karelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-winterpraag-karelsbrug-foto-dennis-faro

Burcak, jong en koppig, de eerste wijn van het seizoen

BurčŠk, de eerste wijn van het seizoen, is een aanrader om te drinken wanneer je in de herfst in Praag bent. Vanaf half augustus verschijnen overal in Praag stalletjes die deze drank verkopen. Ook schenkt vrijwel elke bar en restaurant deze wijn. BurčŠk is een specialiteit uit MoraviŽ. Deze nog troebele halfgegiste wijn wordt geschonken uit het vat. Nagisting gebeurt in de maag, naar men zegt. Half gegist omdat de Tsjechen niet kunnen wachten tot het process voltooid is. BurčŠk drinkt als limonade, maar stijgt sneller naar je hoofd dan je zou denken.

Praag_burcak_rood_en_wit.jpg

BurčŠk: de feiten

* twee varianten: wit en rood. De rode is duurder en er is minder van.
* verkocht in plastic flessen die werden gebruikt voor mineraalwater
* het seizoen is van half augustus tot begin oktober
* half gefermenteerd en gemaakt van druiven uit TsjechiŽ
* alcoholpercentage tussen 5 en 8%
* bevat melkzuren, vitamine B1, B2 en mineralen uit de druiven

Wat is burčak?
Wijn mag alleen burčŠk (spreek uit boertsjak) genoemd worden wanneer gemaakt van druiven geteeld in TsjechiŽ.†Hoe burčŠk precies gemaakt wordt, is een goed bewaard geheim. Maar zeker is dat dit sterke drankje gefermenteerd druivensap bevat en een alcoholgehalte heeft dat tussen de 5% en 8% ligt. En zoals dat vaak het geval is met alcoholische drankjes geproduceerd in†Tsjechie, wordt ook van burčŠk gezegd dat het gezond is om te drinken. Daar zit iets in want deze wijn is rijk aan vitaminen, vooral vitamine B, en mineralen. BurčŠk is kort houdbaar en mag officieel verkocht worden tot 30 november.

Hoe herken je burčŠk?
Pas op voor namaak! Echte burcak is melkachtig wit of heel licht geel en gemaakt van druiven uit Moravie. Straatverkopers mengen soms appelcider met goedkope wijn. De kleur is dan modderachtig bruin. Dat is vrij makkelijk te herkennen. Moeilijker wordt het wanneer burčŠk†aangelengd is met water. Het enige voordeel in dit geval is dat het alcoholpercentage wat lager is. Als je dat als voordeel beschouwt...

Hoe drink je burčŠk?
De temperatuur van burčŠk in het vat kan oplopen tot 25įC. Kenners drinken de wijn warm. Het is uiteraard uit den boze dit goddelijke sapje op te warmen. Bij een geopende fles gaat de kwaliteit†snel achteruit. Het beste advies is daarom om snel door te drinken.†

Praag_burcak_wijn_praag.jpg

Waar koop je BurčŠk?
BurčŠk koop je op straat en op boerenmarkten. Eind augustus begin september verschijnen overal in Praag kraampjes waar burčŠk verkocht wordt, meestal in plastic flessen van 1,5 liter. Wanneer het seizoen begint hangt af van het weer en hoe snel de druiven zijn gerijpt.

De verkoop start meestal begin september en duurt ongeveer zes weken. Aangezien burcŠk nog niet uitgegist is, moet je de sluitdop niet helemaal vastdraaien want dat kan tot gevolg hebben dat de fles explodeert. De wijn ook niet in de koelkast bewaren omdat dan het gistingsproces gestopt wordt en de wijn gaat schiften.

Vrijwel elke buurt in Praag heeft een boerenmarkt. Heel centraal is de markt op de kade van de Moldau ter hoogte van Rasinovo nabrezi. Deze markt is open iedere zaterdag van 08.00 - 14.00 uur. Een andere, heel gezellige boerenmarkt is op het Jiriho Podebrady plein, midden in de woonwijk Vinohrady. Deze markt is open op woensdag en vrijdag van 08.00 - 18.00 uur en op zaterdag van 08.00 - 14.00 uur.

Waar drink je burčŠk?
1. In biertuinen
September is het wijnseizoen en overal in Tsjechie en in Praag zijn er wijnfestivals. Op deze wijnfeesten vloeit de burčŠk rijkelijk. Ook zijn er veel activiteiten zoals live muziek en entertainment en uiteraard heel veel typisch Tsjechische lekkernijen. GrŲbovka wijngaard en†Riegrovy sady biertuin zijn twee uitstekende plaatsen om kennis te maken met burčŠk.

2. In wijnbars
De vinarna of wijnbar is dť plaats om burčŠk†te drinken. Vaak zijn deze bars ook wijnwinkels en verkopen deze jonge wijn. Het is gebruikelijk om je eigen fles mee te nemen en die te laten vullen met wijn uit het vat. Een aanrader is wijnbar u Sudu, een ondergronds doolhof vlakbij het Wenceslasplein en de perfecte plaats om burčŠk (of iets anders) te drinken.

foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.