praag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

Worstenkramen op het Wenceslasplein zijn verleden tijd

Iedereen die Praag bezocht voor 2020, kocht minstens eenmaal worst bij een van de kramen op het Wenceslasplein. Om daarna over het plein te slenteren en te gaan winkelen. Eigenlijk is het Wenceslasplein helemaal geen plein, maar een glooiende boulevard met een middenpad vol bloemen. Aan de zuidzijde bevindt zich het Nationaal Museum - Národní muzeum - en het ruiterstandbeeld van de Heilige Wenceslas. In 2020 werd het plein opnieuw ingericht met meer plaats voor voetgangers en minder verkeer. Sindsdien zijn de worstenkramen verdwenen, maar worst kun je nog steeds eten in fast-food outlets aan het plein.


Praag_praag-wenceslas-plein.jpg


Worstenkramen zijn verleden tijd
In de jaren 1990 tot 2000 eindigde een avondje stappen in Praag vrijwel altijd bij een van de worstenkramen op het Wenceslasplein voor een vette hap. De worstverkopers voorzagen in een behoefte en waren populair bij Tsjechen en toeristen. Je kon kiezen uit de Duitse variant, curryworst of knakworst, of een pittige Praagse worst, Prazska Klobasa in het Tsjechisch met daarbij een groot (plastic) glas bier. 

Deze stands waren in die dagen de enige plaatsen die 's avonds open waren om iets te eten te kopen. Met het verstrijken van de jaren kwamen er steeds meer eetgelegenheden die tot laat in de avond open bleven. Tegelijkertijd werden de worstenkramen geassocieerd met alcoholisten en eigenaren die het niet zo nauw namen met eerlijk geld teruggeven aan vaak aangeschoten toeristen. Ook zakkenrollers deden hier goede zaken. 

Het sluiten van de kramen begon in 2010 toen Praag culturele hoofdstad wilde worden en niet langer de stad van zuipen, goedkoop bier en stripclubs (die er in overvloed waren in de zijstraten van het Wenceslasplein) wilde zijn. In april 2020 werd het Wenceslasplein opnieuw ingericht en verdween ook de laatste worstenkraam op de hoek van het Wenceslasplein en de Vodickova- straat.  

Praag_worst_eten_praag.jpg

Wenceslasplein nu zonder worst
Wenceslasplein, of Václavské námestí, is het toeristische middelpunt van Nove Mesto en het symbool van het Tsjechische verzet tegen het communisme. In 1969 stak de 21-jarige student Jan Palach zichzelf hier in brand uit verzet tegen het communistische regime. Tijdens de Fluwelen Revolutie in 1989 kwamen op Wenceslasplein 250.000 mensen bijeen om het aftreden van de communistische regering te eisen. De laatste grote demonstratie was in 2003 vlak voor de Amerikaanse inval in Irak.

Het beste uitzicht over het plein heb je vanaf het bordes van het Nationaal Museum. Aan de andere kant van het plein, 700 meter verderop, begint het voetgangersgebied, de na prikope straat, waar je kunt shoppen zolang je creditkaart dit toestaat. 

De nachtclubs en (erotische) disco’s vind je aan de kant van het museum en in de zijstraten. Overdag merk je er bijna niets van. ’s Avonds komen ze in actie. 

Foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.