karelsbrug-praagpraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Kersenbloesem in parken en straten in Praag

Kersenbloesem is een goed excuus om in het voorjaar naar Praag te gaan. Het is misschien een beetje moeilijk plannen want de kersenbloesem hangt af van de weersomstandigheden. Meestal bloeien de kersenbomen vanaf de tweede week in maart. Ze staan verspreid over de stad en de meeste vind je in de parken, maar ook in een aantal straten. De heuvel van Petrin is een van de beste plekken om te bezoeken omdat vrijwel het hele park vol staat met kersenbloesem.

Praag_kersenbloessem_praag_ujzed.jpg

Kersenbloesem en bloeiende magnolia's op top locaties in de wijk Mala Strana

1. Petrin heuvel in de wijk Mala Strana
De Petrin heuvel is een van de grootste parken in Praag. Een langzaam glooiende heuvel met de kleinere versie van de Eiffeltoren op de top. Het panoramische uitzicht over de stad is een trekpleister voor toeristen, maar ook voor de Pragenaar zelf. Dit is de nummer één plek om de kersenbloesem te bekijken. Er zijn hier zoveel kersenbomen dat wanneer je van de Moldau richting Petrin kijkt, je een zee van witte en roze bloesem ziet.
Hoe kom je er?
Tram 9, 22, 15, 12, 20 en 23 gaan allemaal naar de tramhalte Ujezd onderaan de heuvel. Als alternatief kun je tram 22 nemen naar de Pohořelec halte en bovenop de heuvel beginnen en via het Strahov-klooster naar beneden lopen.

2. Wandelpad langs de Ujezd straat in de wijk Mala Strana
Dit pad loopt langs de voet van de Petrin heuvel en staat vol bomen met kersenbloesem. Het voordeel is dat je veel bloesem ziet zonder helemaal de heuvel op te lopen. Het pad begint vlak naast het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het communisme. Van Ujezd kun je altijd nog besluiten om toch de heuvel op te lopen of om naar de Vrtba tuin, een stukje verderop in de Karmelitska straat te gaan.
Hoe kom je er?
Tram nummers 9, 22, 15, 12, 20 en 23 naar de halte Ujezd.

Praag_kersenbloessem__ujzed.jpg

3. Wallenstein-tuin in de wijk Mala Strana
De tuin ligt verborgen achter een hoge muur op slechts twee minuten lopen van Malostranské náměstí (Malostranske plein) en direct naast het metrostation Malostranská. De Wallenstein-tuin (Valdštejnská zahrada) maakt deel uit van de Tsjechische senaat en is een prachtig aangelegde tuin in barokstijl, een grote fontein met een vijver en een loggia met fresco's. In de zomer is het een populaire locatie voor concerten, theatervoorstellingen en bruidsparen voor fotoshoots. In het voorjaar is de belangrijkste attractie de bloeiende witte en roze magnoliabomen. Witte magnoliabomen staan langs één kant van de grote vijver, terwijl de roze naast de vijver staan.
Let op: de tuin is pas open vanaf begin april en dat is ook de juiste tijd voor de bloeiende magnolia.
Hoe kom je er?
Tram 2, 18, 22, 20 of 12 naar de halte Malostranská of de metrolijn A (groene lijn) ook naar Malostranská.

4. Vojan tuin (Vojanovy Sady) in de wijk Mala Strana
Ook deze tuin ligt verborgen achter een hoge muur en is nog niet ontdekt door toeristen. De tuin is op zijn mooist in de lente wanneer de magnolia bloeit vanaf eind maart. De kersenbloesem is wat later, vanaf begin april. De kersenbomen staan langs de paden in het midden van de tuin.
Hoe kom je er?
De Vojan-tuin ligt tussen het Malostranská plein en de Karelsbrug. Je loopt er heen vanaf het metrostation of de tramhalte op Malostranská (2, 18, 22, 20 of 12) of vanaf de Karelsbrug. Loop tot het eind van de brug richting Mala Strana, sla rechtsaf en volg de straat. Je komt bij een driesprong, neem de straat naar links tot je aan de linkerkant een grote poort ziet, de ingang naar de tuin.

