praag-moldaupraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praag

Kerstmis in Praag: buurtkerstmarkten, kerststallen en schaatsen

Met Kerstmis in Praag? Ga naar een buurtkerstmarkt en vermijd de markten in het centrum want die zijn te druk. Ga op zoek naar karpers die in grote bakken rondzwemmen en breng een bezoekje aan een tentoonstelling van kerststalletjes. Maak een wandeling langs de vele kerstbomen die overal in de stad staan. Kijk hoe karpers rondzwemmen in grote tonnen. Ga schaatsen op een van de (pop-up) ijsbanen, schaatsen kun je huren!

Praag_kerst_praag_marktstalletje.jpg

1. Ontdek de buurt-kerstmarkten
2. Ga op zoek naar kerstbomen
3. Bezoek kerststalletjes tentoonstellingen
4. Kijk naar levende karpers 
5. Ga schaatsen op een van de ijsbanen

Praag_kerst_markt_kampa.jpg

Ontdek 7x buurtkerstmarkten
Vrijwel iedere buurt in Praag heeft zijn eigen kerstmarkt, kleiner dan die in het centrum maar zeker even gezellig en vaak ook minder druk.

1. De kerstmarkt op Kampa
Vanaf de Karelsbrug zie je kerstboom, de kraampjes en de lichtjes al schitteren. Deze kerstmarkt staat op het hoofdplein van het Kampa eiland en is vooral bekend om handgemaakte snuisterijen om de boom mee te versieren en handbeschilderde glazen en mokken. Behalve svarak, warme wijn, is dit dé plaats om warme chocolademelk te drinken.

2. Jiřího z Poděbrad kerstmarkt
Deze kerstmarkt ligt net ver genoeg weg van het centrum en heeft daarom twee voordelen: rustig met genoeg mensen om het gezellig te maken en lagere prijzen dan in het centrum en ook makkelijk om te komen. (metrostation Jiřího z Poděbrad) De Poděbrad kerstmarkt biedt een aantal evenementen, waaronder concerten, kerstliederen en ambachtelijke workshops, leuk voor jong en oud. Je vindt hier tal van eetkraampjes met traditionele lekkernijen die je kunt eten op de bankjes die op het plein staan of aan de statafels.

3. De Andel Kerstmarkt
Deze kerstmarkt staat buiten op de brede stoep voor het metrostation Anděl, de rest van het jaar is dit een boerenmarkt die niet alleen populair is vanwege de verse groenten en fruit, maar ook vanwege de het gebak en regionale boerenproducten. Tijdens de kerstdagen verandert het assortiment. Er is geen groente of fruit maar wel veel vers gebakken brood, kerstbrood en gebak. Verder ook houten gebruiksvoorwerpen zoals lepels, kommetjes en bezems en ook kaarsen, houten speelgoed, kerstkransen en verzilverde maretakken. Als je een kerstboom nodig hebt, kun je die hier kopen.

4. Havelsky markt
Door het jaar heen is de Havelsky-markt een versmarkt met groenten en fruit (en wat souvenirs omdat de markt midden in het toeristengebied van Praag ligt). Tijdens de kerstdagen verandert de markt van karakter en zijn er veel kerstproducten waaronder Boheems glaswerk (speciaal voor de toeristen die langs komen), houten speelgoed en prachtige kerstboomdecoraties.

5. Tylovo Náměstí kerstmarkt
Een kleine buurtkerstmarkt in de wijk Vinohrady, niet ver van de grotere kerstmarkt op Namesti Miru. De belangrijkste attractie op deze markt zijn de traditionele lekkernijen waaronder trdelník, een krokant gerold gebakje bestooid met suiker en kaneel. Zoals op iedere kerstmarkt ook hier houten speelgoed, boomversieringen en handgeblazen kerstballen.

6. Kerststal gemaakt van peperkoek
Deze heel bijzondere kerststal staat in de St Mattheus-kerk in de wijk Baba, het is een kerststal van peperkoek en daaromheen staan zo'n 400 kerstfiguren, Maria, Jozef, het Kindje Jezus, engelen, herders en nog veel meer, allemaal gemaakt van peperkoek. In 1972 bakte kunstenares Helena Horálková wat peperkoek kerstfiguren voor de kerk als dank voor hun goede zorgen voor haar moeder. Toen het bakken een beetje uit de hand liep, kreeg ze hulp van een professionele banketbakker met artistieke aanleg.
Adres: St. Mattheus-kerk, Kostel sv. Matěje, U Matěje 24, Baba, Praag, open zondagmidddagen in de maand december

7. Kerstmarkt in de Botansiche Tuin
Ieder jaar in december wordt in de Botanische tuin van de Universiteit van Praag een kerstmarkt en tentoonstellingen gehouden van honderden traditionele en ook nieuwe kerstversieringen gebaseerd op volkstradities. Elke zaterdag is er verkoop en zijn er workshops.
Adres: Botanische Tuin, Na Slupi 16, Nove Mesto, Praag. Open van 1 december tot 1 januari.

