praag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Architectuur in Brno

Brno is de tweede stad van Tsjechië, veel rustiger dan Praag. De stad doet niet onder voor Praag wat betreft architectuur. Villa Tugenhat ontworpen door Mies van de Rohe is waarschijnlijk de bekendste bezienswaardigheid. Neem zeker een kijkje in de modelwoonwijk Novy Dum en ga een biertje drinken in het International Hotel, in Brusselse stijl. Voor Art Nouveau liefhebbers zijn er twee villa's die de moeite waard zijn: Jurkovic House and the Löw-Beer Villa. 

Praag_villa_tugendhat_9.jpg
  Villa Tugendhat, Brno

Architectuur in Brno: Functionalisme
In het functionalisme bepaalt de functie van het gebouw de vorm. Gebruikte materialen zijn glas, staal en beton. Het gebouw wordt gedragen door een stalen raamwerk, de muren zijn niet dragend. Kenmerken zijn platte daken en geen scheidingswanden, maar een open ruimte en ramen van vloer tot plafond.

1. Villa Tugendhat, Cernopolni 45, Brno
Vanaf de straat ziet Villa Tugendhat er niet veelbelovend uit, een geronde muur bestaande uit melkglas ramen. Vanaf de tuinzijde is te zien dat de villa drie verdiepingen heeft. En wanneer je binnenkomt, zie je pas hoe luxe en geavanceerd de villa is. Een onyxmuur die, afhankelijk van de zoninval, van kleur wisselt, electrisch intrekbare ramen zoals die van een auto, en hete luchtverwarming. De villa is gemeubileerd met replica's van de originele meubels. Lees hier verder
Bouwjaar: 1929
De rondleiding duurt één uur, niet op maandag.

2. Stiassni Villa, Hroznova 14, Brno
De Stiassni villa lijkt veel op Villa Tugendhat. Tegen een helling gebouwd in blokvorm en de begane grond vormt een eenheid met de tuin. Het werd gebouwd in opdracht van Alfred Stiassni, een Joodse textielfabrikant. De familie woonde er tot 1938 toen zij het Nazi regieme ontvluchtten. De Gestapo betrok de villa en na de oorlog werd de villa staatseigendom en werden hier hoge gasten gefêteerd zoals in 1946 Edvard Beneš, president van Tjechoslowakije en in 1964 Nikita Chroesjtsjov, de leider van de Sovjet-Unie. De villa is in oorspronkelijke staat teruggebracht. 
Bouwjaar: 1927-1929.
De rondleiding duurt één uur en is op vrijdag, zaterdag zondag en maandag ieder heel uur.

Praag_brno_vila_stiassni.jpg
 Villa Stiassni, Bno

Brusselse stijl: Hotel Internationaal
De Brusselse stijl vervangt het socialistisch realisme dat de socialistische ideologie weerspiegelde. De partij schreef voor hoe een gebouw eruit moest zien, eigen creativiteit werd niet op prijs gesteld. Na de dood van Stalin ontwikkelde zich nationale stijlen in het oostblok, ook in Tsjechoslowakije. Kenmerken van de Brusselse stijl zijn gebruik van glas, keramiek, mozaïeken en reliefs, neonverlichting, strakke vormen.

1. Hotel Internationaal, Husova 16, Brno
Hotel Internationaal is een schoolvoorbeeld van de Brusselse stijl. 300 kamers liggen verdeeld over elf verdiepingen. De architectuur is strak van vorm met veel ramen en stalen sponningen. Aan de noorkant is een wandrelief waarop een opkomende zon en vliegende vogels staan afgebeeld, en geen blijmoedige boeren, gelukkige fabrieksarbeiders of vlagdragende militairen zoals in het socialitsisch realisme. Hotel International is nu Best Western Premier Hotel International. 
Bouwjaar 1959-1962.

Praag_brno_hotel.jpg
 Hotel Intermationaal Brno

Architectuur in Brno: Modernisme en Art Nouveau
Architecten en kunstenaars gingen moderne technieken gebruiken en vonden in de natuur een nieuwe inspiratiebron. Kenmerkend zijn bloemmotieven en sierlijke vrouwfiguren. Schoonheid en functionaliteit vormden een eenheid.

