praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-moldaupraag-winter

Goedkoop uit eten met stevige Tsjechische kost

Goedkoop uit eten in Praag? Poledni menu - lunch menu - is het magische woord wanneer je voordelig uit eten wilt in Praag. Poledni menu staat garant voor degelijke Tsjechische kost en wordt geserveerd vanaf 11.30 uur tot 14.00 uur, en op is op.

Trek gekregen? Laat je niet in de luren leggen tijdens je citytrip in Praag. Vermijd daarom alle borden waarop staat: Tourist Menu. Loop regelrecht naar een bord met Poledni Menu. Je weet dan zeker dat je iets te eten krijgt dat je Tsjechische oma, zou je die hebben, persoonlijk klaargemaakt heeft. Wanneer je goedkoop uit eten wil gaan in Praag, loop je gewoon achter winkel- of kantoorpersoneel aan. Waar zij naar binnen gaan, is het eten zeker goed en altijd redelijk geprijsd.

Praag_goekoop_uit_eten_in_praag.jpg

Goedkoop uit ete
n
Goedkoop uit eten in Praag betekent het dagmenu bestellen. Iedere dag prijkt er iets anders op de kaart. Wat dat betreft is het helemaal niet anders dan het Tourist Menu. Het verschil zit in de prijs. Tourist Menu, toeristenprijzen. Poledni Menu, Tsjechische prijzen. Dat scheelt wel een slok op een borrel. In sommige restaurants bestaat het Poledni menu uit twee gangen: soep en een hoofdgerecht, maar doorgaans alleen een hoofdgerecht. Hoe verder van het centrum, des te lager de prijs.

Goedkoop menu
Het addertje onder het gras? Poledni menu is meestal in het Tsjechisch geschreven. Alles wat je nodig hebt, zijn een paar Tsjechische woorden. Alle restaurants, cafť's en bierlokalen hebben tussen de middag een Poledni menu. Het is meestal een losse bladzijde die op tafel ligt of in het ŗ la carte menu zit. Buitenlanders krijgen deze extra bladzijde vaak niet, vooral in restaurants in het centrum van Praag. "Alleen in het Tsjechisch" is het excuus wanneer je erom vraagt. De rekening is vaak een vodje papier met streepjes voor het aantal glazen bier. Wanneer je betaalt, rond je het bedrag af naar boven. Dat is meer dan voldoende als fooi.

Praag_goedkoop_uit_eten_in_praag_2.jpg

Goedkoop uit eten in het centrum Praag
De redactie van Praag-Nu tipt 10 top adresjes in het centrum van Praag met vriendelijke prijzen.

1. Restaurant U Betlemske Kaple, U Betlemske Kaple 2, vlakbij het Oudestadsplein en daarom zou je denken dat de prijzen behoorlijk hoog zijn. Specialiteit op het lunchmenu is gebakken lever met aardappels.

2. Country Life , Melantrichova 15, vegetarisch zelfbedieningsbuffet met veel salades en soepen. Ieder dag staan er andere gerechten op het menu. Water is gratis, alcoholische dranken niet.

3. Ceska Kuchyne (de Tsjechische keuken), Havelska 23, een zelfbedieningsrestaurant met een vleugje nostalgie van lang vervlogen communistische dagen. Het lunchmenu in het Tsjechisch hangt aan de muur. Meestal is er wel iemand die de gerechten voor je kan vertalen. En anders wijs je gewoon aan wat je wil hebben.

4. U Rozvarilu, bovenste verdieping van Bila Labut warenhuis, Na porici 23, een aanrader wanneer je altijd hebt willen weten hoe restaurants eruit zagen ten tijde van het Communisme en wat je te toen eten kreeg? De topper hier is varkensschnitzel met aardappelpuree en een halve augurk (Tsjechen houden niet van groente..) Drink hierbij Kofola, imitatie Cola uit vroegere dagen, maar nog steeds populair.

5. Ferdinanda, Karmelitska 18, heel populair bij het kantoorpersoneel en altijd erg druk. Kom voor 12.00 uur of na 14.00 uur want dan ben je zeker van een plaatsje. Wanneer het heel druk is, schuif je aan bij een van de lange houten tafels. Tip: bestel Ferdinanda bier uit eigen microbrouwerij.

6. U Vejvodu Beer Hall and Restaurant, Jilska 4, het restaurant is in de stijl van een bierhal. Oude foto's en memorabilia uit de hoogtijdagen van het Tsjechische bierbrouwen sieren de muren en obers in traditionele kledij serveren stevige Tsjechische gerechten. Een leuke plek voor een typisch Tsjechische ervaring.

7. Mincovna, Oudestadsplein 7, toplocatie met redelijke prijzen, in aanmerking genomen dat je midden in het toeristengebied bent. Geen 'tourist trap'. Wanneer je binnenkomt krijg je onmiddellijk het menu in het Engels. Kijk goed of dit het lunchmenu is of a la carte. Gerechten met veel vlees zoals gebruikelijk in de Tsjechische keuken, ook een paar vegetarische juweeltjes voor het lunchmenu.

8. Vytopna, Shopping Centre Palladium, Namesti Republiky 1, drankjes en gerechten worden per miniatuur goederentrein, door tunnels, over bruggen, langs rotsformaties en bossen voordat de trein het station inrijdt bij je tafeltje. Hier vind je geen lunchmenu maar de prijzen van de gerechten zijn heel redelijk. Een echte aanrader!

9. Pivnice Pod Petrinem, Hellichova 5, dit bierlokaal vlakbij de Petrinheuvel heeft een voordelig geprijsd lunchmenu tot 14.00 uur. Er zijn maar negen tafeltjes, maar wel voor zes personen. Dat betekent dus aanschuiven. Het lunchmenu telt vijf gerechten om uit te kiezen, waarvan een vegetarisch, en wisselt elke dag.

10.†VinohradskŠ Hospůdka,†Vinohradska 14, net even buiten het centrum in de wijk Vinohrady, wel op loopafstand van het Wenceslasplein. Op het lunchmenu prijken authentieke Tsjechische gerechten zoals kip in roomsaus met rozijnen en aardappelpannenkoekjes. Een glas Kozel van de tap past er uitstekend bij.†
Let op: Dit restaurant is PERMANENT GESLOTEN, er is nu een Vietnamees Restaurant gevestigd met aantrekkelijke prijzen en voortreffelijke gerechten

foto Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.