praag-winterkarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

Top 10 voor een weekend in Praag

Praag is de mooiste, indrukwekkendste en meest fantastische stad voor een weekend trip. Het is bijna onmogelijk om de pracht van Praag in woorden uit te drukken. Het beste is om er zelf naar toe te gaan. Je waant je in een openluchtmuseum waar in iedere straat en op elke hoek de prachtigste monumenten staan. Hoewel je je hele weekend kunt doorbrengen met alleen maar door de straten te dwalen, zijn er een paar dingen die je zeker NIET moet doen als dit je eerste bezoek aan Praag is.

Praag_karelsbrug-praag.jpg

Top 3 voor een weekend in Praag

Bij een eerste bezoek aan Praag ontkom je er niet aan. Dit zijn de drie hoogtepunten van Praag en die moet je absoltuut zien.

1. Astronomische klok
2. Karelsbrug
3. Burcht van Praag

Praag_astronomische_klok_praag.JPG

1. Astronomische klok
Als je toevallig op het hele uur bij de astronomische klok op het Oudestadsplein bent, kijk dan zeker even naar het schouwspel dat overigens nog geen minuut duurt. Kom je op een te vroeg tijdstip, verdoe dan geen kostbare tijd en sla het schouwspel over. Er zijn genoeg YouTube filmpjes die je de klok in werking laten zien. Meer over de astronomische klok.

2. Karelsbug
En keer over de Karelsbrug lopen moet je gedaan hebben. Maar doe dat dan niet midden op de dag wanneer de brug krioelt van de toeristen. Kom heel vroeg dan heb je de brug bijna alleen voor jezelf. De beste foto's neem je vanaf Smetanovo nabrezi, dat is de kade langs de Moldau. Voor een indrukwekkend uitzicht op de Karelsbrug, beklim de toren van het bruggehoofd of ga je naar de uitkijktoren op de Petrinheuvel. Meer over de Karelsbrug.

3. Praagse Burcht
Of je wel of niet een bezoek brengt aan de Burcht van Praag hangt een beetje af van hoeveel kastelen je in je leven al gezien hebt. Heb je er al heel wat gezien, sla de Praagse Burcht dan over. Een rondleiding duurt redelijk lang, terwijl je die tijd beter kunt besteden door andere dingen in Praag te bekijken. Wanneer je niet van te voren je kaartje (met time-slot) boekt, moet je in de rij staan bij het boekingskantoor. Je kunt zonder kaartje door het gebied van de burcht lopen, gratis het voorste gedeelte van de St-Vituskathedraal bekijken en na 18 uur is toegang tot het Gouden Straatje ook gratis. Je kunt er alleen maar doorheen lopen de winkeltjes, het museum en de toren zijn gesloten. Meer over de Praagse Burcht

Praag_nachttram_praag.JPG


Weekend Praag: zeker WEL doen

4. Met de tram
Koop een tramkaart geldig voor 24 of 72 uur. Tram 22 is de ideale 'do-it-yourself' tramlijn die langs veel bezienswaardigheden in het centrum van Praag rijdt. Ga helemaal mee tot het eindpunt om een idee van 'het andere' Praag te krijgen, het Praag waar de Pragenaar woont. De totale route is 21 kilometer en wanneer je niet onderweg uitstapt, duurt de hele rit iets meer dan een uur. Hier meer over wat er onderweg te zien is.

5. Lopen, lopen en lopen
Hl veel lopen! Kant en klare wandelingen met duidelijke loopaanwijzingen en uitleg over wat je onderweg tegenkomt vind je hier.

Weekend Praag: zeker NIET doen

6. Hop-on hop-off bus
Hop-on hop-off bus is een uitvinding voor inactieve personen die niet zelf op pad willen gaan. Neem de tram om Praag op een relaxte manier te bekijken zonder moe te worden van het lopen. Ga ook een kijkje nemen in de buitenwijken want daar is het heel anders dan in het historische centrum. Meer over buitenwijken

7. Rondrit in een oldtimer
Er zijn nog altijd toeristen die zich rond laten rijden in een oldtimer. Bedenk wel dat dit vrij prijzig is en dat ze gewoon nep zijn. Onlangs zijn er een aantal van straat gehaald omdat ze een vergunning hadden geldig voor een tractor en/of geen APK keuring. Er rijden er nog een aantal maar het zijn geen 'vintage cars', een moderne motor met een nep-vintage chassis en carrosserie

Vintage autoliefhebbers zullen hun hart ophalen in het Trabant Museum, een klein museum vol met oude modellen. Meer over het Trabant Museum.

Praag_trabi_museum_praag_2.jpgWeekend Praag: eten en drinken

8. Menukaart zonder prijzen
NIET gaan eten in een restaurant waar de menukaart in tien talen is en geen prijzen vermeldt. Dan weet je zeker dat je in een tourist trap verzeilt ben geraakt. Ga naar een buurtrestaurant buiten het centrum en bestel van het lunchmenu. Hier alles wat je moet weten over het lunchmenu en een lijst van leuke, betaalbare adresjes

9. Bier
GEEN bier drinken op het Oudestadsplein want dan betaal je de hoofdprijs! Voor bier geldt hoe verder van het centrum des te goedkoper.

10. Trdelnik
GEEN trdelnik kopen. Het is verleidelijk, ze ruiken lekker maar het is een toeristenval. En dan te bedenken dat de trdelnik niets eens een Tsjechische specialiteit is maar van oorsprong Hongaars. Deeg gewikkeld om een metalen stok wordt boven een open vuur gegaard en dan bestrooid met suiker en kaneel. Het duurt even voordat deze lekkernij klaar is en de verkoper schroomt niet om half-gare exemplaren te verkopen.

Praag_street_food_trdelnik_prague.jpg

Nog een paar tips:
Wil je shoppen? Blijf dan niet hangen in de Karlova straat (bijna niet te vermijden wanneer je van het Oudestadsplein naar de Karelsbrug loopt). Hier zijn uitsluitend toeristenwinkels met veel te hoge prijzen. Ietsje beter is Na Prikope en het Wenceslasplein, maar voor serieus shoppen ga je naar de grote winkelcentra in de buitenwijken.

Wanneer je markten leuk vindt, sla dan de Havelkse markt over. Reisgidsen, travelwebsites en bloggers en vloggers spreken hier lovend over, de werkelijkheid is te duur fruit en smakeloze souvenirs. Een aanrader zijn de boerenmarkten, nadeel is dat ze er alleen in de zomer zijn. Meer over boerenmarkten.
U Elektry op zaterdag en zondag, is een mekka voor rommelmarktliefhebbers. Meer over U Elektry.

Lees verder:
Tourist traps en hoe te vermijden
U Fleku lekker bier maar en tourist trap


Praag_terras-oudestadsplein-praag.jpg

foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechi. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.