karelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Hoe een tram met airconditioning te herkennen

Hoe herken je in Praag een tram met airconditioning? Dat is simpel. Je hoeft niet de tram in te stappen om te weten of er airconditioning is. Dat is prettig om te weten op warme zomerdagen en vooral wanneer je in de spits in de tram zit. Kijk naar de voorkant van de tram en je weet het!

Praag_tram_met_airco.jpg

Škoda trams en airconditioning
Alle Škoda trams, type 15T4 voor ingewijden, hebben een geel inzetstuk aan de voorkant. Deze trams hebben allemaal klimaatbeheersing. In 2023 reden er in Praag zo'n 900 trams waarvan 127 uitgerust met airconditioning en in de toekomst worden dit er meer.

Airco gaat aan bij 22°C
De klimaatregeling in de Praagse tram werkt  automatisch en activeert zichzelf wanneer de temperatuur in het passagiersgedeelte de 22 graden Celsius overschrijdt.  De bestuurder heeft niet de technische mogelijkheden om de temperatuur aan te passen aan persoonlijke voorkeuren.

Oudere Škoda trams
De oudere Škoda tram type 15T lijkt uiterlijk veel op de 15T4, maar zonder geel neusstuk, en heeft alleen airco in de bestuurderscabine. Maar wanneer op de voorkant van de tram het nummer 9243 of 9285 staat, dan is er ook airco in het passagiersgedeelte.

Praag_tram_zonder_airco.jpg

Online netwerkkaart
Een andere manier om van tevoren te weten wanneer een tram of bus met airconditioning bij je halte komt, is te kijken op de officiële online kaart van het Praagse openbaar vervoer, waarop de realtime locatie van alle rijdende trams en bussen te zien is. Het sneeuwvlok-pictogram betekent dat de tram of bus airconditioning heeft.

Airco in metro en bus
Alle metro's hebben airconditioning en soms waait die wel erg hard. Ook zijn de meeste bussen voorzien van airco. Als toerist zul je meestal gebruik maken van de metro of de tram. In het centrum rijden niet veel bussen. In het algemeen bedienen de bussen de buitenwijken van Praag.

Raampjes
Alle trams en bussen hebben raampjes die open kunnen. Soms is er een 'strijd' tussen de passagiers: sommigen willen de raampjes open en anderen sluiten ze prompt.

Tram 23
Tram 23 heeft geen air-conditioning want deze lijn rijdt met nostalgische tramstellen. Deze tram is een doe-het-zelf toeristische rondrit door Praag.

Lees verder:
Tram 23 prive stadstour met de tram
Nostalgische tram 41 en 42

foto's Marianne Crone  

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.