praag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-moldau

Top 5 gratis attracties in Praag

Google 'gratis attracties in Praag' en je krijgt 110.000 resultaten. Wanneer je in het Engels zoekt krijg je zelfs 7.460.000 resultaten. De top 5 blijken te zijn: Karelsbrug, Astronomische klok, Oudestadsplein, uitzicht vanaf het plein voor de Burcht en het Dansend Huis. Alle vijf zijn de moeite waard, maar er zijn interessantere gratis attracties in Praag. Ga bij een eerste bezoek aan Praag zeker deze 5 bekijken en daarna deze 10 minder bekende gratis attracties.

1. Avondwandeling langs de Moldau
2. Overdagwandeling langs de Moldau
3. Wandelen door overdekte passages in het centrum
4. Vysehrad, de tweede burcht van Praag
5. Pissende mannen en het ronddraaiende hoofd van Franz Kafka
6. Art Nouveau gevels
7. Nerudova-straat en huistekens
8. Opmerkelijke straatlantaarns
9. Smalste straat van Praag met verkeerslicht
10. Gratis museumbezoek

Praag_Top_attracties_praag_2.jpg

10 Gratis attracties in Praag

1. Avondwandeling
Als het donker wordt, verandert Praag in een feeëriek schouwspel van lichtjes. De verlichte Praagse Burcht is een bijna magisch uitzicht. Loop langs de Moldau vanaf de Jirásek-brug naar de Karelsbrug (is meteen ook een gelegenheid om het Dansende Huis te zien). In de zomer is het 's avonds nog lang licht, maar in de wintermaanden wordt het rond half vijf al donker. Meer over het dansend huis.

2. Wandeling langs de Moldau
Ook overdag is een wandeling langs de Moldau een perfecte gratis attractie. Het leukste stukje is Rašínovo nábřeží, vaak náplavka genoemd, tussen de Jiraskuv-brug en de Vyton treinviaduct. Van hier heb je een prachtig uitzicht op de Praagse Burcht. Op dit stukje Moldaukade is er altijd iets te doen, van boerenmarkten, tot culturele en gastronomische events. De oorspronkelijke ijskelders zijn omgebouwd tot winkeltjes, galerieën, cafe's en bars. Uiteraard is alleen de wandeling gratis, wanneeer je ergens iets gaat drinken is dat niet gratis. Meer over de Moldau.

Praag_passage_zvetozor_window.JPG


3. Wandeling door overdekte passages
Het centrum van Praag is een doolhof van overdekte passages dwars door de gebouwen. Begin twintigste eeuw waren hier music halls, bioscopen, warenhuizen en winkels en vormdem een centrum van vermaak. Deze passages zijn allemaal prachtig opgeknapt. Bekende passages zijn de Svetozor passage met een prachtig glas-in-lood raam en de Lucerna passage met het markante onderstebovenhangende paard, een kunstwerk van de Tsjech David Cerny. Hier een lijst en beschrijving van alle passages in het centrum  

4. Vysehrad, de tweede burcht van Praag
Vysehrad ligt op een rots boven de Moldau. Dit burchtcomplex bestaat uit verschillende gratis bezienswaardigheden.
* Vysehrad begraafplaats met imposante grafmonumenten. Hier rusten beroemde Tsjechische schrijvers, dichters, componisten en staatslieden.
* Petrus en Paulus-basiliek met art nouveau fresco's
* Wandeling over de wallen met uitzicht over de Moldau en op de Burcht van Praag
* Vysehrad-tuin met vier indrukwekkende sculpturen van historische figuren. Oorspronkelijk stonden ze op de Palacky brug maar werden in de Tweede Wereldoorlog verwijderd en zijn nooit teruggeplaatst. Meer over Vysehrad      

Praag_cerny_pissing_man.jpg

5. Kunstwerken van David Cerny
Pissende Mannen en Het draaiende hoofd van Kafka zijn twee confronterende kunstwerken van de Tsjechische kunstenaar David Cerny. Zijn werken staan op openbare plaatsen en verspreid door Praag. Heel bekend zijn de reuzenbaby's die tegen de televisietoren opklimmen en het ondersteboven hangende paard met daarop de Heilige Wenceslas in de Lucerna passage. Bijzonderheden en locatie van alle installaties van Cerny in Praag.