Openingstijden van de kerstmarkten: vanaf de laatste week in november tot de eerste week in januari.

Praag_kerstmarkt_botanische_tuin.jpg

Kerstmarkt buiten Praag

Karlštejn-kasteel kerstmarkt
Het Karlstejn-kasteel ligt op 40 minuten met de trein van Praag. Hoewel de kerstmarkt hier niet zo groot is als die in Praag en technisch gezien niet binnen het kasteelterrein ligt, is een uitstapje naar de Karlštejn kerstmarkt een aanrader. De straat die naar het kasteel leidt, staat vol kraampjes die kerstspulletjes verkopen. Breng een bezoekje aan het Museum van Kerststallen, een prachtige verzameling van veertig kerstfiguren waaronder Maria, Jozef en Kindje Jesus-beeldjes gemaakt van hout, porcelein en suiker! 

Praag_kerst_praag_maretakken.jpg

Ga op zoek naar Kerstbomen in Praag
De grootste en mooiste kerstboom van Praag staat op het Oudestadsplein en wordt ontstoken op de laatste zaterdag in november. Kerstbomen staan verspreid over de hele stad. Loop een rondje centrum via de kerstbomen: Wenceslasplein, kruising Vodickova en Jungmannova, voor het nieuwe stadhuis op Marianske namesti, en op Namesti republiky vlak voor het Palladium winkelcentrum en op namesti Miru en op Kampa eiland als onderdeel van de kerstmarkt. Heel leuk om te zien zijn de kleine kerstboompjes, versierd door leerlingen van de basisschool op o.a. Kubanske namesti en Namesti Miru.

In de tweede week van januari komt de Praage plantsoenendienst om de kerstbomen weg te halen. Het hout van de grootste bomen wordt gebruikt om meubilair van te maken voor verzorgingshuizen en de takken gaan naar de dierentuin als voer voor de dieren.

Praag_kerst_praag_boom_kampa.jpg

Bezoek kerststalletjes en tentoonstellingen
Howel er slechts weinig katholieken in Tsjechië zijn, staan er in het hele land veel grote en kleine kerststallen. Ze zijn te vinden in vrijwel elke kerk in Praag met als mooiste de stallen in de St-Vituskathedraal en de Tynkerk. Ook op het Oudestadsplein staat onder de kerstboom een stalletje met houten figuren, even verderop staat een stal met levende dieren die gevoerd mogen worden. In de Bethlehem Kapel (Betlémské náměstí 4) is een uitgebreide tentoontoonstelling met meerdere grote en kleine kerststallen. 

Praag_kerst_praagtentoonstelling_kerststal.jpg

Kerststallen buiten Praag

Jindrchuv Hradec
(135 km ten zuiden van Praag)
'Kryzovy jeslicky', (Krýza kribbe) is gemaakt door Tomáš Krýza (1838-1918) bestaat uit 1398 houten mens- en dierfiguren, waarvan 133 kunnen bewegen. Aanvankelijk werden de figuurtjes aangedreven door een handslinger maar nu met een electromotortje.

Karlštejn (30 km noord-oost van Praag)
in het Museum van Kerststallen staan niet alleen klassieke houten kerststallen maar ook enkele gemaakt van ongebruikelijke materialen, zoals was, suiker of brood. Ook zijn er een aantal mechanische kerststallen. Het pronkstuk is de 'koninklijke kerststal van Karlštejn' met een oppervlakte van 80 m2. Er zijn 46 houten poppen gekleed in historische kleding. Karlštejn staat bekend om peperkoek die te koop is op de kerstmarkt van Karlštejn. 

 Praag_kerst_praag_karperverkoper.jpg

Kijk naar levende karpers (en walg..)
In de week voor kerstmis verschijnen er overal in Praag grote tonnen waarin levende karpers rondzwemmen, bestemd voor het kerstdiner op kerstavond. Je kiest een karper die dan met een flinke klap voor je ogen vermoord wordt. De karper wordt gepaneerd en gebakken en geserveerd met aardappelsalade.

Praag_kerst_praag_karper_slachting.jpg

Ga schaatsen op een van de ijsbanen
Buitenijsbanen zijn populair in Praag. Meestal betaal je een kleine toegangsprijs en kun je schaatsen huren. Openingstijden zijn in het algemeen van december t/m februari. Langs de Moldau zijn pop-up ijsbaantjes die van jaar tot jaar op verschillende plaatsen staan.

Heel centraal is de ijsbaan op Ovocny trh, dat is achter het Standentheater en vlak bij de Celetna-straat. De ijsbaan op Letna en bij de Zizkov televisie-toren zijn niet te ver van het historisch centrum van Praag en makkelijk bereikbaar.
Vrijwel alle grote shopping centra hebben een ijsbaan. Het nadeel is dat ze in de buitenwijken zijn, het voordeel is dat je er weinig toeristen zult zien.

Praag_kerstmis_ijsbaan_moldau.jpg

Lees verder:
Kerstmarkten in op het Oudestadsplein en Wenceslasplein
Kersttradities in Tsjechie  

foto's: VerliefdopPraag.nl en Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.