karelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Een kandelaber gemaakt van knekels

In het kerkje van Sedlec, vlakbij het proviniestadje Kutna Hora zijn beenderen en schedels gebruikt om kunstvoorwerpen van te maken. Van buiten gezien lijkt het kerkje doodnormaal. Maar zodra je binnen bent, merk je dat dit niet zo maar een kerk is. Het complete interieur bestaat uit botten en beenderen van overledenen. In totaal zijn hier skeletten van 40.000 tot wel 70.000 mensen. De vraag is nu: waarom zijn er in dit kerkje zoveel skeletten en wie besloot om van al deze botten en beenderen kunst te maken?

TIP: Vanuit Praag is er een excursie naar Kuta Hora inclusief een bezoek aan Sedlec en het knekelhuis!†

Boek hier de excursie naar het knekelhuis van Sedlec en Kutna Hora

Praag_sedlec-knekelhuis

De geschiedenis van het ossuarium van Sedlec

Het begon allemaal in de dertiende eeuw. Toen de abt van het Sedlec klooster terugkwam van een pelgrimstocht naar Golgotha en†een handjevol aarde bij zich had. Hij strooide deze heilige grond uit over de doodsakker van het klooster. Van toen af aan stonden de mensen†als het ware te dringen om hier†in deze heilige grond begraven te worden. Dit tezamen met pestepidemieŽn zorgde ervoor dat de begraafplaats al snel overvol raakte. Botten en schedels van eerder overledenen moesten plaats maken voor nieuwe gevallen. De knekels die over waren, werden opgeslagen in de kloosterkapel.

Tegen het einde van de negentiende eeuw kocht de invloedrijke familie Schwarzenberg het klooster incusief de enorme stapel botten en schedels. Ze gaven opdracht aan een houtsnijder om de kapel met deze knekels te verfraaien. Het kunstwerk dat ontstond is geen bizarre attractie maar heeft een diepere betekenis: herrijzing, vergeving en gelijkheid van een ieder voor God.

Praag_sedlec-knekelhuis

Een kandelaber gemaakt van botten
Het knekelhuis ligt gedeeltelijk in het souterrain van de kapel. Wanneer je de trap afloopt, zie je†links en rechts†een reusachtige stapel botten, 4 meter breed en 3 meter hoog. Dit zijn de botten die over waren nadat de kunstwerken waren gemaakt. In het midden van de hal hangt een kandelaber geheel gemaakt van botten. Aan de muur hangen guirlandes bestaande uit schedels en botten. Een schedelmonstrans en kelk staan in een nis naast het familiewapen van de Schwarzenbergers dat geheel bestaat uit schedels en knekels.† Een salliant detail is een raaf die een oog uitpikt.

Praag_sedlec-knekelhuis

Hoe kom je er?
Sedlec ligt 70 km zuidoost van Praag. Neem vanaf Hlavni Nadrazi, het centraal station van Praag de trein richting Brno via Kolin. Stap uit in Kutna Hora. Het knekelhuis ligt op ongeveer 1 kilometer afstand. Wanneer je geen zin hebt om te lopen, kun je een van de taxiís pakken die staan te wachten wanneer de trein aankomt.†

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.