karelsbrug-praagpraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

Gratis stadswandeling Brno

Gratis stadswandeling Brno met duidelijke routebeschrijving en veel extra informatie bij bezienswaardigheden. De route gaat langs top attracties maar neemt je ook mee naar minder bekende plekjes in Brno. Deze city walk is heel handig wanneer je niet alles zelf wil uitzoeken maar toch de bezienswaardigheden van Brno wilt zien. Wanneer je alleen de route wil lopen heb je genoeg aan een halve dag maar wil wil je ook het kasteel, het ossuarium en de mummies zien dan heb je een volle dag nodig.

Praag_stadswandeling_brno_1.jpg

Gratis stadswandeling: wat je onderweg gaat zien
Astronomische klok, het huis van de vier idioten, St Jacobskerk en het ossuarium, het smalste hotel in Europa, de kelder van de muntmeester, de mummies in het Kapucijnenklooster, het doolhof van middeleeuwse kelders onder Zelny Try, het Moravisch Museum, de Petrus en Pauluskathedraal, de 10-Z bunker en het Spilberk kasteel.

CITYWALK BRNO

BEGIN:
Svobody Namesti (Vrijheidsplein)
EINDE: Spilberk Kasteel

Praag_stadswandeling_brno_3.jpg

1. Begin op Svobody namesti
Svobody namesti is het centrale plein van Brno,driehoekig van vorm en voetgangersgebied. Midden op het plein staat een pestzuil uit de zeventiende eeuw. Deze zuilen zijn overal in Midden-Europa te vinden en herdenken pestepidemieën, de slachtoffers en overlevenden.

Het plein is omgeven door gebouwen met verschillende architectonische stijl. Op nummer 9 het gebouw van Komercni Bank, een prachtig voorbeeld van functionlistische bouwstijl. Bij de opening in 1928 was het gebouw het onderwerp van gesprek: een gevel van opaalglas naast de bestaande historische gebouwen was misschien wat té modern. Nog steeds is het een blikvanger. Tijdens kantooruren is het open voor het publiek.

Op nummer 74 staat Dum u Ctyr Mamlasu,het huis van de vier idioten, een gebouw waarvan de façade wordt gekenmerkt door vier meer dan levensgrote figuren die elk het gebouw met één hand ondersteunen, terwijl ze met de andere hand ervoor zorgen dat hun lendendoek niet afzakt.

Op nummer 86 is Dum z Pane Lipe, het huis van de heren van Lipe, dat prachtig bewerkt is met sgraffito dat overigens pas in 1938 toegevoegd werd.

Op het plein staat een kunstwerk dat voor meerdere interpretaties vatbaar is. Het is gemaakt van gepolijst graniet, zes meter hoog en de vorm doet sterk denken aan een fallus. Het kunstwerk is een astronomische klok. Zelfs met de handleiding erbij is het moeilijk om de exacte tijd te bepalen. Maar je weet wel wanneer het elf uur is want dan rollen er kleine knikkers uit de vier openingen.

2. Neem aan de noordkant van het plein de Rasinova straat aan je rechterhand staat de St Jacobskerk
De St Jacobskerk heeft een prachtig barok interieur en grafzerken van bekende inwoners van Brno. De toren is 94 meter hoog en heeft een kleine verrassing aan de zuidzijde: een mannetje dat zien blote billen laat zien aan de voorbijgangers. In de crypte van de kerk is het op één na grootste ossuarium van Europa (het grootste zijn de catacomben van Parijs). In het knekelhuis van Brno liggen de botten en beenderen van 50.000 mensen. (dat is ongeveer net zoveel als in het Knekelhuis in Sedlec bij Kutna Hora). De meesten kwamen om in de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) of bezweken aan de pest of cholera.

Een rondleiding duurt ongeveer 30 minuten. 
Open: dinsdag t/m zondag 09.30-18.00 uur, maandag gesloten

Praag_stadswandeling_brno_knekelhuis.jpg

3. Vervolg Rasinova en neem links Solnicni straat en weer links Ceska straat
Op Ceska 20 is het Avion Hotel in functionalistische stijl. Het staat op een extreem smal bouwperceel en de architect ging creatief om met de beperkte ruimte. De kamers liggen rondom een centrale kern over vijf verdiepingen. Op de eerste en tweede verdieping is een cafe. De voorgevel heeft grote ramen met opaalglas en de gevel is bedekt met keramische tegels.

'Wachtende Adam' is het kleinste bronzen sculptuur in Brno. Het mannetje zit te wachten op een metalen stang naast de klok in de Ceska straat.

4. Vervolg Ceska straat tot Namesti Svobody en neem de eerste straat links de Koblizna straat en loop tot het eind 
Op de splitsing Koblizna en Janska straat staat het in 1930 gebouwde Bata warenhuis, gebouwd in opdracht van Thomas Bata, de schoennenmagnaat. Het plan was voor een gebouw met 23-verdiepingen dat in die dagen de eerste wolkenkrabber in Europa zou zijn. Problemen met het grondwater en een te zachte bodem waren de oorzaak dat het gebouw slechts acht verdiepingen heeft.

