karelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

Kasteel Karlstejn, mooie dagtrip vanuit Praag

Het veertiende-eeuwse kasteel van Karlstejn ligt hoog boven het gelijknamige stadje. Deze burcht diende als schatkamer van de kroonjuwelen en andere kostbaarheden van het Heilige Roomse Rijk. Het kasteel is gebouwd op steile rotsen: een onneembare vesting.

Praag_karlstejn-kasteel.jpgHoewel het kasteel van Karlstejn een middeleeuwse vesting is, oogt het veel moderner. Eind negentiende eeuw werd het kasteel verbouwd in een stijl waarvan men toen dacht hoe een middeleeuwse vesting eruit zou moeten zien.

Tip: Boek een excursie naar het Karsytejn kasteel!
Het is mogelijk om met een bus vanuit Praag een excursie naar Karlstejn en het kasteel te maken. Een rondleiding met gids door het kasteel is bij de excursie inbegrepen. Als je online een ticket bestelt krijg je korting!

Boek hier een ticket voor de excursie naar Karlstejn!

Keizer Karel IV
Het kasteel van Karlstejn werd in de veertiende eeuw gebouwd in opdracht van Keizer Karel IV. Hij woonde hier niet permanent maar kwam vaak te paard vanuit Praag naar het kasteel, dat was slechts een dagtocht, om in alle rust te bidden tot God. De burcht bestaat uit drie niveaus. Op het laagste niveau verbleef de keizer met zijn echtgenote en hofhouding. Op het tweede niveau bevindt zich de O.L. Vrouwekerk en de privť kapel van de keizer. De burchttoren is het hoogste niveau.

Rondleiding Karlstejn kasteel
TsjechiŽ telt veel kastelen en in geen enkel kun je in je eentje ronddwalen. Je bent verplicht met de rondleiding mee te gaan. Er zijn twee rondleidingen door het Karlstejn kasteel:

Rondleiding 1 duurt ongeveer 50 minuten en leidt je door het Koninklijk Paleis, de Ridderzaal, de St Nicolaaskapel, de koninklijke slaapkamer en de audientiezaal. De meeste rondleidingen zijn in het Tsjechisch, maar er zijn er ook in het Engels. Soms moet je even wachten tot er voldoende buitenlanders zijn voordat de rondleiding begint.

Rondleiding 2 is iets langer en omvat ook de H. Kruiskapel met gewelven ingelegd met half-edelstenen in de vorm van kruisen. Deze rondleiding is niet standaard en moet van te voren besproken worden.

Het stadje Karlstejn
Karlstejn staat helemaal in het teken van kasteelbezoekers, vooral Tsjechen. Een langzaam stijgende straat brengt je naar de ingang van het kasteel. Deze straat is propvol leuke winkeltjes met Tsjechische prijzen. Een speciale aanrader is de antiekwinkel Antik-Bazar, vlak naast de ingang van het kasteel. Hier vind je prachtig Boheems glaswerk, Art Nouveau kunstvoorwerpen en allerlei spulletjes uit oma's tijd, veel beter geprijsd dan in de antiekwinkels in Praag. Verder is er in het stadje een overvloed aan leuke restaurants en cafes.

Hoe kom je er?†
Kasteel Karlstejn ligt 30 kilometer ten zuidwesten van Praag en is gemakkelijk te bereiken. Er is een directe treinverbinding vanaf Praag Centraal Station, Praha hlavni nadrazi, naar Karlstejn.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.