praag-winterkarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

Absint de groene fee

Absint wordt vaak de 'groene fee' genoemd. De beste plek in Praag om met absint kennis te maken is in de Absintherie Bar en Museum. Je kunt hier dit groene drankje uitproberen en er meteen iets over te weten komen. Natuurlijk kun je ook een fles absint kopen om mee naar huis te nemen. Maar bedenk wel dat absint een puur toeristenartikel is!

Praag_absint_in_Praag.jpg

Wat is absint?

Absint is een groen drankje en bevat 70% alcohol. Het hoofdbestanddeel is alsem. Dit kruid bevat thujon dat licht hallucinerend is, maar alleen bij hoge doseringen. Absint smaakt bitter en om dat te verdoezelen worden anijs, koriander en suikerwater toegevoegd.

Dit sterke drankje was zeer populair in de negentiende en begin twintigste eeuw. Schrijvers, schilders, dichters en andere libertijnen verkeerden in hogere sferen wanneer zij dit krachtige groene brouwsel dronken. Al gauw doopten zij dit drankje Groene Fee. Vanwege de onaangename bijwerking zoals blindheid, zenuwbeschadiging en overlijden werd absint uiteindelijk verboden.†

Hoe drink je absint?

Schenk een bodempje absint in een glas. Leg op het glas een lepeltje met een suikerklontje. Druppel ijswater op het klontje totdat de suiker is opgelost. De absint wordt nu troebel. Dit brouwsel kun je nu naar smaak aanvullen met ijswater. Je kunt absint kopen in vrijwel alle souvenirwinkels in het centrum van Praag, maar ook bij slijters en sommige supermarkten. Nodeloos om te zeggen dat de flessen uit de souvenirwinkels het duurst zijn. †

Absint in Praag drinken
Absint in Praag drinken is geen probleem want wanneer je wil weten hoe dit smaakt ga je naar de Absintherie. Bestel iets van de uitgebreide drankenlijst. Wat meteen opvalt is het woord: thujone, een stofje dat voorkomt in de plant die gebruikt wordt om absint te maken. En waar een hallucinerende eigenschap aan toegeschreven wordt, maar alleen wanneer dit in grote hoeveelheden in je drankje zit. En dat is niet het geval met absint.

Je moet de kaart goed bestuderen om een drankje zonder absint te vinden: rode en witte wijn, espresso en, uiteraard, niet alcoholische dranken, alleen deze bevatten geen absint. In Absintherie Bar kun je ongeveer 60 soorten absint uitproberen zoals absint-cocktails, absint-ijs of slush absint-bier, absint-chocolade en nog veel meer. Er is voor iedereen iets!

Absint museum
Het Absint Museum heeft de grootste collectie absint en absint-verwante voorwerpen in midden-Europa. De collectie bestaat uit zo'n 250 verschillende flessen absint van over de hele wereld. Een paar van deze flessen zijn te koop in de absintshop maar de meeste zijn verzamelaars-objecten en nergens meer te koop. Verder zijn er speciale hulpmiddelen tentoongesteld die gebruikt worden bij het drinken van absint.

Het mysterie van Absint ontraffeld
In de meeste souvenirwinkels in het centrum van Praag staan de etalages vol met een hele rij flessen met absint. Dit drankje was bijna overal ter wereld illegaal tot 2007, toen het verbod op het gebruik van een kleine hoeveelheid thujon (een van de ingrediŽnten van absint) werd opgeheven.

Dit krachtige elixer gemaakt van gefermenteerde alsem zou angstaanjagende bijwerkingen hebben zoals hallucinaties, toevallen en geheugenverlies, maar zou ook het eeuwige leven moeten bieden. Het heette in de volksmond 'De Groene Fee' en inspireerde kunstenaars van Oscar Wilde tot Vincent van Gogh. Waarschijnlijker zaten ze van 's ochtends vroeg tot' s avonds laat in een cafť absint te drinken, een sterke drank met een alcoholpercentage van 70% (ter vergelijking: jenever is slechts 30%). Stel je eens voor hoe ze zich 's avonds voelden..!

Waarom is absint groen?
De kleur van absint is groen en dat komt door de chlorophyl die planten een groene kleur geeft. Zo zou het moeten zijn. Maar in de absint die te koop is in Praag zitten slechts weinig kruiden en niet genoeg om een mooie groene kleur te geven. De groene flessen die je in Praag vindt, zijn dan ook gekleurd met additieven. Als je nog steeds absint wilt kopen, ga dan naar een souvenirwinkel in de oude binnenstad van Praag en trap regelrecht in de toeristenval. Het beste vloeibare souvenir om mee naar huis te nemen is een fles Becherovka. Vermijd de toeristenwinkels en ga naar de Albert-supermarkt en betaal de echte prijs die ook de Tsjechen zelf betalen.

Bereikbaarheid en locatie
De twee vestigingen van de Absinterie in Praag zijn in Stare Mesto en niet ver van het Oudestadsplein.

Adres: Absinterie Jilska, Jilska 7 en Absinterie Namesti Franze Kafka, u Radnice 8, Praag

Open: dagelijks 12.00-24.00 uur

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.