praag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Concentratiekamp Terezin bij Theresienstadt

Terezin, Theresienstadt in het Duits, vertelt het gruwelijke verhaal van een beschamend verleden. Zo gruwelijk dat iedereen het moet horen om herhaling te voorkomen. Het oude fort Terezin werd in 1942 in gebruik genomen als doorgangskamp voor Joden. Hier vandaan werden de gevangenen op transport gesteld naar andere vernietingskampen. Terezin ligt 60 km ten noorden van Praag en is eenvoudig per openbaar vervoer te bereiken. Nog gemakkelijker is om een excursie te boeken waarbij je opgehaald wordt bij je hotel.

Alhoewel het mogelijk is om met het openbaar vervoer van Praag naar Theresienstadt / Terezin te gaan, is het veel handiger om een excursie met ophaalservice van je hotel te boeken. 

Tip: maak het jezelf gemakkelijk en boek de excursie naar Terezin van tevoren online!

Boek hier de excursie naar Terezin

Praag_Theresienstadt.JPG


De mythe
Theresienstadt / Terezin was niet alleen een doorgangskamp maar ook een propagandakamp. Het stond bekend als een kamp voor bevoorrechten - een kamp met gerieflijke woningen. Het kamp bevatte ook een ontspanningscomplex waar theatervoorstellingen, concerten en sportactiviteiten plaatsvonden. Om de schijn van zelfbestuur te wekken was er een Joodse Raad. De nazi's maakten zelfs een film over het dagelijks leven in het kamp, overigens met behulp van de bewoners die daartoe gedwongen werden, om het Internationale Rode Kruis te overtuigen van de goede behandeling die de Joden in Terezin kregen. Het perron waar treinen klaarstonden voor de transporten naar vernietiginskampen werd niet gefilmd.

De werkelijkheid
Op een plek waar nauwelijks 20.000 mensen konden verblijven propten de nazi's 70.000 Joden op elkaar. Ze leefden als ratten in vochtige kelders en kazematten. Velen behoefden niet op transport te worden gesteld want zij vonden al in dit kamp de dood. Niet alleen Joden kwamen hier terecht ook verzetsstrijders en geallieerde soldaten zaten hier gevangen. Pas na de capitulatie van Duitsland is bekend geworden hoe alles in zijn gang ging.

Bezoek aan Theresienstadt
Het eerste wat je ziet bij een bezoek aan Thesesienstadt is de toegangspoort met daarboven: ARBEIT MACHT FREI. Het concentratiekamp bestaat uit de kleine vesting en de grote vesting. Je loopt langs barakken, het executieterrein, isoleercellen en de begraafplaats die na de oorlog werd gebouwd.

De kleine vesting van Teresienstadt was de gevangenis van de Gestapo, de grote vesting het concentratiekamp. Wanneer je rondloopt lijkt het alsof je in een stad bent met binnenhofjes en straten. In de aanmeldingsruimte werden de gevangen ontvangen, in het wachtlokaal werden zij geregisteerd en in het kledingmagazijn leverden zij hun burgerkleding in. Rondom de binnenhof staan groepscellen en isoleercellen. De verdedigingsmuur rondom het vesting maakte ontsnappen onmogelijk. 

Propagandafilm
De Nazi maakten een propagandafilm over het dagelijkse leven in Thesesienstadt / Terezin om het Internationale Rode Kruis te laten zien dat de Joden hier goed behandeld werden. De perrons waar de treinen richting vernietingskampen zijn dan ook niet op de film te zien. De nazi's maakten zelfs een film over het dagelijks leven in het kamp, overigens met behulp van de bewoners die daartoe gedwongen werden, om het Internationale Rode Kruis te overtuigen van de goede behandeling die de Joden in Terezin kregen.   

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.