6. Art Nouveau-gevels
Kijk altijd goed omhoog wanneer je door Praag loopt. Alleen dan zie je de overvloed van art nouveau-details die veel gebouwen sieren. De 'parel in de kroon' is Obecni Dum, het Gemeenschapshuis, op Namesti republiky. Lees hier over de mooiste Art Nouveau gebouwen in Praag.

7. Nerudova-straat, huistekens en gevelstenen
Nerudova is een straat in de wijk Mala Strana waar vroeger de gegoede burgerij woonde. Hun stadspaleizen en herenhuizen staan er nog steeds maar zijn nu vaak overheidsgebouwen, hotels of restuarants. De meeste huizen aan de Nerudova-straat hebben hun gevelstenen behouden. Voordat straatnummers werden geintroduceerd eind achttiende eeuw, toonden deze stenen waar iemand precies woonde. Alles over huistekens en gevelstenen in de Nerudova-straat.

Praag_lantarenpaal_praag_gaslamp.jpg


8. Lantaarnpalen
Lantaarnpalen staan overal en de meeste zijn niet de moeite waard om te bekijken, maar in Praag vind je een aantal bijzondere exemplaren. Op een pleintje vlak achter het Wenceslasplein staat een kubistische lantaarnpaal, op het plein voor de Burcht vind je een achtarmige gaslantaarnpaal die in de dagen voor Kerstmis door een lampenopsteker wordt aangestoken (de rest van het jaar gaat het automatisch). Twee lantaarnpalen als monument: een met een fiets en de ander die naar boven schijnt. Hier meer over lantarenpalen in Praag.

9. Steeg met verkeerslicht
De smalste steeg in Praag vind je in de wijk Mala Strana en is alleen toegankelijk voor voetgangers. Het steegje is zo smal dat mensen elkaar niet kunnen passeren. De oplossing was een verkeerslicht aanbrengen die (uiteraard) een toeristische attractie werd. Meer over de smalste steeg.

10. Gratis museum
Op onafhankelijkheidsdag, 28 oktober, zijn de nationale musea gratis in Tsjechië. Nationaal Museum, Muziek-, Naprestek-, Ethnografisch-, Dvorak-, Smetana-museum en het Ladarium. Lijst met korte beschrijving van de meeste musea in Praag.

Nog meer gratis juweeltjes
De belangrijkste gratis hoogtepunten van Praag zijn zeker het Oude Stadsplein, de Karelsbrug, de Joodse stad of de Praagse Burcht. Behalve deze vijf en de tien gratis bekende attracties zoals hierboven beschreven, is er nog veel meer gratis te doen en te zien.

* Nový svět
De stad heeft veel verborgen juweeltjes. Vrijwel iedereen is het erover eens dat Nový svět (Nieuwe wereld) een van de verborgen pareltjes van Praag is. Deze wijk is tien minuten vanaf de Praagse Burcht. Het is een wijkje, met het karakter van een dorp van adembenemende schoonheid in het hart van de wijk Hradcany.

* Lennon-muur
Gratis te bezichtigen en ontdekt door het toerisme (dus druk) is de Lennon-muur, een muur versierd met graffiti, korte gedichten en teksten van Beatles-liedjes en een symbool van vrijheid en een protest tegen het communistische bewind. De moeite waard om één maal te bezoeken.

* Mala Strana wijk
Veel leuker is in de buurt van de Lennon-muur wat rond te slenteren langs de tuinen van stadspaleizen, het Čertovka-riviertje en langs pittoreske pleinen in de wijk Mala Strana.

* Parken met uitzicht
Andere gratis attracties die de moeite waard zijn, zijn Kampa-park, Havlíčkovy sady, of Letenske sady. De laatste twee zijn prachtige parken met biertuinen in de zomer.

* Paternoster lift
In het gebouw van het nieuwe stadhuis aan het Marianske namesti 2 bevindt zich een ouderwetse paternoster lift

De beste gratis uitkijkpunten in Praag
Praag is gebouwd op heuvels, een garantie voor meerdere gratis uitzichtpunten. De beste gratis opties voor een prachtig panoramisch uitzicht over Praag zijn onder meer Vítkov-heuvel, het Hradčany-plein naast de Praagse Burcht, Petřín-heuvel, het Letná-park, Riegrovy-park, Vyšehrad en de Dobeska-heuvel.  

Praag_cerny-paard-Lucerna-2.jpg


Foto's Wiki Commons en Marianne Crone
 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.