Geheimen uit de Tsjechische keuken
Tien gerechten uit de Tsjechische keuken die je MOET proberen! Twee pubsnacks die je of heel lekker vindt of nooit meer wil eten maar toch de moeite waard zijn om één keer te bestellen. De klassieke topper uit de Tsjechische keuken is varkensknie, wel voor carnivoren met een stevige trek. Vegetariers komen ook aan hun trekken en bestellen ovocné knedlíky dat zijn knoedels gevuld met vruchten. Hoewel ze op de menukaart staan als dessert, eet de kenner ze als maaltijd, meestal voor de lunch.
Hermelin kaas smaakt lekker bij bier
Tsjechische keuken: snacks bij het bier
1. Nakládaný hermelín – hermelin-kaas in het zuur
Nakládaný hermelín, een klassieke Tsjechische pubsnack. Hermelin lijkt op camembert en heeft een eetbare korst. De kaas wordt enkele dagen gemarineerd in olie, paprika, knoflook, kruiden en pittige rode pepers. Het gerecht wordt geserveerd met paprika, olie, uien en Tsjechisch brood.
2. Utopenci – verdronken mannen
Utopenci is ook een pubsnack. Het wordt koud gegeten en bestaat uit varkensworst gemarineerd in een pittige azijn verrijkt met ui, zwarte peper, laurier en andere kruiden. Dit gerecht wordt geserveerd met brood. De naam is zwartgallige Tsjechische humor, betekent 'verdronken mannen' en verwijst naar de uitvinder van het gerecht, een cafehouder en molenaar, die kwam te overlijden. Of dit na het eten van het gerecht was, is niet bekend.
Utopenci met brood
Hoofdgerechten uit de Tsjechische keuken
3. Koleno – varkensknie
Koleno, een afkorting van pečené vepřové koleno, is gebraden varkensknie, een gerecht oorspronkelijk uit de Duitse keuken. Het is een enorme homp vlees geserveerd op een snijplank. Onder het knapperige vel zit sappig, mals varkensvlees. Het geheim is dat het vlees gemarineerd wordt in donker bier en kruiden, dan gegrild en met been en al geserveerd. De bijgerechten zijn doorgaans augurken en ingemaakte groenten, donker Tsjechisch brood, mosterd en mierikswortelsaus. Wanneer je dit bestelt moet je geduld hebben omdat de bereiding zo'n 45 minuten vergt.
4. Svíčková na smetaně – lendestuk / entrecote met room
Sommige Tsjechen beweren dat dit het enige echte gerecht is uit de Tsjechische keuken. Veel gerechten die als typisch Tsjechisch beschouwd worden, zijn ook bekend uit de Duitse, Oostenrijkse of Hongaarse keuken. Het lendestuk wordt geserveerd in een groentensaus gemaakt van wortels, knolselderij, peterseliewortel en gegarneerd met cranberrysaus, een schijfje citroen en slagroom. Je eet hierbij broodknoedels.
Lendestuk met cranberry saus en slagroom
5. Vepřo knedlo zelo – varkensvlees, knoedels en zuurkool
Geroosterd varkensvlees geserveerd met knoedels en zuurkool is een klassiek Tsjechisch gerecht dat vult maar niet machtig is. Dat komt waarschijnlijk door de gestoofde zuurkool die tegelijk pittig en zoet is. Brood en aardappelknoedels passen allebei heel goed bij dit gerecht. Het is de bedoeling dat je met de knoedel in de de saus sopt. Hier vind je hoe je knoedels maakt.
6. Tatarák – steak tartaar
Tatarák (afkorting van tatarský biftek) vers, rauw rundvlees gehakt vermengd met eigeel, fijngesneden ui, mosterd, zout, peper, paprika, misschien wat stukjes komkommer en gegeten met worcestersaus of ketchup. Het wordt ofwel voorgemengd geserveerd of met elk van de ingredienten apart, zodat je het naar smaak kunt mengen. Hierbij eet je topinky (gebakken brood) met knoflook. Snijd voor het gewenste effect een teentje knoflook doormidden en wrijf het afgesneden uiteinde over het knapperige brood; de scherpe randen raspen het tot een smeersel dat goed past bij het gekruide rundvlees.
7. Bramboráky – aardappelpannenkoek
Goudgeelgebakken aardappelpannenkoekjes zijn niet uniek voor Tsjechië, maar zijn ook favoriet in Hongarije en Oostenrijk. Het probleem met bramboráky is dat ze of heel lekker zijn of heel vet, er schijnt geen middenweg te zijn. De vette hap tref je bij kraampjes op straat en de goudgeelgebakken in de restaurants. De ingredienten zijn rauwe geraspte aardappelen, ei, paneermeel of bloem en kruiden naar smaak zoals knoflook, marjolein en peper. Wanneer gevuld met zuurkool en stukjes gerookt vlees, is de aardappelpannenkoek een volledige maaltijd. Ze zijn heel makkelijk zelf te maken, hier is het recept.
Aardappelpannenkoekjes met kip
Tsjechische zoete gerechten
8. Ovocné knedlíky – knoedels gevuld met vruchten
Ovocné knedlíky, is het allerlekkerste zoete gerecht uit de Tsjechische keuken. De knoedels worden gevuld met fruit van het seizoen: aardbeien, abrikozen, pruimen maar soms ook met vruchtenjam. Op de knoedels kleine klontjes boter die smelten op de warme knoedels. In plaats van boter wordt soms kwark gebruikt. En dan de toppings: chocolade, kaneel en poedersuiker.
9. Palačinky - pannenkoekjes
Deze dunne Tsjechische pannenkoekjes zijn populair en lijken op Franse crepes. Ze worden opgerold geserveerd en zijn gevuld met jam, fruit,kwark, ijs, slagroom en soms noten.
Tsjechische zoete pannenkoekjes
Tsjechisch bier
10. Pivo – bier
Het is natuurlijk onmogelijk om over Tsjechische specialiteiten te praten zonder bier te noemen. Tsjechië is sinds 1842 onlosmakelijk verbonden met pivo. Dat was het jaar toen het laaggistend pils in de stad Pilsen uitgevonden werd. Inmiddels is Pilsner Urquell overal beroemd en verkrijgbaar. De meeste Tsjechen zweren erbij dat dit het beste bier van de wereld is. Er komen in Praag steeds meer microbrouwerijen die elk hun eigen smaak bier brouwen. Het is de moeite waard om er een paar uit te proberen. Lees hier alles over microbrouwerijen in Praag.
foto's Wiki Commons en Marianne Crone