5. Loop terug richting Svobody plein de Janska straat in en het verlengde de Panska straat. Ga aan het eind recht tot het Dominikanske namesti
Op Dominikanske namesti 1 zijn de onderaardse gewelven van de muntmeester, Mincmistrovský Sklep. In de middeleeuwen werden hier de munten voor Brno en Moravië geslagen. Nu is er een tentoonstelling over het beroep muntmeester en hoe munten geslagen werden. Als souvenir kun je je eigen zilveren munt laten slaan.

Open: vrijdag t/m maandag 09.30-18.00 uur.

Praag_stadswandeling_brno_mummies.jpg

6. Loop terug via Mecova en Panska en ga links Masarykova straat in. Neem de vijfde straat recht en je komt op Kapucinske Namesti en het Kapucijnenklooster.
Masarykova is een gezellige winkelstraat. Het Kapucijnenklooster is op Kapucinske Namesti 5. Dé attractie van het klooster zijn de mummies. De overleden monniken werden niet gebalsemd, maar op natuurlijke wijze geconserveerd. Er zijn zo'n 50 ventilatieopeningen in de crypte en het tocht er altijd. De lichamen droogden uit en zijn zo bewaard gebleven. De crypte was in de eerste plaats bedoeld als laatste rustplaats van de monniken, maar er werden hier ook mensen bijgezet die de kapucijners een warm hart toedroegen of door giften de monniken finacieel ondersteunden. Ook hoopten op zij beter hiernamaals omdat ze dichtbij de godvruchtige monniken hun laatste rustplaats vonden.

Een van de mummies is een edelvrouw die hoogstwaarschijnlijk levend werd begraven omdat ze in een benauwde houding ligt met verwrongen armen en benen. Wanneer de stad werd getroffen door de pest of een andere besmettelijke ziekte, werden de doden onmiddellijk begraven zonder 3 dagen te wachten om zeker te zijn van een klinische dood. Deze edelvrouw was waarschijnlijk diep bewusteloos wat als dood werd erkend. Te oordelen naar de positie waarin ze zich bevindt, moet ze wakker zijn geworden om erachter te komen dat ze levend was begraven.

Aan het uiteinde van de crypte achter een smeedijzeren poort is een hal waarin de monniken werden bijgezet, of beter gezegd in twee rijen stonden opgesteld. Ze liggen gekleed naast elkaar. Elk heeft een steen als hoofdsteun. Sommigen dragen nog steeds hun habijt. Ze werden naar de crypte gebracht in een kist met een losse bodem zodat de kist kon worden hergebruikt voor de volgende begrafenis.

Open: 1 april–31 oktober, maandag t/m zaterdag 09.00-12.00 uur en 13.00-18.00 uur, zondag 11.00-17.00 uur
1 november–31 maart, maandag t/m zaterdag 10.00-16.00 uur en zondag 11.00-16.30 uur.

Praag_stadswandeling_brno_4.jpg

7. Bij het verlaten van de crypte, ga je naar links tot je komt aan Zelny trh, de Koolmarkt, waar nog steeds de dagelijkse groentenmarkt wordt gehouden.
Midden op de markt staat een fontein uit de zeventiende eeuw. In de dagen voor Kerstmis zwommen er in het basin van de fontein karpers, het traditionele Tjsechische kerstgerecht. Aan het plein is het Reduta theater waar Mozart in 1767 op elfjarige leeftijd een concert gaf. Met een rondleiding kan het doolhof van gangen en kelders onder het plein bezocht worden. De middeleeuwse kelders werden gebruikt als koele bewaarplaats voor wijn, bier en groenten en fruit. Tijdens de oorlog diende het als schuilkelder. Er is ook een alchemistenlaboratorium waar in de middeleeuwen doktoren, apothekers en alchemisten werkten en Brno beroemd maakten in heel Europa. Een oude wijnkelder en pub herinneren aan de wijntraditie van de regio. Ook is er een replica van de schandpaal die in de zeventiende eeuw op de markt stonden. Ten slotte vertelt de gids over de straffen die opgelegd werden verkopers, ambachtslieden en handelaren die hun klanten bedrogen.

Bezoek de onderaardse kelders met een half-uur durende rondleiding
Open: dinsdag t/m zondag 09.-18.00, maandag gesloten

Praag_stadswandeling_brno_2.jpg

8. Loop de Radnicka straat in aan de noordkant van het plein. Links is het oude stadhuis
De ingang van het oude stadhuis is door een poort met in het midden een scheef torentje. Een vergelding van de metselaar omdat hij niet het overeengekomen bedrag uitbetaald kreeg. 

Het oude stadhuis is nu het touristen-informatie kantoor. Ze hebben een plattegrond van Brno en informatie over bezienswaardigheden en activiteiten in de stad. Hier kun je ook een rondleiding boeken om villa Tugendhat te bezichtigen. Je kunt de villa alleen met een reservering bezoeken.

