praag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praag

Trek je wandelschoenen aan en verken praag

Praag is zeer voetgangersvriendelijk, maar wandelschoenen zijn een vereiste. Alleen wanneer je stevige schoenen aanhebt, kun je de stad op je gemak verkennen. Draag vooral geen halfhoge en helemaal geen hoge hakken. De meeste straten van Praag zijn geplaveid met hobbelige steentjes. Dat geeft veel sfeer en je waant je in een middeleeuwse stad. Maar ja, toen droegen vrouwen geen hoge hakken. De meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar en het is dus lopen geblazen. Het centrum van Praag bestaat uit zes wijken, allemaal geplaveid met hobbelige steentjes en als je geluk hebt ligt er zo nu en dan een stukje asfalt. Zo zien de de kinderhoofdjes eruit.


Praag_kinderhoofdjes-plaveisel-praag.JPG

Trek je wandelschoenen aan!
Trek je wandelschoenen aan en ga op stap! Het centrum van Praag is niet heel groot maar er zijn veel kronkelende straatjes en steegjes. En zonder plattegrond raak je gemakkelijk de weg (een beetje) kwijt. Ronddwalen door de Oude stad is aantrekkelijk maar wanneer je geen bezienswaardigheden wil missen, is het handig om op stap te gaan met een wandelroute.

Drie klassieke wandelingen in Praag

Er zijn drie klassieke wandelingen die je gedaan moet hebben! Je kunt deze drie wandelingen bestellen als digitale uitgave (€2,99) of als papieren uitgave (€4,99). Je krijgt een duidelijke beschrijving van de looproute en interessante beschrijvingen van wat je onderweg tegenkomt en wat je beslist moet zien.

1. Koninklijke route
Lengte 4 kilometer
* Dit is de route die de vorsten van Bohemen liepen op de dag van hun kroning. De wandeling begint op het namesti Republiky, gaat over het Oudestadsplein naar de Karelsbrug en via de Nerudova-straat naar de St-Vituskathedraal.
Aan het begin van de route zijn twee winkelcentra, je komt langs vier musea, gezellige winkelstraten. De hoogtepunten zijn: de Astronomische Klok, het huis van de Zwarte Madonna, de St-Nicolaaskerk en de Nerudova-straat met prachtige barokke huizen waarvan de meeste met huistekens die gebruikt werden voodat huizen een nummer kregen. Hier de volledige beschrijving.

2. Wandeling door de Joodse wijk
Lengte 3 kilometer
* De Joodse wijk wandeling is vrij kort, maar wanneer je ook het Joods museum wil bezoeken, heb je meer dan een dagdeel nodig. Het Joods Museum is een complex van gebouwen en bestaat uit zes synagoges en de Oude Joodse begraafplaats. Onderweg is er gelegenheid om een langere route te lopen. Je gaat dan ook naar het Centraal Station waar een beeldengroep staat voorstellende Sir Nicolas Winton die vlak voor de Tweede Wereldoorlog bijna 700 Joodse kinderen veilig naar Engeland bracht. Hier de volledige beschrijving

3. Wandeling van het Wenceslasplein naar de Karelsbrug
Lengte 2,5 kilometer
* Deze wandeling brengt je rechtstreeks van het Wenceslasplein naar de Karelsbrug en is dan 2,5 kilometer. Wanneer je de uitgebreide route volgt is de lengte 5,5 kilometer. Zowel de lange als de korte route komen langs een aantal highlights: Astronomische Klok, Jan Hus-monument, St-Nicolaaskerk en de Karelsbrug. De langere route brengt je ook naar de Tynhof, een bijna Frans aandoend pleintje met leuke winkeltjes en volop terrasjes en de Parizska-straat de duurste winkelstraat van Praag met winkels zoals Dior, Vuitton en Armani. Hier de volledige beschrijving.

Praag_nationaal_museum_hoofdgebouw.jpg

Gratis wandelingen met looproute en beschrijving


1. Van het Nationaal Museum naar het Oudestadsplein
Lengte 3 kilometer
* Bezienswaardigheden onderweg: Nationaal Theater, kruipende baby's kunstwerk van David Cerny, Kampa eiland, Karelsbrug, astronomische klok, Tynkerk, St Nicolaaskerk, Kampa Museum (moderne kunst) en het Karelsbrugmuseum (geschiedenis van de Karelsbrug). Hier de volledige beschrijving

2. Wandeling door winkelpassages in de wijk Nove Mesto
Lengte 2 kilometer
* Door de hele binnenstad loopt een netwerk van overdekte passages met volop winkels een eetgelegenheden. Je komt o.a. in de Lucerna passage waar de heilige Wenceslas op een onderbovenstehangend paard zit. Het is het werk van de Tsjechische kunstenaar David Cerny. Hier de volledige beschrijving

3. Wandeling door een woonbuurt
Lengte 3 kilometer
* Er wonen vrij weinig Pragenaars in het centrum van de stad. Wanneer je wil weten waar en hoe zij wonen dan is een wandeling in een buitenwijk een aanrader. De wandeling begint bij het metrostation Strasnicka in zuid-oost Praag. Met de bouw van deze woonwijk werd in 1947 begonnen. Het was het eerste grote woningbouwproject na de Tweede Wereloorlog en de eerste wijk waar prefab-elementen werden gebruikt. Hier de volledige beschrijving

Ben je nog niet uitgewandeld? Hier verdere wandelsuggesties van stadswandelingen maar ook natuurwandelingen.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.