praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterkarelsbrug-praag

Brno: mummies en modernistische architectuur

Brno, de tweede stad van TsjechiŽ, is een compacte stad met een prachtig barok centrum: grote pleinen, mooie kerken, prachtig gerestaureerde huizen en volop terrasjes om van Tsjechisch bier te genieten. Shoppen gaat ook uitstekend. In het centrum vind je veel leuke, kleine, onbekende en bekende winkels zoals Benetton, Zara, Cottonfield en Tommy Hilfiger. Neem ook even een kijkje in het Vankovka winkelcentrum vlakbij het station. Een uitstapje naar Brno is zeker een aanrader!†


Praag_brno-shopping.jpg
†Huis van de vier idioten

Brno ligt op ligt 250 km ten zuidoosten van Praag. De intercity van het Centraal station in Praag rijdt in twee en een half uur naar Brno.

Wil je een stadswandeling maken met een gids? Bekijk hier een interessante rondleiding en andere activitieten in Brno.

Wat zien in Brno?
Brno is een gezellige stad, minder fotogeniek dan Praag, maar wel veel rustiger. Je zult hier betrekkelijk weinig toeristen tegenkomen. De stad is de moeite waard om te bezoeken al was het alleen maar om de mummies te zien in de crypte van het Capucijnenklooster. Het centrum kun je makkelijk†in ťťn dag zien. Blijf wat langer want dan kun je ook een bezoekje brengen aan Villa Tugendhat, een meesterwerk van de modernistische architectuur, gebouwd in 1930 door de Duitse-Amerikaanse architect Ludwig Mies van der Rohe.

Praag_brno_tugendhat_villa.jpg
Tugendhat villa

Leos Janacek Museum
Muziekliefhebbers moeten zeker een bezoek brengen aan het Leos Janacek Memorial Museum. Janacek (1854-1928) wordt vaak in een adem genoemd met Smetena en Dvorak. Alledrie lieten zich inspireren door Slavische volksmuziek. Janacek was dirigent, componist, muziekpedagoog en de oprichter van de Brno Muziek Academie. Hij componeerde opera's waarvan de beroemdste zijn: Het sluwe vosje, De zaak Makropulos en Uit een dodenhuis.

Het Memorial Museum is het huis waar Janacek woonde van 1910 tot aan zijn dood in 1928. De topattractie is Janaceks studeerkamer in originele staat, waar ook zijn piano staat. Er is een zaaltje waar je kunt kijken naar een video die een goed inzicht geeft in zijn leven en zijn muziek.

Adres: Leos Janacek Memorial, Smetanova 14, Brno
Openingstijden: woensdag t/m vrijdag 09.00-17.00 uur, Zaterdag 10.00-17.00 uur, zondag 13.00-17.00 uur. Maandag en dinsdag gesloten.

Praag_stadswandeling__brno_janacek_nuseum.jpg
† †Janacek Museum

Hoe laat is het?
Wanneer je laat in de ochtend in de straten rond de kathedraal loopt, en de klok slaat 12 dan is de werkelijke tijd 11 uur. De klokkeluider ten tijde van de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) wilde de stad beschermen want hij was te weten gekomen dat de Zweden van plan waren de stad tegen het middaguur in te nemen. Ook wist hij dat de Zweedse generaal Torstenson de aanval zou afblazen wanneer hij de stad niet kon innemen en dan het leger zou terugtrekken. Aangezien de stad niet sterk genoeg was om de aanval te weerstaan, luidde de klok ťťn uur eerder, om 11 uur, voordat het Zweedse leger aanviel. Trouw aan zijn woord pakte Torstenson zijn biezen en ging naar huis.

Waar slapen in Brno?
De redactie van Praag-Nu heeft goede ervaring met 3-sterren hotel Pegas, midden in het centrum. Loop vanaf het station 500 meter naar het noorden over Masarykova straat tot je bij het Svoboda plein komt. Steek dit plein over. Je bent nu in Ceska straat. Sla linksaf Jakubska straat in en je staat voor Pivnice Pegas, bierlokaal Pegas. Neem de lift naar de eerste verdieping waar je het hotel vindt. Het bijzondere aan dit hotel is dat het gevestigd is in een historisch veertiende eeuws gebouw. Je kunt in het restaurant van het bierlokaal Tsjechische gerechten eten met bier gebrouwen zonder chemische toevoegingen.

Praag_brno-haribol.jpg
†Restaurant Haribol, Brno

Waar eten in Brno?
Wanneer je genoeg†schnitzels en Tsjechische worst hebt gegeten en snakt naar iets gezonders, breng dan een bezoekje aan†Haribol, een vegetarisch Indiaas restaurant. Het lunchmenu bestaat uit thali, een soort rijsttafel maar dan uit de Indiase keuken. Heel lekker en heel veel voor maar 69 CZK (Ä3).

Handig om te weten:
Het Toeristeninformatiecentrum van Brno ligt tegenover het station.
Hotel Pegas, Jakubska straat 120/4
Restaurant††Haribol, Luzanecka 4, openingstijden 11.00-16.00 uur.
Vankovka winkelcentrum, Ve Vankovce straat 1.††

Lees verder:
Bezienswaardigheden in Brno: wat te zien en wat te doen

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.