praag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Top 5 voor Kerstvakantie in Praag

Kerstvakantie in Praag? Misschien niet het eerst waar je aan denkt. Praag in december is sfeervol, magisch en onweerstaanbaar. Kerst in Praag in één woord: prachtig. Droom je van gekleurde lichtjes, kerstbomen, kerststallen, kerstliederen, kerstmarkten en bier? Dan is kerstvakantie in Praag precies wat je zoekt. Toeristen en Tsjechen treffen elkaar op een van de vele Kerstmarkten Ze kopen Boheems kristal, handgemaakte kerstboomversieringen of houten speelgoed. Boheemse en Moravische Worstjes, warme wijn en aan het spit geroosterde hammen zijn ook populair te oordelen naar de drommen mensen die voor de kraampjes staan.

Top 5 voor Kerstvakantie in Praag
1. Kerstmarkten
2. Kerstboom op het Oudestadsplein
3. Warme wijn en kerstlekkernijen
4. Kerstconcerten
5. Kerststallen

Praag_kerst_in_praag_kerstboom.jpg

1. Kerstmarkten
Bezoek een kerstmarkt, liever gezegd, bezoek vijf kerstmarkten in het centrum. Vrijwel iedere wijk heft zijn eigen (kleinere) kerstmarkt. Vanaf de laatste zaterdag in november zijn ze in vol bedrijf op het Oudestadsplein, Wenceslasplein, Namesti Republiky, Namesti Miru en bij de Praagse burcht.

2. Kerstboom
De Kerstboom op het Oudestadsplein wordt officieel aangestoken op de laatste zaterdag van november tijdens een speciale ceremonie met een muziekshow. Drommen mensen stromen samen om te kijken of het dit jaar bij de eerste poging alle lichtjes gaan branden. Meestal gebeurt dat bij de derde of vierde poging. Maar dat is de charme van deze festiviteit. Wanneer de kerstboom zijn plicht heeft gedaan, wordt hij in januari weggehaald. De takken gaan naar de Praagse dierentuin als eten voor de dieren en de stam wordt verwerkt tot meubilair voor bejaardentehuizen.

Praag_kerst_in_praag_kerstmarkt.jpg

3. Glühwein, chocolademelk en langose
Drink Glühwein en eet langose, een typisch Tsjechische traktatie. Het lijkt veel op een pizza maar een die gefrituurd wordt en daarna bestreken met tomatenaus met veel knoflook en tenslotte bekroond met geraspte kaas. Koop een puntzak gepofte kastanjes en sta in de gloed van de feeëriek verlichte kerstboom op het Oudestadsplein, drink warme chocolademelk en probeer warme trdelnik met ijs te eten. Zonder te morsen! Of toch maar liever bier en worst? Geen probleem. Bier is het levenswater van Praag, verkrijgbaar altijd en overal. 

4. Kerstconcerten

Zing met de kerstliederen sing-along op de avond van 24 december samen met duizenden anderen kerstliederen onder het schijnsel van de reuzenkerstboom op het Oudestadsplein. Of ga naar een kerstconcert in de Spiegelzaal van het Klementium en luister naar muziek van Bach, Händel, Mozart and Dvorak, gezongen door soloisten van de Staatsopera, het Nationaal Theater en het Tsjechisch Filharmonisch Orkest.

5. Kerststallen
Bezoek de levende kerststal op het Oudestadsplein. Aai geiten, schapen en lama’s. Ook het kindje Jezus, Josef en Maria en de drie Koningen ontbreken niet. In veel Praagse parochiekerken in verschillende wijken staan kerststallen en natuurlijk ook in de st-Vituskahedraal. Een prachtige tentoonstelling van kerststallen vindt elk jaar plaats in de crypte van de Bethlehem-kapel (Betlémské námesti 4).

Praag_kerst_in_praag_kerststal.jpg

Kerstperiode in Praag
De Tsjechen vieren Kerst op Kerstavond met familie en meestal thuis. Op het kerstmenu staat karper. Op 24 december zijn de kerstmarkten open maar musea en toeristische attracties zijn gesloten. Niet alle cafe's en restaurants zijn open. Op 25 en 26 december is alles weer gewoon open van winkels tot restaurants en bars. Op deze dagen zijn er speciale kerstconcerten in kerken en concertzalen.


Praag_kerst_in_praag_gepofte_kastanje.jpg

Het weer in December
December kan knap koud zijn, neem voldoende warme kleding mee. Meestal is het overdag rond het vriespunt en 's nachts een paar graden onder nul. Het regent niet vaak maar het kan wel sneeuwen. De dagen zijn kort en om een uur of 4 wordt het al donker.

foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.