praag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-moldau

Marionettentheater Spejbl en Hurvinek

Spejbl en Hurvinek zijn twee heren van internationale faam. Deze twee beroemde marionetten hebben hun eigen theater in Praag. De voorstelling is in het Tsjechisch maar laat dit je er niet weerhouden om een show bij te wonen. De poppen 'acteren' op een suggestieve wijze zodat het verhaal enigszins kan worden gevolgd.

Praag_marionetten_praag.jpgEcht Tsjechisch
Een voorstelling bijwonen van Spjebl en Hurvinek in Praag is een typisch Tsjechisch uitje en laat je kennismaken met een heel andere wereld dan die van de Karelsbrug, de Burcht en het Wenceslasplein.

Vader en zoon
Al meer dan 65 jaar spreken Spejbl en Hurvinek tot de verbeelding van Tjechische kinderen en hun ouders. Spejbl is de vader en Hurvinek het zoontje. Beiden hebben een verschillende kijk op de wereld en dat leidt vaak tot conflicten – de 'verstandige' volwassen man en het 'onschuldige' kind. In de loop der tijd kregen vader en zoon gezelschap van andere figuren. Zodoende kunnen ingewikkeldere stukken worden opgevoerd. Het hondje Zeryk speelt een belangrijk nevenfiguur.

Pop aan touwtjes
Het lijkt zo eenvoudig; een pop aan touwtjes, maar schijn bedriegt. De marionetten hebben een uiterst gecompliceerd mechanisme en het hanteren daarvan vereist een grote vaardigheid. Niet alleen de ledematen van de poppen bewegen, ook de mond en zelfs de ogen spelen mee.

Populair
Vader en zoon hebben aan populariteit gewonnen door animatiefilms op de televisie en op Youtube. In de meeste souvenirwinkels in Praag kun je deze marionetten kopen. Met €25 per stuk zijn ze niet heel goedkoop maar zeker waar voor je geld. Let op: originele marionetten zijn van hout gemaakt. Je kunt ook marionetten krijgen van plastic. De prijs voor beide is ongeveer hetzelfde. Bij Czech Marionettes, Karoliny Svetle 14, koop je handgesneden marionetten die mooier zijn dan in de gemiddelde souvenirwinkel.

Adres
Divadlo (theater) Spejbla a Hurvinka
Dejvická 38
Praag 6

Openbaar vervoer
Metrolijn A, station Dejvická

foto: spejbl-hurvinek.cz

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.