1. Jurkovic Villa, Jana Necasse 2, Brno
De villa is het ontwerp van de Slovaakse architect Dusan Jurkovic (1868-1947), die in de villa woonde. De bouwstijl is een combinatie van volkskunst met Art Nouveau. Het is een huis met twee verdiepingen, heeft een onregelmatige vorm, een rood pannendak en kleurig gedecoreerde buitenmuren. Wat het meest opvalt en wat ook a-typisch is voor interieurs in midden-Europa is het centrale trappenhuis. De vertrekken liggen hieromheen. De villa is nu onderdeel van Moravska Galerie. De permanente tentoonstelling heeft als onderwerp Dusan Jurkovic, de architect en zijn huis. 
Bouwjaar: 1906.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 10.00-12.00 uur en van 12.30-18.00 uur In de wintermaanden alleen op zaterdag en zondag.

Praag_brno_villa_low_beer.jpg
  Löw-Beer Villa, Brno

2. Löw-Beer Villa, Drobneho 22, Brno 
De villa bestaat uit twee verdiepingen en vier appartementen. In totaal waren er veertien kamers, drie keukens, twee badkamers en zes toiletten. De gevels aan de straat- en tuinzijde tonen prachtige art nouveau details en ook het interieur is gedecoreerd met bloemmotieven en keramische vloertegels. De gietijzeren trapleuning heeft Art Nouveau details.

In 1913 kocht textielondernemer Alfred Löw-Beer de villa en heeft de woning in de jaren 1930 aangepast aan moderne inzichten, in het bijzonder het trappenhuis. In 1929 gaf hij een deel van het perceel aan zijn dochter Grete om er een gezinswoning op te bouwen; dit huis zou de Tugendhat Villa worden. In 1940 confisceerde de Nazis de villa en de Gestapo nam er zijn intrek. In 1954 werd het eigendom van de Tsjechoslowaakse staat. Van 1954-2012 was de villa studentenaccommodatie.

De villa is nu een museum. De permanente tentoonstelling De wereld van de familie Löw-Beers en Tugendhat vertelt de geschiedenis van de arechitectuur en over het leven van de gegoede burgerij in het midden van de negentiende tot in de vroege jaren van de twintigste eeuw. 
Bouwjaar 1903-1904
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 10.00-18.00 uur.

Praag_brno_3.jpg   Eensgezinswoning in de modelwoonwijk

Modelwoonwijk het Nieuwe Huis (Poznejte kolonii novy dum
De nieuwe woonwijk uit 1928 bestaat uit eengezinswoningen gebouwd met gebruikmaking van de nieuwste snufjes wat betreft architectuur, interieurinrichting en bouwmaterialen. De huizen hebben geen kelder maar staan op heipalen. Alles wat met het huishouden te maken heeft zoals wassen en koken was in de vertrekken op de begane grond. Het woongedeelte is op de bovenste twee verdiepingen. Het dak is plat met een dakterras. Kasten zijn ingebouwd. De huizen zijn opgetrokken uit gewapend beton en goed geisoleerd. Het doel was betaalbare woningen voor de middenklasse die in massa gebouwd konden worden. 

De zestien gezinswoningen maakten deel uit van de tentoonstelling ter herdenking van de tiende verjaardag van de onafhankelijkheid van Tsjecho-Slowakije. Een tentoonstelling met als onderwerp 'hedendaagse cultuur' die gehouden werd op het pas-aangelegde beursterrein van Brno. Deze woningen werden als voorbeeld gebruikt voor wijken in andere steden zoals in Stuttgart, Wroclaw (dat toen nog Breslau heette), Zürich, Wenen en de wijk Baba in Praag. 

De bouw van de huizen duurde langer dan verwacht en ze waren pas klaar tegen de einddatum van de tentoonstelling. Potentiele klanten konden niet warm gemaakt worden voor deze woningne want ze konden ze niet bezichtigen. Dit resulteerde in een trage verkoop of verhuur hetgeen de ontwikkelaars in financiële problemen bracht. Echter, voor de Tsjechoslowaakse en Europese moderne architectuur waren deze modelwoningen in Brno van grote betekenis.

Tijdens het commuistsich regime werden veel villa's en eengezinswoningen die oorspronkleijk bedoeld waren voor jonge families omgebouw tot kleinere eenheden, zodat meerdere families in één huis konden woonden. Veel onderverdeelde villa's worden nu weer in oorspronkelijke staat gebracht zoals onder andere te zien is in de wijk Strasnice in Praag.

Adres: de Nieuwe Woonwijk in Brno ligt tussen de straten Petrvaldska, Smejkalova, Nohavicova en Brafova en grenst aan het Wilsonuv les (bos).

Lees verder
Brno: mummies en wat nog meer te zien 
Stadswandeling Brno

Praag_brno_relief.jpg
  Relief Hotel Internationaal

Foto's wiki commons

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.