Praag_kersenbloessem_praag.jpg
 
Kersenbloesem in de wijk Troja

1. Troja slottuin in de wijk Troja
Barokke tuin in Franse stijl behorende bij het Slot Troja. In het park staan sculpturen, terracotta vazen, pergola's, doolhof, fonteinen en veel bloesembomen.
Hoe kom je er?
Metrolijn C naar Nádraží Holešovice, daarna bus 112 of je volgt de wandelroute die in het Stromovkapark begint.

Kersenbloesem in parken in de wijk Vinohrady

1. Riegrovy park in de wijk Vinohrady
Ligt buiten de actieradius van de meeste toeristen, dus zie je hier veel Tsjechen. Overal staan kersenbomen en de beste tijd voor de bloesem is eind maart. Het park ligt op een heuvel met een prachtig uitzicht over de stad. Ook de biertuin is heel populair en alleen open in de zomer. Het hele jaar kun je terecht in de Mlekarna voor koffie of een biertje.
Hoe kom je er?
Metrostation Jiřího z Poděbrad, aan de groene lijn A en dan een wandelingetje van nog geen kilometer. Als alternatief neem je de tram 11 of 13 naar de halte Italska of Vinohradská tržnice en dan 200 meter naar het park lopen.

2. Havlickovy park in de wijk Vinohrady
Het park is geďnspireerd door de Italiaanse renaissance, met fonteinen, watervallen en een prachtige villa in renaissancestijl, omringd door wijngaarden die sinds de 14e eeuw op de steile helling van het park liggen. In de Vineyard Gazebo kun je genieten van een glas wijn. De bloesembomen staan onderaan de heuvel en de magnoliabomen dicht bij de villa.
Hoe kom je er?
Je kunt het park in gaan van bovenaf of van onderaf. Van boven is het te bereiken met tram 4, 13, 22 naar halte Krymska.

Praag_kersenbloessem_ujzed_praag.jpg

Bloesem op pleinen en in straten

1. Namesti Miru in de wijk Vinohrady
Vlakbij de tramhalte en voor de kerk van St.Ludmilla is een parkje met een magnoliabomen die van eind maart tot begin april in bloei staan.
Hoe kom je er?
Metrostation Namesti Miru op de groene lijn A. Wanneer je uit de metro komt sta je meteen op het plein. Ook veel trams hebben een halte op het plein 10, 13, 16, en 22.

2. Jiriho z podebrad plein in de wijk Vinohrady
Het plein is duidelijk te herkennen aan Heilig Hartkerk in art deco-stijl en de opvallende klok met de wijzerplaat van 7,6 meter doorsnee. Het midden van het plein is omringd met dieproze bloesembomen die op zijn mooist zijn van eind maart tot begin april. Een stukje verderop in de Premyslovska straat staan witte bloesembomen.
Hoe kom je er?
Metrostation Jiřího z Poděbrad groene lijn A, de uitgang van de metro is op het plein.

3. Na Svihance straat in de wijk Vinohrady
De wijk Vinohrady heeft een overvloed aan mooie straten met overal prachtige huizen in pasteltinten en verbluffende architectuur. Een van deze straten is Na Svihance met huizen in art nouveau-stijl. In de hele straat staat een rij Japanse sierkersenbomen met prachtige zachtroze bloesem in de lente.
Hoe kom je er?
Metrostation Jiřího z Poděbrad op de groene lijn A. Houd het plein aan je rechterhand en neem Slavonkia, de vierde zijstraat links is Na Svihance straat. Praag_havlickovy_park_(3).jpg
  Havlickovy park

Te laat voor de kersenbloesem?

Ben je te laat voor de kersenbloesem dan ben je waarschijnlijk op tijd voor de bloeiende seringen die in mei op zijn mooist zijn. Wanneer je in andere jaargetijden in Praag bent geweest, is het je waarschijnlijk opgevallen dat er veel groen is, vaak kleine perkjes overal in de stad. De meeste van deze groene plekken zijn seringen en dat merk je pas in mei wanneer het overal in de stad heerlijk ruikt en kleurt in paars, lavendel, lila of wit.

Seringen staan in vrijwel alle grote parken maar ook op namesti Miru, op het Kampa Eiland, in het Klamovka park, op Petrin, langs de Vrsovicka straat, op Jiřího z poděbrád plein en bij Flora vlakbij de begraafplaats.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.