karelsbrug-praagpraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

Het Praag van Mozart

Mozart en Praag zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In deze stad componeerde hij een aantal van zijn werken. Hoewel er geen Mozart Museum in Praag is, kun je toch in Mozarts voetsporen treden. Ga mee met de Mozartwandeling en bezoek plaatsen in Praag die aan Mozart herinneren. Voor het complete Mozart plaatje ga je naar een voorstelling van de opera Don Giovanni. En ben je niet zo'n fan van de opera ga dan naar een Don Giovanni marionettenvoorstelling. Ter geruststelling slechts een deel van de opera wordt daar gespeeld.

Praag_standentheater_praag.jpg

Praag en Mozart
De Pragenaars maakten in 1782 voor het eerst kennis met de muziek van Mozart. In het Nostic-theater, dat nu Standentheater (Stavovskť divadlo) heet, oogste Die EntfŁhrung aus dem Serail veel succes. Het was de eerste keer dat deze opera buiten Wenen te horen was. Praag was enthousiast en Mozarts faam was gevestigd. Het publiek wilde meer en vier jaar later stond Le Nozze di Figaro de hele winter op het repertoire in Praag. Hoewel dit stuk in Wenen met gemengde gevoelens was ontvangen, kregen de Pragenaars geen genoeg van de meeslepende muziek. Figaro's melodieŽn weerklonken overal, in de straten, stegen en parken.

Le Nozze di Figaro
In januari 1787 kwam Mozart voor de eerste keer naar Praag. Hij dirigeerde zelf Le Nozze di Figaro met overweldigend succes. Overal werd hij met open armen ontvangen en geŽerd als componist en als uitvoerend musicus, een combinatie die in de achttiende eeuw niet vanzelfsprekend was. Een paar weken na de opvoering van Le Nozze, gaf Mozart in het overvolle Nostic-theater een concert met de wereldpremiŤre van zijn symphony in D-dur, die sindsdien de Praagse symphonie heet. Verder speelde hij drie pianofantasieŽn, zwichtte voor de wens van zijn toehoorders en speelde een half uur lang een medley van de populairste melodieŽn uit de Figaro.

Wandel door het Praag van Mozart
Treed in de voetsporen van Mozart en maak een wandeling door de oude stad, bezoek het muziekmuseum en ga met het kabelbaantje naar de Petrinheuvel. Loop langs huizen en paleizen waar Mozart concerten heeft gegeven. De wandeling eindigt in de St-Nicloaaskerk waar een requiem werd gehouden op 14 december 1791 als eerbetoon aan Mozart.


Praag_villa-bertramka.JPG

Villa Bertramka
Villa Bertramka was het buitenverblijf van Frantiöek Duöek, componist, pianist en muziekleraar. Hij was getrouwd met de sopraan Josefa DuskovŠ. In Praag was Mozart vaak te gast op privť-concerten van de adel en de gegoede burgerij. Zangeres Josefa DuskovŠ hield hem op Villa Bertramka, een weelderig landhuis midden tussen een van de vele wijngaarden rond Praag en nu binnen de stadsgrens in de wijk Smichov, net zo lang 'gevangen' tot hij op de proppen kwam met de speciaal voor haar gecomponeerde aria Bella mia fiamma. Graaf Johann Pachta 'gijzelde' Mozart die zich alleen kon 'vrijkopen' door door zes Duitse dansen te componeren.

Mozart in Praag
Mozarts tweede bezoek aan Praag was in oktober 1787 om de wereldpremiŤre bij te wonen van Don Giovanni, ook in het† Nostic-theater. Tot op heden vinden in dit theater (nu Standentheater) opvoeringen van deze opera plaats. Ook Mozarts laatste opera Die ZauberflŲte werd door de Pragenaars met groot enthousiasme ontvangen. Enkele delen van deze opera had hij tijdens zijn verblijf op Bertramka gecomponeerd. In 1791, tijdens Mozarts laatste bezoek aan Praag componeerde hij voor zijn gastvrouw Josefa DuskovŠ de aria To ti lascio, cara, addio. In december van dit jaar sterft stierf hij in Wenen. Weinig landgenoten betreurden zijn dood. In Praag, daarentegen, werd in de overvolle St Nicolaaskerk in MalŠ Strana een herdenkingsdienst gehouden.

Mozart-museum
Praag moet het zonder Mozart Museum doen. Het Mozart Museum was gevestigd in Villa Bertramka maar is nu permanent gesloten. De villa is omringd door een nu verwaarloosde tuin. In de hoogtijdagen, toen het museum nog open was, werden er in de tuin muziekvoorstellingen gegeven. Al het personeel was gekleed in kostuums uit de dagen van Mozart.†

In Communistische dagen was Bertramka eigendom van de staat. Na de fluwelen revolutie in 1989 huurde het Tsjechisch Muziekmuseum het gebouw inclusief de collectie. Toen in 2009 de villa teruggeven werd aan de Mozartvereniging was de gehele collectie verwijderd inclusief voorwerpen die het bezit waren van de Mozartvereniging. Zo staat Mozarts spinet nu in het muziekmuseum. Momenteel is een juridische strijd gaande om deze voorwerpen terug te krijgen en is het museum gesloten.

Tip: Woon een voorstelling bij van Don Giovanni in het Nationaal Marionettentheater, Zatecka 1, Stare Mesto, Praag.

Boek hier Don Giovanni marionettenvoorstelling

Praag_marionetten_1.jpg Praag_marionetten_2.jpg Praag_marionetten_3.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.