karelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

Tips voor december in Praag

Tips voor december in Praag zijn er in overvloed. De hoogtepunten zijn de kerstmarkten, de kerstconcerten en de feesten tijdens de jaarwisseling. Maak een ritje in de feestelijk versierde kersttram, dat is een 'doe-het-zelf' uitstapje. Ga je liever mee op een georganiseerd uitje, maak dan een boottocht over de Moldau. Woon een kerstconcert bij in een van de kerken in het centrum van Praag of ga naar een Black Light Show. Proef een aantal kerstlekkernijen zoals pernicky, peperkoek versierd met citroenglazuur, drink warm appelsap of perensap met kaneel en koop een trommel met vanocni cukrovi, allemaal verschillende kerstkoekjes om mee naar huis te nemen.

Praag_kerst_tram_praag.jpg

11 Tips voor December

1. St Nicolaasfeest, 5 december
Op 5 december vanaf een uur of vier heb je grote kans dat je St Nicolaas tegenkomt wanneer je in de buurt van het Oudestadsplein of het Wenceslasplein bent. De Tsjechische Sinterklaas wordt begeleidt door een engel en een duivel. Meer over Sinterklaas.

2. Kerstmarkten
De kerstmarkten zijn open van de laatste week in november tot begin januari. De grootste kerstmarkten in het centrum staan op het Oude Stadsplein, het namesti Republiky en het Wenceslasplein en een iets kleinere bij de Burcht van Praag. Kleinere markten zijn in woonbuurten zoals de markt op Namesti Miru in Vinohrady en vlakbij het winkelcentrum Novy Smichov bij metrostation Andel.

3. Kerstconcerten
In december zijn er veel speciale kerstconcerten. Vaak is dit een goede gelegenheid om de binnenkant van gebouwen te zien die normaal gesproken gesloten zijn voor het publiek. Er zijn speciale kerstconcerten in de St-Jorisbasiliek in de Praagse Burcht, de Spiegelkapel in het Klementinum, waar Mozart zelf ooit op het orgel speelde. Ook de Smetana-zaal van het Obecni Dum en het Lobkowicz-Paleis hebben hun eigen winterconcertprogramma, met speciale kerstvoorstellingen in de tweede helft van december. In de St-Nicolaaskerk op het Oudestadsplein kun je luisteren naar een kerstsconcert van een uur. De uitvoerende musici zijn leden van het Nationaal Theater en Tsjechisch Filharmonisch Orkest.

4. Kerstavond
Tsjechen vieren kerstmis op kerstavond en vaak in huislijke kring. Het is daarom dat op 24 december, winkels, supermarkten en ook de kerstmarkten eerder sluiten zodat iedereen op tijd thuis kan zijn om kerst te vieren. Ook de kerstmarkten sluiten eerder. De Tsjechen zijn niet gelovig en weinig mensen gaan naar de nachtmis.

5. Kerststalletjes tentoonstelling
De mooiste kerststallententoonstelling is te zien in de crypte van de Bethlehem kapel (Betlémské námesti 4). Verder zijn er kerststallen te bezichtigen in de Sint-Vituskathedraal (Praagse Burcht), in de Kerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Sneeuw (Jungmannplein vlak achter het Wenceslasplein). Er is een kerststal met levende dieren op het Oudestadsplein.

7. Ritje met de Kersttram
Wanneer je koud bent geworden van het wandelen maar nog niet genoeg van Praag hebt gezien, maak dan in ritje in tram 2 of 22. Het leukste is wanneer je een kersttram treft. Deze trams zijn versierd met duizenden lichtjes en rijden vanaf de laatste week in november tot Driekoningen op 6 januari.

8. Oudejaarsavond
De eindejaarsfeesten in Praag beginnen 's middags op Oudejaarsdag en gaan door tot 's avonds op Nieuwjaarsdag. Het traditionele vuurwerk om middernacht is vervangen door een lichtspel geprojecteerd op de muren van historische monumenten, waaronder het Nationaal Museum. Sinds 2020 is vuurwerk verboden omdat te veel zwanen die op de Moldau dobberden, verwondingen opliepen. Dé plaats om het nieuwe jaar in te luiden is het Oudestadsplein. Vanaf een uur of vijf stroomt het plein vol om over de kerstmarkt te lopen, te luisteren naar kerstliederen gezongen door verschillende koren op het podium dat onder de kerstboom staat en ten slotte te wachten tot de astronomische klok twaalf slaat.

9. Gratis sporten
In de week van 25 tot en met 31 december zijn een groot aantal sportcentra gratis toegankelijk. Onder andere sportscholen, zwembaden, squashbanen, ijsbanen, klimmuren en nog veel meer. 

10. Zwemwedstrijd in de Moldau
Elk jaar, sinds 1947, wordt er op Tweede Kerstdag de Alfred Nikodém zwemwedstrijd gehouden in de Moldau ter hoogte van het Slovanský eiland. Zwemmers van van alle leeftijden junnen kiezen uit drie afstanden: 100, 300 of 750 meter.

De wedstrijd is vernoemd naar Alfred Nikodém, goudsmid in Praag en voorstander van een Spartaanse levensstijl. De eerste keer dat hij ging zwemmen samen met zes andere enthousiatelingen in de ijskoude rivier was in 1923, verbijsterend gadegeslagen door een menigte Pragenaars.

11. IJsbaantjes
Op verschillende plekken in Praag worden tijdelijke ijsbaantjes aangelegd, zoals naast de Karelsbrug, aan de kade van de Moldau. Een wat grote ijsbaan is achter het Standentheater op Ovocny Trh. De grootste ijsbaan is op Letna tegenover het Sparta Stadion. Toegang is gratis en schaatsen zijn te huur.

Praag_sinterklaas_mikulas_1.jpg

Het weer in december

December kan heel koud zijn met ijzige temperaturen en soms een laagje sneeuw. Het is ook de maand van feeërieke verlichting en warme wijn. Er zijn aanzienlijk minder toeristen in de stad en je deelt de stad met Pragenaars. Begin december is laagseizoen, maar aan het eind van de maand stijgen de hotelprijzen en zijn vluchten ook aanzienlijk duurder, zelfs van de budgetmaatschappijen.

De dagen zijn kort en de temperatuur zakt tot onder het vriespunt. Houd rekening met een beetje regen en soms ook sneeuw.

De gemiddelde temperatuur is 0şC. Met 25 mm neerslag, is december bepaald geen natte maand. Het is vroeg donker. Op 1 december komt de zon op om 07.40 uur en gaat al onder om 16.03 uur. Op 31 december is zonsopkomst om 08.01 uur en zonsondregang om 16.11 uur.

Praag_kerst_in_praag_kerstmarkt.jpg

Praag in december is gezellig en sfeervol

In de donkere dagen voor Kerst is er veel te doen in Praag. Breng een bezoekje aan een van de vele kerstmarkten. De grootste staat op het Oudestadsplein maar wil je er een bezoeken met heel weinig toeristen ga dan naar Namesti Miru. Ga naar een theater. Een echte aanrader is Black Light Theater, een combinatie van dans, muziek en speciale effecten. De productie van Mozarts Don Giovanni in het marionettentheater moet je gezien hebben, ook wanneer je geen operaliefhebber bent. Koop je ticket online en je bent verzekerd van een plaats.                    

foto's Marianne Crone 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.