Wat je absoluut moet weten voor dat je naar Praag gaat
Handige tips om in Praag te overleven. Ben je de 'verras mij' toerist of bestudeer je minutieus reisgidsen, websites en plattegronden? In beide gevallen zijn er een paar feiten die je absoluut moet weten. In Praag kun je alles kopen wat je in Nederland ook kunt kopen. Wanneer je arriveert met alleen je tandenborstel, kom je niet in de problemen. Er zijn legio winkelcentra met honderden winkels waar je tandpasta, sokken, schoon ondergoed of een haardroger kunt kopen. Praag heeft een overvloed aan hotels en het vinden van onderdak is geen probleem. Met deze kanttekening: in het hoogseizoen zul je wat langer moeten zoeken.
Overlevingstips: dingen over Praag die je wel degelijk moet weten
1. In de winter heb je een warme jas nodig en schoenen die tegen de sneeuw kunnen. De winter is de periode van begin november tot begin april.
2. Je hoeft geen Tsjechisch te leren om svickova na smetane te bestellen. Vrijwel alle restaurants hebben ook een menu in het Engels. Wanneer je bestelt slices of pork with sliced bread dumplings dan krijg je svickova na smetane of te wel varkensvlees in roomsaus geserveerd met broodknoedels.
3. Wanneer je bij een Tsjechische familie op bezoek gaat, trek je je schoenen uit en krijg je een paar sloffen om aan te doen.
4. Laat geen munten als fooi achter maar rond af naar het dichtstbijzijnde hele getal en zeg de ober wat je terug verwacht.
5. Gebruik je duim bij het tellen. 1 = duim, 2 = duim en wijsvinger enz.
6. De munteenheid is de Tsjechische kroon. 1 CZK = 0,24. In veel winkels kun je ook met euro's betalen, maar de wisselkoers is dan ongunstig.
7. Trams hebben ALTIJD voorrang ook wanneer je over een zebrapad loopt.
8. Tsjechen zijn twee keer per jaar 'jarig', een keer op hun geboortedag en een keer op hun naamdag. Vrijwel in elke bloemenwinkel hangt een plakkaat met daarop de naam die die dag gevierd wordt.
9. In een restaurant worden lege borden onmiddellijk weggehaald, ook wanneer de anderen van het gezelschap nog zitten te eten.
10 Wanneer je in een bierlokaal of buurtrestaurant bent, en er is geen vrij tafeltje meer dan is het normaal te vragen of je bij iemand anders aan tafel kunt zitten.