praag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

Sint-Maarten: gans en wijn

Wanneer je op 11 november in Praag bent en het lekker vindt om gans te eten dan heb je geluk! Op het menu van vrijwel alle restaurants in Praag prijkt op deze feestdag gans. Ook is dit de dag waarop de proeverij en verkoop van Svatomartinskť vŪno, de Sint-Maartenswijn, begint. Een Beaujolais Primeur op zijn Tsjechisch, dus drinken en niet bewaren.†Op 11 november om 11 uur worden 11 flessen Sint-Maartenswijn geopend in wijnkelders en wijnbars in heel Tsjechie en natuurlijk ook in Praag.Praag_st_maarten_gans.jpg

Svatomartinska husa ofwel Sint Maartensgans
Op 11 november staat er op het menu: gans met rode kool en knedliky Dat is traditie in Praag en in heel TsjechiŽ. Maar waarom?

Martinus (Maarten) was een Romeins soldaat en leefde in de vierde eeuw na Christus. Op een ijskoude dag in november, reed hij met zijn manschappen bij de stad Amiens in Frankrijk. Voor de stadspoort zat een verkleumde bedelaar te bedelen. Martinus had met de man te doen, greep zijn zwaard en sneed zijn kostbare mantel in twee stukken. De ene helft gaf hij aan de bedelaar, de andere hield hij zelf en was officieel eigendom van Rome. In die nacht droomde Martinus van de bedelaar en zag in hem de gestalte van Christus die hem toesprak met de woorden: 'Ik was naakt en gij hebt mij gekleed.' Martinus verliet het leger en bekeerde zich tot het Christendom. Hij reisde door GalliŽ (het huidige Frankrijk) om het woord Gods te verkondigen.

Martinus was geliefd en koos een leven van bescheidenheid. Toen men hem tot bisschop van Tours wilde benoemen, weigerde hij dit omdat hij in soberheid wilde leven. Hij verstopte zich in een ganzenhok toen men op zoek naar hem was om hem tot bisschop te benoemen. De ganzen maakten echter zo'n kabaal, dat hij toch werd gevonden. Hij aanvaardde het ambt, werd bisschop van Tours en stichtte de abdij van Marmoutier, het eerste klooster op Franse bodem. Hij stierf op 11 november 397 (maar er zijn annalen die zeggen dat hij op 8 november stierf).

De traditionele wijze om gans aan te snijden
In TsjechiŽ was er een traditionele manier om de gans aan te snijden en in stukken te verdelen.

1. De laagste knecht kreeg een vleugel zodat hij tijdens het werk kon vliegen, een hogere knecht kreeg een dij en de baas hield het beste stuk voor zichzelf.
2. Het vel van de ganzenpoten werd in schoenen gelegd zodat de voeten niet zouden zweten of tussen de tenen zodat er geen likdoorns zouden ontstaan.
3. Het karkas van de gans voorspelde het weer voor de komende winter. Witte botten betekende een koude winter met sneeuw en donkere botten betekende warmer weer met regen en veel modder op het land.

De Tsjechen verspillen niets van de Sint Maarten-gans. Ganzenlever wordt als voorgerecht gegeten en van het slachtafval wordt soep gemaakt. De gans wordt geserveerd met rode kool en knedliky en jonge rode Sint Maartenwijn wordt erbij gedronken.

Twee gezellige restaurants om Sint Maartensgans en wijn te eten
1. Cellarius is een heel gezellige wijnbar en club in Praag maar ook een winkel gespecialiseerd in meer dan 1000 wijnen uit de hele wereld. Cellarius heeft twee vestigingen: een in de Lucerna Passage in het centrum van Praag en de ander in de wijk Vinohrady.

De Cellarius in Vinohrady is net even iets charmanter en beschikt over een intieme wijnkelder, een zomertuin, een cafe en een restaurant. De winkel verkoopt mediterrane specialiteiten zoals olijfolie, allerlei soorten azijn, olijven, salami en kaas. Geen wijndrinker? In het cafe kun je tercht voor heerlijke Weense koffie, sterke koffie met een flinke dot slagroom.
Adres:†Lucerna Passage, Stepanska 61, Nove Mesto en Budecska 29, Vinohrady


Praag_triton-restaurant_praag.jpg

2. Ganzenbout eet je in het Triton Restaurant
Het Triton Restaurant zit op het Wenceslasplein, centraler kan niet. Het interieur is verrassend. Je dineert in een grot bestaande uit stalagmieten en tot de verbeelding sprekende wandversierselen. Dit is waar je moet zijn op 11 november. Ieder restaurant in Praag biedt op deze dag hetzelfde menu: ganzenbout uit de oven met een lekker knapperig velletje, geserveerd met rode kool en aardappelknoedels, daarbij wordt Sint-Maartenswijn geschonken. Triton is echt een aanrader omdat de gans precies goed smaakt, niet te droog en niet te vet. Geen liefhebber van gans, bestel dan ŗ la carte.
Adres:†Wenceslasplein 26, Nove Mesto.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.