karelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

Konopiste Kasteel

Zin in een uitstapje vanuit Praag en vind je het leuk om jachttrofeeŽn en middeleeuwse wapenuitrustingen te bekijken? Dan is het kasteel Konopiste bij het plaatsje Benesov, 50 kilometer ten zuidoosten van Praag een aanrader.

Praag_konopiste_praag.jpgHet kasteel
Hoog op een heuvel prijkt een gotische burcht verbouwd tot een woonslot door en voor Franz Ferdinand d'Este, aartshertog van Oostenrijk (zijn dood door moord in Sarajevo in 1914 was de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog). Het bos rondom liet hij omvormen tot een Engels park met bijzondere bloemen en planten en kopieŽn van Italiaanse beeldhouwerken.

Tip: Excursie
Het is mogelijk om vanuit Praag met een bus onder begeleiding van een gids een excursie te maken naar Kasteel Konopiste. Als je deze excursie online boekt, krijg je korting!

Boek online de excursie naar het Konopiste kasteel

De collectie
Franz Ferdinand was een verwoed verzamelaar en dat is te zien! Meer dan 300.000 jachttrofeeŽn en 4682 wapens, harnassen en schilden uit de zestiende en zeventiende eeuw. De meeste zijn bewerkt met edelstenen en gemaakt van kostbare materialen. Verder de grootste Europese verzameling schilderijen, beelden, reliŽfs, borden en allerlei andere voorwerpen die betrekking hebben op de verering van Sint Joris.

Rondleiding
Tsjechische kastelen kunnen alleen bezocht worden met een officiŽle rondleiding, zo ook Kasteel Konopiste. De rondleiding voert door prachtige vertrekken met fraai meubilair, schilderijen en porselein. Overal aan de muur hertengeweien, koppen van wilde zwijnen en andere jachttrofeeŽn. In een vleugel van het kasteel bevindt zich de collectie historische wapens en wapenuitrustingen.

Leuk om te weten
Franz Ferdinand was een fanatiek jager en organiseerde zijn jacht op een speciale manier. Hij liet het wild naar een open plek drijven waar hij klaar stond en alleen nog maar de trekker hoefde over te halen. Dit deed hij zo snel en vaak achter elkaar dat zijn twee bedienden amper tijd hadden om het geweer te laden. Met zijn Sint Joris-verzameling wilde hij de collectie van de Engelse koning George V overtroeven.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.