Langose, Trdelnik en burcak moet je geproefd hebben in Praag
Street food in Praag is niet heel populair. Waarschijnlijk komt dat door de vele, goedkope restaurants waar de Tsjechen in hun middagpauze gaan eten. Street food is wel populair op de kerst- en paasmarkt. Cholesterolbommetjes die je echt moet hebben geproefd: langose, een soort gebakken pizza met veel tomatensaus en geraspte kaas, trdelnik dat je eet bestrooid met kaneel en suiker, gegrilde worst die je bij een kraam op het Wenceslasplein of elders in de stad eet, pannekoekjes gevuld met ijs en vruchten, Praagse ham waar glühwein erg goed bij smaakt en burcak, de eerste wijn van het seizoen.
8x street food in Praag
1. Palacinky
Palacinky of pannenkoeken, Franse stijl en dus heel dun, zijn erg populair in Praag. Op elke markt: boerenmarkt, kerstmarkt, paasmarkt, lentemarkt en herfstmarkt, staan kraampjes waar deze lekkernij voor je ogen gemaakt wordt. Pannenkoekjes staan ook op elk menu van vrijwel ieder restaurant en café in Praag. Palacinky worden warm geserveerd en je kunt kiezen uit verschillende, altijd zoete, vullingen. Bosvruchten met slagroom of verse ananas met ijs zijn maar een paar voorbeelden.
2. Langose
Langose vind je of lekker of absoluut niet. Maar één ding is zeker, deze typisch Tsjechische traktatie is behoorlijk machtig. Langose doet denken aan pizza, maar is veel minder verfijnd. Het is gemaakt van deeg dat gefrituurd wordt en dus enigszins vettig is, vervolgens wordt deze delicatesse overgoten met een grote klodder tomatenketchup vermengd met veel knoflook en dan royaal bestrooid met geraspte kaas. In plaats van de hartige topping kun je ook Nutella krijgen. De chocolade smelt op de bovenkant en maakt de langose vrij moeilijk om te eten. Je vindt langose stands op de paas- en kerstmarkten op het Oude Stadsplein en het Wenceslasplein.
3. Praagse ham
Het Oudestadsplein is een van de beste plekken in Praag om kraampjes te vinden waar de ham aan het spit gebraden wordt. Praagse ham, Prazska sunka in het Tsjechisch, staat bekend om zijn sappige smaak. De ham is gepekeld, gerookt en zonder been en wordt boven een open vuur gegrild. De kraampjes staan op de kerst- en paasmarkt en bij andere buiten-festiviteiten. Let op! Wanneer je een broodje ham koopt, is de prijs van de ham per gram. Officieel moet dat op een bord bij de kraam staan, maar veel toeristen letten er niet op. Wanneer je ham koopt, zeg je hoeveel gram je wil hebben. Doe je dat niet dan krijg je een grote homp die waarschijnlijk evenveel kost als een driegangen maaltijd in een chic restaurant.
4. Glühwein
Zodra de temperatuur daalt, verschijnen de Glühwein-stalletjes op de pleinen en straten in de wijken Nove Mesto en Stare Mesto in Praag. Glühwein of svarak in het Tsjechisch is het favoriete winterdrankje van zowel de locals als de toeristen. Ook op de kerstmarkten is volop svarak te koop. Het is een mengsel van rode wijn, citrusvruchten, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en vanille. In plaats van citroenen of sinaasappels gebruiken de Tsjechen vaak appels die aan de svarak een speciale smaak geven.
5. Trdelnik
Hoewel trdelnik niet Tsjechisch is, is dit zoete gebak heel populair. Trdelnik komt uit Hongarije. Het is gemaakt van deeg dat is gewikkeld rondom een metalen stok en dan geroosterd wordt boven een open vuur. Je eet het bestrooid met kaneel en suiker. Ze zijn het lekkerst wanneer ze net klaar zijn. De trdelnik wordt gemaakt waar je bij staat. Je moet vaak even wachten tot je lekkernij klaar is. Haast de verkoper niet want half gaar zijn ze niet lekker.
6. Burcak
Wanneer het herfst wordt, schieten in Praag de burcak-stalletjes als paddestoelen uit de grond. Burcak is de eerste wijn van het seizoen en is overal te koop in Praag en de Tsjechische Republiek. Burcak is gedeeltelijk gefermenteerde wijn gemaakt van druiven uit Moravië, een regio in het oostelijke deel van het land. Het ziet eruit als troebel sinaasappelsap en smaakt naar limonade. Maar wees gewaarschuwd; het alcoholgehalte ligt tussen 5% en 8%. Burcak is erg populair, omdat het goed zou moeten zijn voor je gezondheid. Het is rijk aan vitamines, vooral vitamine B. Burcak is te koop van 1 augustus tot 30 november.
7. Gegrilde worst
Gegrilde worst is vet en behoorlijk ongezond, maar heel lekker. De meeste restaurants hebben worst op het menu staan. Pittige worstjes en Frankfurters met een stuk bruin brood zijn in feite een maaltijd op zich. Een kwak mosterd en een glas Tsjechisch bier maken dit culinaire hoogstandje tot een culinair feest. Op het Wenceslasplein stonden tot 2020 een aantal worstenstands waar je je worst met brood at, staande aan hoge tafels. Toen het plein heringericht werd, verdwenen ook de worstenkramen.
8. Hot dog
Wanneer je met een rammelende maag metrostation Namesti Miru in Praag uitloopt, stuit je op een worstenkraampje dat zich heeft gespecialiseerd in hot dog oftewel parek v rohliku. Dit worstenkraampje is niet zo groot en uitgebreid als de kramen die je vindt op het Wenceslasplein en vooral populair bij buurtbewoners. De hot dog broodjes zien er een beetje anders uit dan gebruikelijk; niet in de lengte doorgesneden met het worstje ertussen, maar een broodje met een geboord gat erin waar het worstje precies in past. Deze hot dog stand is bijna altijd open maar de openingstijden kunnen varieëren want wanneer alle worstjes zijn uitverkocht gaat het dicht.
foto's Marianne Crone