praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaukarelsbrug-praagpraag-winter

7 Redenen om naar Praag te gaan in de winter

Praag is een betoverende stad met prachtige stadsgezichten, smalle straatjes en gezellige pleinen. Praag is extra mooi in de winter wanneer een laagje sneeuw de daken bedekt. Praag bleef gespaard in de Tweede Wereldoorlog en is nu als het ware een openluchtmuseum. Fraaie middeleeuwse, renaissance en art-nouveau architectuur waar je maar kijkt. Het oude centrum van Praag is autoluw en veel straten zijn voetgangersgebied. Romantische bruggen, stralende gebouwen en authentieke straatjes, geen wonder dat deze stad geliefd is bij filmproducers. Praag is relatief dicht bij Amsterdam, ongeveer 900 kilometer of een dik uurtje wanneer je vliegt.

Praag_winter_in_praag.jpg

De allerbelangrijkste redenen om in de winter naar Praag te gaan zijn de Kerstmarkt en de Oudejaarsboottocht op de Moldau.

1. Kerstmarkt in Praag
Praag heeft niet één kerstmarkt maar buiten het centrum zijn er nog een groot aantal meer. Je moet natuurlijk wel weten waar ze zijn. Dat is geen probleem wanneer je meegaat met de kersttoer met een gids. De belangrijkste kerstmarkt staat op het Oudestadsplein, die je natuurlijk bezoekt en daarna ga je met de metro naar andere markten. Dit is een belevenis die je niet mag missen! Meer over de kerstmarkten

2. Oudejaarsavond in Praag
Luid het nieuwe jaar in op een speciale manier: een boottocht over de Moldau. Het uitzicht is prachtig, de Praagse Burcht baadt in het licht. Geniet van het heerlijke buffet terwijl je onder de Karelsbrug vaart en dan tot de Smichov-sluis en weer terug. Om middernacht komen de verschillende rondvaartboten samen om naar het spectaculaire vuurwerk te kijken. Boek een boottocht met diner en live music.

Praag_winter_in_Praag_warme_wijn.jpg

3. Glühwein en lichtjes
In de winter is het vroeg donker in Praag. Er hangen duizenden (LED) lampjes in de bomen op het Wenceslasplein en de stad is vol romantiek. Ieder café en restaurant schenkt warme wijn, svarak in het Tsjechisch. Praag is de bierstad van Europa maar zo'n koude plons is misschien niet wat je lekker vindt. In de winter is vooral warm bier een aanrader.

4. Ritje met de tram 
Wanneer je koude voeten hebt gekregen, maak dan een ritje in de tram. Tram 22 rijdt langs de meeste bezienswaardigheden en neemt ook een haarspeldbocht. In de winter zijn er weinig toeristen en ben je bijna alleen op de Karelsbrug. Meer over tram 22

Praag_winter_in_praag_karelsbrug.jpg

5. Sneeuw
Als je een beetje geluk hebt, sneeuwt het. Vanaf de Letna Heuvel heb je een prachtig gezicht op de honderd torens en de besneeuwde daken van de stad.

6. Shoppen
De grote winkelcentra aan het het einde van de meeste metrolijnen zijn een paradijs voor shopaholics. Je vindt er alle internationale ketens en een goot aantal kleinere winkels. En de openingstijden – 7 dagen per week van 9 uur 's morgens tot 10 uur 's avonds. 

Praag_winter_in_praag_sinterklaas.jpg

7. Svaty Mikuláš, čert a anděl (Sinterklaas, de duivel en de engel)
Ook in Tsjechië wordt op op 5 december Sinterklaas gevierd. Volgens Tsjechische traditie is Svaty Mikulᚠeen lieve, goedaardige man die lang geleden is overleden en nu in de hemel woont. Op 5 december daalt hij langs een gouden touw af naar de aarde om de kinderen snoepgoed te brengen. Hij wordt begeleid door een engel (anděl) gekleed in een wit gewaad met vleugels en is zijn beschermengel, omdat de Tsjechische Sinterklaas op aarde wordt opgewacht door de duivel (čert). Deze čert is de grote boeman en de Nederlandse Zwarte Piet is hier heilig bij. čert is behaard, heeft één paardenbeen, een rood gezicht, een lang uitgestoken tong en twee enge hoorns.

foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.