praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-moldaukarelsbrug-praag

November weekend in Praag

Een weekend in Praag in november is een verademing wanneer je de stad wilt zien zonder horden toeristen. De evenementen in november zijn voornamelijk binnen, een aanrader in verband met het wat koudere weer. Kom je om cultuur op te snuiven dan is een weekend Praag in november precies wat je zoekt. Neem het weer op de koop toe. Een beetje koud en een beetje nat dat is het weer in november in Praag. Desondanks is deze maand uitermate geschikt voor een weekend in Praag. Het hoogseizoen is voorbij en er zijn aanzienlijk minder toeristen zodat je de stad bijna voor je alleen hebt. Het culturele seizoen is begonnen. Ballet-, opera- en muziekliefhebbers kunnen kiezen uit een scala van voorstellingen en sportliefhebbers gaan natuurlijk naar een een ijshockeywedstrijd.

        Praag_begraafplaats-praag.JPG

Ideetjes voor een weekendtrip in november

Praag in november biedt een scala aan festivals, evenementen en herdenkingen.

2 november: Allerzielen
Bezoek op 2 november een kerkhof. Het is misschien iets waar je op de eerste plaats niet aan denkt, maar Allerzielen is een emotionele dag om een kerkhof te bezoeken. Families, compleet met kinderen en kleinkinderen, komen op Allerzielen naar het kerkhof, onsteken kaarsjes, verzorgen de bloemen en leggen kransen. Wanneer het donker is, baadt het kerkhof in een zacht rose-gele gloed, heel indrukwekkend.

Ook op andere dagen is een bezoek aan een kerkhof de moeite waard. Het Olšany kerkhof bestaat uit meerdere begraafplaatsten naast elkaar en is in de wijk Vinohrady, aan de Vinohradska straat 153. Scheef en overwoekerde zerken sommige in Art Nouveau stijl en maken dit kerkhof tot een indrukwekkende bezienswaardigheid.

Andere begraafplaatsen die de moete waard zijn: Malá Straná, begraafplaats, Plzenská straat, Ďáblice begraafplaats, Ďáblická 2a en Vyšehrad begraafplaats, op de heuvel van Vyšehrad.

11 november: Sint-Maarten
Sint-Maarten draait voornamelijk om eten - vooral gans - met restaurants in heel Praag en daarbuiten die een ganzenmenu serveren en Sint-Maartenwijn, de eerste wijn van het seizoen.

Op 11 november om stipt 11 uur 's morgens schenken en verkopen vrijwel alle wijnbars, wijnwinkels en restaurants hun Sint-Maartenwijn, een jonge wijn met een laag alcoholgehalte en licht van smaak. Meer over Sint-Maarten.

17 november: nationale feestdag
17 november is de dag van de Strijd voor Vrijheid en Democratie. Deze dag herdenkt de studentendemonstratie tegen de nazi-bezetting in 1939 en de demonstratie in 1989 waarmee de Fluwelen Revolutie begon. Kransen en bloemen worden gelegd vlak voor het ruiterstandbeeld op het Wenceslasplein, de plaats waar student Jan Palach zichzelf in brand stak uit protest tegen de Sovjet overheersing. Ook bij het monument, uitgestrekte handen boven de datum 17.11.1989, aan de Narodni-straat, ligt een zee van bloemen en brandende kaarsjes.

Praag_jan-palach-prague.JPG  

November is de perfecte maand voor binnenactiviteiten

1. IJshockey wedstrijd
Naast voetbal is ijshockey de tweede sport in Tsjechië. Het nationale herenteam is een van de succesvolste ter wereld. Het is daarom niet verwonderlijk dat lokale ijshockeyclubs populair zijn. Het beste team van Praag is HC Sparta Praha, gevolgd door HC Slavia Praha en net als in het voetbal zijn zij rivalen van elkaar. De thuisbasis van Sparta Praha is de O2 Arena en Slavia Praha speelt in het Zinmi Stadion Eden.

