerova 33. Bij David aan de Sokolovska straat 44 vind je vooral een wat oudere clientŤle.

Gay-vriendelijke 3* hotels,†Claris Hotel, Slezska 26,†Tosca Hotel, Blanicka 10,†en als geld geen rol speelt: Hotel Kempinski, Hybernska 12.

Mezipatra Queer Film Festival
Het Mezipatra Queer Film Festival wordt gehouden in Praag en Brno. Dit filmfestival vindt plaats in de eerste twee weken van november in Praag en de laatste twee weken van november in Brno. Het is een festival met een veelheid aan queer films (documentaires, retrospectieven, korte films, speelfilms, enz.), maar het is ook een cultureel evenement. Het programma omvat themafeesten, lezingen, exposities en meer.

Praag_gay_praag_2.jpg

Prague Pride
Prague Pride is een festival van een week met muziek, cultuur en sport dat elk jaar gehouden wordt in augustus. Op de laatste dag is er een parade door de stad, van het Wenceslasplein naar het Letna-park. Tienduizenden LGTB'ers, komen bijeen voor dit populaire evenement, een van de grootste culturele evenementen in TsjechiŽ.

Queer Bal
Het Queer Bal wordt zowel in Praag als in Brno gehouden en is een jaarlijks bal voor homo's, lesbiennes en hun vrienden. Het is een evenement met live muziek, dansvoorstellingen, een loterijwedstrijd en gewoon een gezellig avondje uit voor iedereen. Elk jaar heeft het bal een ander thema. Het gekozen thema bepaald welke kleding gedragen wordt. Het Queer bal wordt gehouden in februari of maart.

Prague Rainbow Spring†
Dit is een internationaal sporttoernooi voor LGBTQ-atleten, hun vrienden, collega's en supporters waar meer dan 400 deelnemers uit vele landen strijden in volleybal, badminton, zwemmen en beachvolleybal. Dit sporttoernooi vindt plaats in Mei.

Lees verder
LGTB Praag: gay-vriendelijke bars en clubs

foto's Wiki Commons en Termix

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.