praag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-winterpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Kofola: namaak Coca-Cola uit communistische dagen

Kofola was het communistische antwoord op kapitalistische Coca-Cola en is nog steeds populair als frisdrank. In de communistische tijd kon de echte, westerse stijl, Coca-Cola alleen in Tuzex-winkels worden gekocht. Dit was een probleem voor veel Tsjechen omdat deze winkels alleen Tuzex-coupons en geen kronen accepteerden. Coca-Cola was niet alleen moeilijk te krijgen, het was ook duur. Kofola heeft de kleur van donker bier, maar is een niet-alcoholische drank die in Tsjecho-Slowakije is uitgevonden als een betaalbaar alternatief voor Coca-Cola. Kofola drink je bij het eten in een restaurant of je koopt het in blikjes of flessen in de supermarkt.

Praag_kofola_praag.jpg

Is Kofola lekkerder dan Coco-Cola?
Kofola is namaak cola, maar wel heel lekker en (een beetje) gezonder dan echte Coca-Cola omdat het 30% minder suiker bevat en geen fosforzuur (toegevoegd aan frisdranken voor een sterkere smaak, maar ook slecht voor de tanden). Daarentegen bevat Kofola meer cafeÔne.

Omdat de echte Coca-Cola duur was in de communistische tijd, kreeg†in de chemicus Zdeněk Blaěek in 1959 de opdracht om een alternatief te ontwikkelen voor 'de westerse Coca-Cola'. Blaěek maakte een siroop en noemde het Kofo. Hij gebruikte plantaardige ingrediŽnten, fruitextracten en cafeÔne. Kofo werd toegevoegd aan koolzuurhoudend water, waardoor Kofola ontstond, dat voor de helft van de prijs van buitenlandse cola's te koop was.

Deze frisdrank smaakt vaag naar Coco-Cola en is zeker minder bruisend. En heel belangrijk: tijdens de communistische dagen was het de helft van de prijs van het buitenlandse product.†MarketingstrategieŽn werden nauwelijks toegepast op de streng gecontroleerde communistische markt, maar Kofola was een van de uitzonderingen. De reclame stond op nieuwjaarskaarten met de afbeelding van een aantrekkelijke jonge vrouw. Dezelfde marketing ploy die de westerse wereld gebruikt: schoonheid verkoopt.

Waar koop je Kofola?
Alle supermarkten zoals Albert, Billa en Tesco, en alle buurtwinkels verkopen Kofola in blik of fles. Restaurants is een ander verhaal omdat sommige wel en andere geen Kofola hebben. Als de restaurants Coco-Cola op de drankenlijst hebben staan, hebben ze geen Kofola. Deze merken zijn tenslotte concurrenten.

Wat je zeker ook moet proeven is malinovka, een frisdrank uit communistich verleden met als hoofdingrediŽnt frambozen. Je koopt het in de supermarkt of de buurtwinkel. Restaurants die Kofola op de drankenlijst hebben staan, hebben ook Malinovka. Zowel Kofola als Malinovka zijn altijd van de tap.

Hoewel Kofola nu verkrijgbaar is in verschillende smaken, waaronder citroen en vanille, schenken restaurants altijd de originele Kofola.

Lees verder:
Het dagelijkse leven tijdens het communisme
Van Tuzexwinkel naar winkelparadijs
Communistische architectuur in de buitenwijken

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.