karelsbrug-praagpraag-winterpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Privé stadstour per tram

De Praagse tram zou je kunnen zien als toeristentram. Eigenlijk is dat niet helemaal waar want Pragenaars stappen ook in, maar meer om van werk naar huis te gaan. Toeristen blijven vaak zitten om gratis een stadstour te maken. Tientallen tramlijnen doorkruisen het centrum van Praag om dan in de buitenwijken te eindigen. Het is heel makkelijk om een stadstour samen te stellen. Het enige wat je nodig hebt is een dagkaart en eventueel een plattegrond van het tramnetwerk. In principe kun je elke tram pakken, maar tram 17 en 22 komen langs de meeste bezienswaardigheden van Praag. Tram 7 is interessant wanneer je een kijkje wil nemen in de wijken Vrsovice en Strasnice. Hier kom je gegarandeerd geen toeristen tegen!

Praag_nachttram_praag.JPG

De Rode trams van Praag

Iedere tram-enthousiast is het er over eens: Praag heeft de mooiste trams van de wereld. Niet de nieuwste trams, die overigens ook rood zijn, en voorzien zijn van de laatste techniche snufjes zoals airco, electronische haltebordjes en WiFi. De echte tramliefhebber speurt naar het serienummer dat op de voor- en zijkant van elke tram staat. Is dat 8000 tot 9000 dan stapt hij in ongeacht de route. Het rijden in deze trams is het doel op zich. De 7000 en de 6000 serie zijn ook geschikt, maar die zijn vrijwel allemaal uit de dienstregeling genomen. Deze trams werden gebouwd van 1962 tot 1989 en reden en rijden nog steeds in veel voormalige oostbloklanden.

De rode trams en comfort
De rode trams met serienummer 6000 tot 9000 zijn niet meer van 'deze tijd'
* Hoge instap – een hindernis voor moeders met kinderwagens en ouderen
* Bij elke halte gaan alle deuren open – prettig in de zomer maar koud in de winter
* Stopt bij elke halte – onhandig wanneer je haast hebt
* Verwarming – onder elk stoeltje zit een een verwarmingselement afgesteld op Siberische winters
* Raampjes – sommige kunnen niet open (warm in de zomer, andere kunnen niet dicht (ijzig windje in de winter)

Tips voor je eigen route in de toeristentram
Koop een dagkaart voor 24 uur. Tramkaartjes koop je bij de automaat bij vrijwel elke tramhalte of in de tram bij de automaat. Je betaalt met je credit card of bankpasje. Je kunt ook contactloos betalen. Hier aanwijzingen hoe een openbaar vervoerkaartje te kopen. Je kaartje is geldig vanaf het moment dat je het afstempelt. In iedere tram vind je gele stempelautomaten. Stempel je kaartje eenmaal en het is geldig voor de hele dag.

Praag_tram_praag.jpg

Welke toeristen tram heeft de mooiste route?

Lijn 7:
rijdt van het zuid-westen via de Palackého-brug naar het zuid-oosten van Praag. De afstand is ietsje meer dan 10 kilometer en de rit duurt ongeveer drie kwartier. Stap op bij het beginpunt bij de halte Radlická (ook een metrostation). De route gaat over de Palackého-brug en wanneer je uitzicht wil op de Burcht, ga dan aan de linkerkant zitten. Bij de halte Svatoplukova rijdt de tram langs de enorme pijlers van de Nusle brug. Deze brug is de uitvalsweg naar het zuiden.

Dan rijdt de tram door de wijk Vršovice met typische Praagse vooroorlogse huizenbouw: huizenblokken onderverdeeld in appartementen, vaak met winkels op straatniveau. Het is een wijk in opkomst en zeker de moeite waard om uit te stappen en rond te kijken. Stap twee haltes voor het eindpunt uit, halte Zborov - Strašnické divadlo, en maak een wandeling door de wijk Strasnice. Beschrijving van de wandeling door Strasnice

Lijn 22: rijdt van Namesti Miru naar Karlova Namesti dan langs Narodni straat en steekt dan de Moldau over. Dan vervolgt hij de route via Karmelitska straat in Mala Strana waarna hij zich een weg naar boven kronkelt naar de Praagse Burcht. Je kunt hier uitstappen om de Burcht te bezoeken. Wanneer je verder meerijdt, kom je via het Brevnovklooster in Bila Hora, hetgeen Witte Berg betekent. Berg is een groot woord want hij is slechts 381 meter hoog. Dit was de plaats waar in de zeventiende eeuw het Boheemse leger werd verslagen door de Katholieke Liga, een militair verbond van katholieke Duitse vorstendommen. Hier meer over Bila Hora

Lijn 17: rijdt van noord naar zuid en voor een groot gedeelte langs de oevers van de Moldau van Vyshrad Rots, langs het Dansend Huis, het Nationale Theater, de Karelsbrug, het Rudolfinum, dan de brug over en naar Vystaviste, het beursterrein naar Stromkova een uitgestrekt lommerrijk park.

Lees verder:
Vrsovice, boheems en zonder toeristen
Nusle brug, een beetje geschiedenis

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.