praag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

Kutna Hora: provinciestadje met een zilvermijn

Kutna Hora ligt 70 km ten zuidoosten van Praag. Dit gezellige provinciestadje met een prachtig middeleeuws centrum staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De meest in het oog springende bezienswaardigheid van Kutna Hora is de St Barbara-kathedraal. Daal af in de zilvermijn van Kutna Hora en bezoek daarna het kleine museum met in de vitrines zilveren munten geslagen in Kutna Hora. Kutna Hora is een uitstekend dagtochtje wanneer je de drommen toeristen in Praag even wilt mijden!

Praag_kutna-hora-kathedraal

Kutna Hora bezienswaardigheden
De weg zul je in Kutna Hora niet kwijt raken. Het centrum van het stadje is compact en overzichtelijk. Paleckeho namesti, het centrale plein, is driehoekig en omringd door pastelkleurige huizen in barokstijl. Je zult versteld staan van de rust die je hier vindt. Kutna Hora telt slechts 22.000 inwoners en de stad voelt als een groot dorp.

Kutna Hora en het knekelhuis van Sedlec
Niet ver van Kutna Hora ligt Sedlec. In het ossuarium van Sedlec vind je kunstvoorwerpen gemaakt van beenderen en schedels. Lees hier meer over het indrukwekkende en lugubure knekelhuis van Sedlec. Openbaar vervoer tussen Sedlec en Kutna Hora is niet erg gebruiksvriendelijk. Het is daarom handig om vanuit Praag een excursie te boeken. Je wordt opgehaald in je hotel en ook weer teruggebracht, je reist met een bus met airco, rondleiding met gids door het centrum van Kutna Hora en een bezoek aanhet knekelhuis van Sedlec.

Boek hier een ticket voor de excursie naar de bottenkapel en Kutna Hora

Praag_kutna-hora

St Barbara-kathedraal
De St Barbara-kerk valt meteen op vanwege de bijzondere dakconstructie in de vorm van een tent. In de veertiende eeuw werd met de bouw begonnen maar de kerk werd voltooid in de zestiende eeuw en de voorgevel was pas in de twintigste eeuw klaar. De kathedraal is een schoolvoorbeeld van Gotische architectuur; een overdaad aan bogen, pijlers en steunberen. De kathedraal is gewijd aan de heilige Barbara, de beschermheilige van mijnwerkers. Binnen in de kerk vallen direct de wapens op van de gilden en rijke burgers die geschilderd zijn tussen de gewelven. Een barok beeldje van een mijnwerker met een lamp in zijn hand siert een pilaar in het middenschip. De vijftiende eeuwse fresco's hebben de mijnbouw als onderwerp.

Praag_kutna-hora-kathedraal

Zilvermuseum Hradek
Vlakbij de St Barbara-kathedraal vind je het zilvermuseum dat gehuisvest is een veertiende-eeuwse vesting. Er zijn twee soorten rondleidingen: de eerste is een bezoek aan het zilvermuseum Hradek met prachtige muur- en plafond-fresco's en een tentoonstelling van gereedschap gebruikt voor het delven van zilver. De tweede rondleiding is een bezoek aan de vroegere zilvermijn. Alle deelnemers krijgen witte mijnwerkersjassen, een stevige helm en een mijnwerkerslamp. De mijn ligt vrij diep. Je daalt af via een trap, ongeveer zes verdiepingen van een normaal huis. Eenmaal beneden kom je in een nauwe en zeer lage doorgang. De gids geeft uitleg in meerdere talen over het werk van de mijnwerkers.

Praag_sedlec-knekelhuis


Hoe kom je in Kutna Hora?
Kutna Hora ligt 70 km ten zuidoosten van Praag. De treinreis duurt ongeveer 1 uur. Neem vanaf Hlavni Nadrazi, het centrale station van Praag de trein richting Brno via Kolin. Stap uit in Kutna Hora. Het station ligt niet in het centrum. Wanneer de trein aankomt staat er een bus te wachten die je naar het centrum brengt. Als je geen zin hebt om met de bus te gaan, pak dan een van de taxi's die voor het station staan te wachten. Of boek de excursie met een bus vanuit Praag.

Praag_kutna-hora

TIP van de redactie van Praag-Nu:
Maak dit uitstapje op een doordeweekse dag want op zaterdag gaan de winkels in Kutna Hora om 13.00 uur dicht en zijn ook de hele zondag gesloten (op wat souvenierwinkels na).

Praag_kutna-hora-kathedraal

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.