praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praag

Het Olsina-pad: natuurwandeling in het Boheemse woud

Het Olšina-pad in Zuid-Bohemen is een natuurwandeling in Tsjechie langs de oevers van het Olšina meertje. Je kunt dit doen op een dagtripje vanuit Praag, maar wanneer je een nacht verblijft in het Olšina resort aan de rand van het meertje heb je meer tijd om van de natuur te genieten. Het natuurpad volgt de oevers van het Olšina-meertje en de wandeling duurt ongeveer twee uur en voert door een afwisselend landschap van droge en natte bossen, weilanden, wetlands en moerassen.

Praag_Olsina_Trail_Praag.jpg

Houten vlonderpaden en prachtige uitzichten
De Olšina Trail is een zeven kilometer lange wandelroute. Dit natuurpad lag decennia lang in militair gebied en was verboden te betreden, maar is sinds 2020 opengesteld voor het publiek. Het is een moerasgebied, maar houten vlonderpaden boven de drassige grond maken het wandelen gemakkelijk en zorgen ervoor dat je droge voeten houdt. Langs de route zijn uitzichtpunten en leuke attracties. Er is een drijvende pier, een brug die op een beverdam lijkt en een uitkijkpost bestaande uit slechts één ladder naar een reusachtig vogelnest.

Praag_Olsina_Trail_praag_2.jpg

Locatie en bereikbaarheid
De Olšina-route ligt tussen de stadjes Český Krumlov en Horní Planá in Šumava, het Boheemse Woud, in zuidwest Tsjechië. Het natuurpad voert je door wetlands. Het meertje en de omgeving zijn beschermd vogelgebied. Het is de biotoop van de knobbelzwaan, de bosleeuwerik en de Amerikaanse zeearend.

De wandeling is makkelijk te volgen en begint bij het bezoekerscentrum met restaurant en parkeerplaats. Bezoekers kunnen ook met de trein komen. Het meertje ligt op vijf kilometer van het Horní Planá-station en er is ook een treinstation in Hodňov dat op slechts 15 minuten lopen van het bezoekerscentrum ligt.

Toon kaart route treinstation Hodnov naar begin van de Olsina-natuurpad

Het natuurpad is het hele jaar open en bij mooi weer ook geschikt voor kinderwagens. Aangezien het pad door een moerassig gebied loopt, kan het bij regenachtig weer modderig en glad zijn.

Praag_Olsina_Trail_praag_3.jpg

Van Praag naar Olšina pad
Het Olšina pad ligt op iets minder dan 200 km van Praag en met de auto ben je er in ongeveer 2,5 uur Met openbaar vervoer is het wat ingewikkelder en duurt langer dan met de auto. Er zijn twee routes.
1. Bus vanaf Praag Centraal Station via Cesky Krumlov naar Horni Plana
2. Trein vanaf Centraal Station Praag naar Cesky Budejovice stap over op trein naar Hodnov

Tip van de redacteur van Praag-Nu
Maak er een tweedaags uitstapje van en verblijf in Resort Olšina. Het Olšina-pad ligt op slechts een steenworp afstand van dit hotel. Meer over Resort Olšina 

Foto's © Vojenské lesy a statky ČR

Praag_Olsina_Trail_praag_4.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.