Bij de ingang aan het plafond hangt de 'Brno-draak', die in werkelijkheid een krokodil was. Lang geleden terroriseerde deze krokodil de stad. Een slager gaf het beest een zak met kalk. Nadat de krokodil dit verslonden had, kreeg hij dorst en dronk zoveel water dat hij stierf.

9. Loop terug naar Zelny Trh, sla links af Petrska in. Deze straat leidt naar de H.H. Petrus en Paulus-Kathedraal
Een opvallend gebouw aan de Zelny Trh is het Dietrichpaleis, gebouwd in de zeventiende eeuw toen vijf woonhuizen afgebroken moesten worden voor dit barokke bischoppelijk paleis. In het gebouw zit nu het Moravisch Museum het een streekmuseum over de geschiedenis van Moravië. Het heeft een collectie van zes miljoen objecten. Het museum is gespecialiseerd in Tsjechische literatuur, muziek, theater, geologie en plantkunde. Ook maak je hier kennis met de folkore uit Moravië en andere delen van Tsjechie via kunst, klederdracht en andere cultuuruitingen. Heel leuk voor kinderen is het Kindermuseum met speciale programma's.

Het interieur van de Petrus en Pauluskathedraal is meer dan een kijkje waard. De blikvanger is het 11 meter hoge hoofdaltaar met sculpturen beelden van Petrus en Paulus. Beklim de toren voor het uitzicht over de stad. Halverwege naar boven is een museum met religieuze artefacten zoals kazuifels geborduurd door nonnen en met edelstenen ingelegde monstransen.

Praag_stadswandeling__brno_castle.jpg

10. Sla linksaf Biskupska straat in, dit is het verlengde van Petrska, ga rechts bij de verkeerslichten. Dit is Husova, een drukke verbindingsweg. Neem links de Pelliciva straat die je naar het kasteel Spilberk brengt.
Op Hosova tegenover nummer 12 is de 10-Z bunker, de codenaam voor de nucleaire schuilkelder en oorsponkelijk gebouwd als schuilplaats tegen Amerikaanse en Sovjetbombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Van 1946 tot 1948 gebruikte de wijngroothandel Lowy and Smid de kelders als als wijnopslagplaats maar werd geconfisceerd in 1948 toen de communisten zich de macht hadden toegeeigend. Het regimewilde schuilkelder gebruiken in geval van een nucleaure oorlog en maakten de bunker geschikt voor 500 partij-functionarissen die hier gedurende drie dagen konden overleven mocht een nucleaire oorlog uitbreken.

Open: dinsdag t/m zondag 11.30-18.15 uur, maandag gesloten. Bezoek is alleen mogelijk met een rondleiding en kaartjes vooraf reserveren bij het toeristeninformatie kantoor. Of reserveer online.

Aan Biskupska staan statige huizen met mooie gevels. Op nummer 11 Pelivova een huis in Kubistische stijl.

Spilberk kasteel ligt op een steile heuvel en lijkt meer op een militaire kazerne dan op een sprookjeskasteel. In de loop dertijd had het meerdere functies: koninklijke residentie en in de 19e eeuw en tijdens de tweede Wereldoorlog kazerne. Beklim de uitkijktoren voor een prachtig uitzicht over de stad. In het kasteel zit het Stedelijk Museum van Brno met een permanente tentoonstelling van de monumenten en geschiedenis van de stad.

Open: dagelijks 09.00-17.00 uur

EINDE VAN DE STADSWANDELING

Wandeling met een gids
Wanneer je geen zin hebt om een doe-het-zelf stadswandeling te maken, ga dan mee met een groepswandeling. Het voordeel is dat je niet zelf hoeft op te letten welke straat je moet inslaan. Een ander voordeel is dat de gids veel extra wetenswaardigheden vertelt bij de dingen die je onderweg tegenkomt.

Je hebt de keuze uit twee stadswandelingen:
1. Brno: historische wandeling in door het centrum, duur 2 uur. Bekijk deze wandeling hier
2. Brno: Thematische wandeling, duur 3 uur. Je kiest uit drie thema's: Functionalisme em Villa Tugendhat, Geschiedenis en architectuur of de Legendes van Brno. Bekijk deze wandeling hier

Reizen naar Brno vanuit Praag
Brno is gemakkelijk te bereiken op een dagtrip van Praag. De stad ligt 250 km ten zuidoosten van Praag, De Intercity trein rijdt in twee en een half uur van Praag naar Brno. Met de auto rijd je via de D1/E65 in iets over twee uur naar Brno. Je verlatr Praag via de Nuselsky most (Nusle brug ). Op autowegen en snelwegen in Tsjechië heb je een tolvignet nodig. In Brno kun je het best parkeren in een parkeergarage want in het centrum van de stad is gereserveerd voor vergunninghouders.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.