karelsbrug-praagpraag-moldaupraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Rondleiding verlaten kerkhof der dwazen in Praag

Een rondleiding door het verlaten kerkhof der dwazen in de wijk Bohnice is een van de meest angstaanjagende ervaringen tijdens een tripje naar Praag. Met klimop begroeide graven, decennia lang niet onderhouden. Namen zijn niet meer te lezen behalve één: Maria Tuma, gestorven in 1912. Haar graf wordt nog steeds onderhouden. De vraag is:'door wie?'

Praag_bohnice_kerkhof_rondleiding.jpg

De rondleiding over het terrein van de inrichting
Je maakt met je gids een wandeling over het terrein van het psychiatrisch ziekenhuis. Je komt langs het hoofdgebouw, dat op een klein kasteel lijkt, en de Wenceslaskerk in Art Nouveau-stijl. Terwijl je over het terrein richting kerkhof loopt, vertelt de gids over de duistere kanten van de psychiatrie en over de nu verouderde behandelingen die de patienten indertijd ondergingen. 

De gids vertelt uitgebreid over het Rosenhan experiment waar gezonde mensen veinsden psychische problemen te hebben om zo te tonen dat de behandeling van psychiatrische patienten in de jaren 1970 volkomen ontoereikend was.

Boek hier rondleiding psychiatrisch ziekenhuis en verlaten kerkhof

Het verlaten kerkhof
Langs een smal pad met prachtig uitzicht loop je naar het kerkhof. Hier werden niet alleen psychiatrische patienten begraven maar ook personeel dat in de instelling werkte. De begraafplaats staat bekend om bovennatuurlijke machten. Er waren onvoorklaarbare temperatuurschommelingen en er werden hoge niveaus van elektromagnetische energie geregistreerd. Men zei vreemde lichten te zien en ongewone geluiden te horen wanneer de begraafplaats 's nachts bezocht werd. Het zou een plaats zijn voor satanische rituelen. Als gevolg hiervan wordt de begraafplaats de 'engste van Europa' genoemd. Je kunt dit geloven of niet, alleen een bezoekje aan de begraafplaats zal het antwoord geven.

Hoogtepunten van de rondleiding

* Inleiding tot de geschiedenis van de psychiatrie in Europa van de middeleeuwen tot de moderne tijd
* Meer informatie over verschillende methoden die worden gebruikt om psychische aandoeningen te genezen
* Uitleg van het Rosenhan-experiment
* Ontdek meer over het leven in de psychiatrische kliniek van Bohnice en kom meer te weten over vroegere en huidige beruchte patiënten
* Een wandeling rond de verlaten begraafplaats
* De gids spreekt Engels


Trefpunt: hoofdingang Psychiatrisch Ziekenhuis in Bohnice, Ústavní 91, Praag 8

Routebeschrijving naar het trefpunt
Met de metro naar station Kobylisy, overstappen op bus 177 richting poliklinika Mazurska, uitstappen bij halte Zhořelecká. De straat oversteken en Pred Ustavim inlopen tot Ustavni-straat waar de hoofdingang is.

foto Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.