praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterkarelsbrug-praagpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Wilde paddestoelen zoeken in Praag

Zodra het herfst wordt, begint het te kriebelen. Tsjechen trekken er massaal op uit om paddestoelen te zoeken, eetbare paddestoelen. In het weekend stappen hele gezinnen de metro in met lege mandjes om 's avonds terug te komen met mandenvol. Direct om te eten maar ook om in te maken. Paddestoelen zoeken is een nationale hobby en de beboste gebieden rondom Praag staan vol paddestoelen. Maar pas op! Er groeien ook giftige exemplaren.

Paddestoelen steken in Praag
Het paddestoelseizoen is van juli tot november. De beste paddestoel vindplaatsen in Praag zijn in Divoka Sarka, Obora Hvezde en Kunratice bos. Iedereen heeft het recht om in ieder openbaar bos paddestoelen te steken. Je hoeft dus niet bang te zijn om weggestuurd te worden of een bekeuring te krijgen (ter vergelijking: in Nederland is het verboden om natuurproducten te plukken en mee naar huis te nemen) Er zijn een paar uitzonderingen in sommige nationale parken en alle militaire gebieden in TsjechiŽ is het verboden paddestoelen te plukken.

Praag_wilde_padestoelen.JPG

Dit heb je nodig
1. Een rieten mand, dat is lekker luchtig en houdt de geplukte paddestoelen vers.
2. Een mes want paddestoelen pluk je niet zoals bloemen maar je moet ze uitsteken en een stukje steel laten zitten zodat er volgend jaar weer paddestoelen zullen zijn.†
3. Een paddestoelen handboek. Nog beter iemand die verstand heeft van paddestoelen.

Paddestoelen determineren
Waar haal je zo gauw iemand vandaan die weet welke paddestoel eetbaar is en welke niet? Dat is heel simpel ga even langs bij de Tsjechische Paddestoelen Vereninging, ČeskŠ MykologickŠ Společnost. Hun informatiecentrum is in de KarmelitskŠ straat 14 in Praag. In het trappenhuis hangt een kastje waar je ťťn of meerdere exemplaren van je geplukte paddestoelen kunt achterlaten. Je vult een kort vragenlijstje in. Meestal de volgende al krijg je een email waarin staat welke soort paddestoel het is en of die eetbaar is.

Openingstijden voor een persoonlijk bezoek aan de Paddestoelen Vereninging: maandag, dinsdag en donderdag 09.00-12.00 uur

foto Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.