praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterkarelsbrug-praagpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Sinterklaas, een engel en een duivel

Sinterklaas in Praag? Jazeker! St Mikulas is de Tsjechische Sint. Hij wordt vergezeld door een engel en een aantal kwaadaardige duivels. Hij is makkelijk te herkennen want het trio wordt omringd door een groep kinderen (en ouders). Je moet niet vreemd opkijken wanneer op 5 december een aantal Sinterklazen zich door de straten in het centrum van Praag haasten om te eindigen in een pivnice voor een verfrissende pul bier, de mijter scheef op het hoofd. Het sint-snoepgoed lijkt bedriegelijk veel op ons snoepgoed, chocolade figuren van de Sint, maar geen chocoladeletters. En wat wij niet hebben:  chocolade engelen en duivels. 

Praag_sinterklaas_mikulas_3.jpg

Sinterklaas in Praag
Sinterklaas in Praag verschilt niet veel met 'onze' Sinterklaas, misschien heeft de onze wat mooiere kleding. De Tsjechische is altijd vergezeld van een engel, die lieflijk glimlacht en snoepjes uitdeelt, en de duivel, die 'duivelse' dingen doet. De engel heeft vleugels en draagt een wit gewaad. De duivel is behaard, heeft een rood gezicht, één paardenbeen en twee rode horens en een uitgestoken lange tong. De duivel rammelt met kettingen, steekt zijn tong uit en roept boe-boe. Mikulas, de Tsjechische collega van onze Sinterklaas, heeft het op 5 december in Praag heel druk. Het trio paradeert door de straten van Praag. Je komt ze gegarandeerd tegen op het Oudestadsplein en ook op Na Prikope en omgeving. Ook in de meeste winkelcentra heeft Mikukas een zitting. 

Wie is Svaty Mikulas?
En waar komt Svaty Mikulas, de Tshechische Sinterklaas, vandaan? Niet uit Spanje, maar uit de hemel. Heel lang gelden is hij overleden en sinsdien woont hij in de hemel. Op 5 december daalt hij samen met een engel langs een gouden touw af. Beneden op aarde worden ze opgewacht door de duivel. Toch lukt het Mikulas en de engel om de kinderen in Tsjechië snoep te brengen. 

In kleinere steden en dorpen gaat Sinterklaas langs de huizen om snoep uit te delen, er worden geen cadeautjes gegeven (die brengt het kindje Jezus met Kerstmis). Als dank krijgt Mikulas een glaasje met iets sterks aangeboden. Het is niet moeilijk te bedenken welke taferelen zich afspelen aan het eind van de avond.

De duivel van Sinterklaas
De duivel van Sinterklaas met hoorntjes en rood gezicht is veel enger (en kwaadaardiger) dan onze Piet. En wat doet Mikulas met stoute kinderen? De Tsjechische Sinterklaas geeft ze bikkelharde aardappels of wat zwarte kooltjes. Wat gebeurt er met stoute Tsjechische kinderen? De duivel neemt ze mee naar de hel. 

Praag_sinterklaas_mikulas_5.jpg

5 december in Praag
Wanneer je op 5 december in Praag bent, zie je meer duivels dan engelen. Dat komt omdat kinderen en ook tieners zich liever verkleden als duivel, dat is leuker want in de rol van duivel, kunnen ze kinderen een beetje op stang jagen. Wanneer je met kinderen in Praag bent, is dit de truc. Studeer vóór je gaat een liedje in. Zoek een trio uit waarvan de engel een vol mandje met snoep heeft, laat de kinderen zich naar voren wurmen tot ze voor de engel staan. Dan zingen ze het liedje en gegarandeerd dat ze een handvol snoep krijgen. Ren dan snel naar het volgende trio, en doe hetzelfde.

Kerstmarkt ook op Sinterklaas
Op 5 december is de kerstmarkt in Praag al in volle gang. De grootste staat op het Oudestadsplein, het Wenceslasplein en namesty Republiky vlakbij Palladium winkelcentrum. ook heel gezellig zijn de kerstmarkten bij de Praagse burcht en op namesti Miru. Als je wil weten wat er op het Kerstmenu staat in Tsjechië, lees dan hier verder.

foto's Marianne Crone

Praag_sinterklaas_mikulas_4.jpg

Praag_sinterklaas_mikulas_2.jpg


Praag_prague-mikulas-st-nicolas-2.jpg Praag_sinterklaas_mikulas_1.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!
23-06-2013

Frank van Schie | Ik wil graag dit artikel gebruiken voor mijn website. http://sinterklaasmijnhobby.jouwweb.nl



Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.