praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-winterkarelsbrug-praag

Heilzaam water en Becherovka

Wanneer je van plan bent om slechts één kuuroord in Tsjechie te bezoeken, laat dan je keus op Karlovy Vary vallen. Hier vind je imposante witte spa-paviljoens, een prachtige promenade-galerij en twaalf heilzame warmwaterbronnen. Karlovy Vary is ook de stad van de 'Becherovka', een kruidenbitter waarvan gezegd wordt dat het goed is voor de spijsvertering maar vooral een drankje dat erg lekker is. 

De spa-gasten komen niet alleen 'om het water te drinken', maar ook voor de festivals die in de stad gehouden worden. Een van de bekendste is het 'Karlovy Vary Filmfestival' dat in de maand juli plaatsvindt.

Tip: Boek een excursie naar Karlovy Vary van tevoren online!
Het is mogelijk om vanuit Praag met een bus onder begeleiding van gids een excursie te maken naar Karlovy Vary. 

Boek hier een excursie naar Karlovy Vary!

Warmwaterbronnen
Karlovy Vary, ook bekend als Karlsbad, was in de achttiende en negentiende eeuw de stad waar keizers, koningen en ministers verdragen sloten en carrieres maakten of braken. Dit alles terwijl zij het heilzame water dronken.

Praag_karlovy-vary.jpg

Karlovy Vary is nog steeds poplulair vanwege zijn warmwaterbronnen. Vaste bezoekers komen één of tweemaal per jaar, veel van hen zijn Russen. Behalve de 'waterkuur' komen zij ook voor massage, hydrotherapie en nog veel meer therapieën. Sinds de negentiende eeuw is er niet veel veranderd. Nog altijd drinken de spa-bezoekers liters bronwater per dag, maken zij wandelingen in de beboste omgeving en luisteren zij naar openluchtconcerten.

Water
Echt lekker is het water van Karlovy Vary niet. Het heeft een beetje jodiumachtige smaak. Je wordt geacht een 'spa beker' te kopen: een porseleinen bekertje met een tuit. Je zuigt het water op via de tuit. Koop en eet ook de Spa wafels, dun en knapperig, gevuld met een mengsel van hazelnoot, kaneel en suiker (je kunt ze ook bij een Albert supermarkt in Praag kopen). Kuurgasten eten deze wafels na het drinken van het water. Het water van elk van de twaalf bronnen heeft een andere samenstelling. De temperatuur ligt tussen de 40 en 73˚C. De kuurarts schrijft voor uit welke bron te drinken, hoeveel en op welk tijdstip van de dag.

Ook wanneer je geen kuurgast bent, is Karlovy Vary een goede bestemming. Bezoek het Becherovka Museum, wandel stroomopwaarts lang de Tepla rivier en sta even stil bij de borstbeeld van Goethe die heeft gezegd: "Ik zou graag in drie steden wonen Weimar, Karlsbad en Rome" (Ich möchte mir in drei Städten leben Weimar, Karlsbad und Rom). Goethe schreef ook een gedicht over Karlovy Vary, maar zo te zien maakte hij het zich gemakkelijk. Deze tekst vind je onder Goethe's borstbeeld in Karlovy Vary:

Praag_goethe-karlovy-vary.jpg

Was ich dort gelebt, genossen,
Was mir all dorther entsprossen,
Welche Freude, welche Kenntnis,
Wär' ein allzulang Geständnis.
Mög es jeden so erfreuen,
Die Erfahrenen, die Neuen!

Bezienswaardigheden in Karlovy Vary:
Moser Glas, Kpt Jarose 19
Expositie van de beroemde Moser loodvrij glasprodukten en uitleg hoe glas gemaakt wordt.

Becherovka Museum, T. G. Masaryka 57
Rondleiding door de destilleerderij waar het kruidenbitter Becherovka gemaakt wordt.

Keizerlijke Baden
Het mooiste gebouw van de stad, ooit de plek waar men kwam om gezien te worden.

Markt zuilenrij
Prachtige witte zuilengalerij, een imitatie van een Zwitsers chalet, helemaal van helderwit geschilderd hout.

Molen zuilenrij
Gebouw bestaande uit 125 zuilen, vijf (van de twaalf) bronnen en twaalf standbeelden in neo-renaissance stijl, 132 meter lang en 13 meter breed.

Park zuilenrij
Geheel uit smeedijzer, zeer majestueus.

Petrus en Paulus Kerk
Een van de grootste Russisch-Orthodoxe kerken in de wereld, werd speciaal gebouwd voor de Russische aristocratie die ook al in de negentiende eeuw Karlovy bezochten.

Hoe kom je er? 
Karlovy Vary ligt 145 km ten noordwesten van Praag. Met de trein is het 1 uur en 50 minuten, met de bus 2 uur en 10 minuten. De rechtstreekse trein vertrekt van het centrale station in Praag en de bus vertrekt van Florenc busstation. Het is ook mogelijk om een excursie met bus en gids te maken vanuit Praag (zie hier boven).

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.