praag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praagpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winter

Het lekkerste bier drink je in Praag

Het lekkerste bier drink je in  Praag! Praag en bier: twee begrippen die met elkaar versmolten zijn. De gemiddelde Tsjech drinkt zo'n 150 liter bier per jaar. Dit betekent dat de Tsjechen de grootste bierdrinkers van de wereld zijn. Wanneer je in Praag een biertje bestelt, krijg je altijd minstens een halve liter, tenzij je om een kleine pils – mala pivo - vraagt. Een pivnice – bierlokaal – is niet zomaar een plek waar je bier drinkt. Het is de sociale ontmoetingsplaats van de Pragenaar.

Waar drink je het lekkerste bier in Praag?
Drink het lekkerste bier in Praag in een pivnice, een bierlokaal. Ga naar eentje net even buiten het centrum dan ben je zeker van het beste bier en de beste prijs. Bierlokalen in het centrum zijn vrijwel altijd duurder dan in de buitenwijken. Wanneer je een bierlokaal binnenkomt en er zitten heel veel toeristen, bovendien is het menu in 12 of meer talen dan zit je verkeerd!

3x het lekkerste bier in Praag:
1. Drink het lekkerste bier in Praag aan de oever van de Moldau. In een klein houten huisje aan de kade zit een gezellige biertent. Hier kun je ook terecht om iets kleins te eten zoals Praagse worst met mosterd en brood of schnitzel. 'Iets kleins' is betrekkelijk: porties in Praag zijn meestal enorm!

Adres: Restaurant Vltava, Rasínovo nabrezi 1, tussen de Jiraskuv brug en Palackeho brug.
Open: dagelijks van 11.00 tot 22.00 uur

2. In de zomer ga je naar de Letna biertuin. Neem een plaatsje aan de rand voor het mooiste uitzicht over de oude stad. Kies uit Gambrinus, Pilsner Urquell of Kozel en neem er iets te eten bij. Schuif aan bij een gezelschap aan een van de lange houten tafels. Aanschuiven is heel normaal in Praag.

Adres: Letna biertuin, Letenske Sady op de Letna heuvel tegenover de Cechov most (brug)
Open: dagelijks 11.00-23.00 uur

3. In de winter ga je naar microbrouwerij Novemestsky Pivovar. Novomistsky kvasnicovy lezak is hun eigen brouwsel en je kunt het krijgen als licht en donker bier. Er zijn hier altijd veel toeristen en het is een beetje een 'tourist trap', maar het bier is uitstekend! 

Adres: Microbrouwerij Novomestsky Pivovar, Vodickova 20
Open: maandag tot vrijdag: 10.00 – 23.30 uur, zaterdag: 11.30 – 23.30 uur, zondag: 12.00 -10.00 uur.

Tsjechen en bier
Vanaf de vroege Middeleeuwen werd in Bohemen bier gebrouwen. De Tsjechische adel had het alleenrecht op de bierbereiding maar schonk dit privilege vaak aan een stad of klooster. In Bohemen zijn nog een aantal brouwerijen waarvan de bekendste ongetwijfeld de Pilsener Urquell – Plensky prazdoj – uit de stad Plzen is. Sinds de val van het communisme zijn een aantal kleine brouwerijen gesloten Andere werden opgekocht door buitenlandse brouwers zoals Heineken en Inbev. 

Tsjechisch bier
Tsjechisch bier staat bekend om zijn zachte smaak en zuiverheid. Dat het bier zacht is, komt door het gebruik van kalkarm bronwater. De zuiverheid werd verkregen door absoluut geen conserveringsmiddel toe te voegen. Tsjechische brouwers specialiseerden zich in ondergistende bieren. Dit is bier waarbij tijdens de vergisting de gist naar de bodem van de gistkuip zakt. Dit proces vindt plaats bij een temperatuur van 6 tot 8 graden. Sinds de uitvinding van betere koelmethodes is het mogelijk in alle jaargetijden en overal ter wereld ondergistend bier te brouwen. 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.