2. Blacklight Show
Een Blacklight show is perfect voor een avondje uit. Ideaal voor toeristen die geen Tsjechisch spreken omdat er geen woord gesproken wordt. Mime en muziek vertellen het verhaal. In het zwart geklede artiesten tegen een zwarte achtergrond geven de indruk dat ze door de ruimte zweven. Deze shows zijn populair: boek online

3. Verwen jezelf met een Tsjechisch maal
De lange avonden (het wordt al om een uur of 4 donker in november) zijn perfect geschikt om uitgebreid te gaan eten. Dit is deen uitgelezen gelegenheid om Tsjechische specialiteiten te proberen zoals vepro knedlo zelo, geroosterde varkensknie met kool en mierikswortel. Hier een lijst van restaurants

Praag_kerstmarkt_praag.jpg


4. Kerstmarkten
In de laatste week van November gaan de kerstmarkten open. De belangrijkste staat op het Oudestadsplein. Vier kleinere zijn te vinden op het Wenceslasplein, namesti Republiky, namesti Miru en op het terrein van de Praasge Burcht. Dit is een goede gelegenheid om svarak (warme wijn) te drinken, langoste (een soort pizza) te eten en nog veel meer kerstlekkernijen. Meer over kerstmarkten

5. Relaxen in een sauna
Sauna's zijn populair in Tsjechië. Alle leeftijsgroepen komen er om te ontspannen. Vaak zijn ze te vinden in de grotere hotels. Kijk hier voor adressen. Let op: sauna's zijn meestal gemengd en iedereen is poedelnaakt. Heel speciaal zijn de biersauna's. Relaxen in een warm kruidenbad met o.a.biergist, hop en moutextract terwijl je ongelimiteeerd bier kunt drinken. Meer over biersauna's

6. De perfecte foto!
November is de maand voor winterfoto's Als je een beetje geluk hebt, sneeuwt het ook. 's Morgens vroeg is het moment voor de beste foto's. Dat is geen probleem want het wordt laat licht, pas om half 8 en je hoeft niet te vroeg op te staan.

Ga naar de karelsbrug want op een vroege winterochtend hangt er een mysterieuze mist over de Moldau.

Andere plaatsen voor foto's van de zonsopgang met een vleugje mist zijn het terras bij het Strahov-klooster op de Petrinheuvel, en bij het Hanavsky Paviljoen op de Letnaheuvel van hier heb je het mooiste zicht op de Moldau en de Karelsbrug.

Praag_november_weekend_in_praag.jpg

7. Nouvelle Prague festival
Nouvelle Prague-festival is een twee-daags indoormuziekfestival met deelnemers uit de muziekwereld en daarbuiten. De focus is op actuele onderwerpen van livemuziekproductie. Het doel van Nouvelle Prague is om een uniek platform te creëren waar amateurs in conract komen met professionals in de muziekindustrie, het ondersteunen van netwerken en het presenteren van nieuwe talenten uit binnen- en buitenland.

November in Praag: wat voor weer kun je verwachten?

Het weer in november is al aardig winters. De gemiddelde maximumtemperatuur is 9°C, de minimumtemperatuur is 1°C is, met kans op sneeuw. November is een donkere maand met acht en een half uur daglicht en gemiddeld twee uur zon per dag. En een pluspuntje, dankzij de beschutte ligging is er weinig wind.

Hoe later in de maand des te kouder het wordt. Dat is geen probleem zolang je warme kleren draagt. Mocht het onverhoopt flink beginnen te sneeuwen, er zijn in Praag voldoende schoenenwinkel om een stevig paar sneeuwlaarzen te kopen.

Een aangename bijkomstigheid is dat in november de prijzen van vluchten en accommodatie naar beneden duikelen. Een weekend in Praag in November is zeker het overwegen waard.

foto's Marianne Crone  

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.