praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldaupraag-winterkarelsbrug-praag

Met bus en metro van de luchthaven naar het centrum van Praag

Met openbaar vervoer, bus en metro,  van Václav Havel Airport naar het centrum van Praag is heel goed te doen. Heb je alleen handbagage dan is het OV zeker een aanrader. Het enige wat je nodig hebt, is een OV kaartje. De bonus is dat het openbaar vervoer in Praag niet alleen efficiënt maar ook goedkoop is. Een kaartje van 40 CZK (€1,50) brengt je naar het centrum. Bij aankomst na middernacht zijn er openbaar vervoer nachtbussen.

Praag_luchthaven_naar_centrum_bus_119_praag.jpg
 
Bus 119 van de luchthaven naar Veleslavin om over te stappen op de metro

Met openbaar vervoer naar centrum Praag
De reistijd met openbaar vervoer van de luchthaven naar het centrum bedraagt 40 tot 45 minuten, eerst een stukje met de bus en dan de metro. Met een taxi gaat het niet sneller, misschien zelfs langzamer omdat de metro zonder oponthoud kan doorrijden terwijl het verkeer vaak vast staat.

Met het openbaar vervoer naar het centrum van Praag is vooral handig wanneer je weinig of alleen handbagage hebt. Heb je veel en zware koffers dan is bus en metro minder aantrekkelijk. De bus is vaak vrij vol en er is weinig plaats om (grote) koffers neer te zetten. Bovendien moet je overstappen van de bus op de metro. In dat geval is een taxi handiger bovendien kun je die van te voren boeken.

Welke bus gaat naar het centrum vanaf de luchthaven van Praag?
Om vanaf de luchthaven naar het dichtstbijzijnde metrostation te gaan, moet je eerst een stukje met de bus. Overdag heb je de keuze uit drie buslijnen, afhankelijk van je eindbestemming in Praag en na middernacht zijn er twee bussen. De bus overdag rijdt van 5 uur 's morgens tot middernacht en de nachtbus van middernacht tot tot 's morgens 04.30 uur.

Praag_bushalte_terminal_2_luchthaven_praag.jpg
  Bushalte bij de luchthaven van Praag

Bussen overdag
1. Bus 119 brengt je in 17 minuten naar Nádraží Veleslavín op metrolijn A die naar Mustek en Museum in het centrum van Praag gaat. Deze bus 119 rijdt met tussenpozen van 3 tot 10 minuten.

2. Bus 100 brengt je in 15 minuten naar naar Zličín op metrolijn B die via Andel, Mustek en Namesti Republiky naar het centrum rijdt. Deze bus, minder frequent dan de 119, rijdt met tussenpozen van 10 tot 20 minuten.

3. Bus 191 brengt je naar Andel op metrolijn B. Deze bus rijdt met tussenpozen van 5 tot 30 minuten. De reistijd naar Andel bedraagt 50 minuten en is dus veel langer dan van bus 100 en 119. Neem deze bus wanneer je voldoende tijd hebt en het leuk vindt om een beetje aan sightseeing te doen op weg naar het centrum van de stad.

Nachtbussen
1. Bus 910 brengt je in 45 minuten naar I.P. Pavlova op metrolijn C en rijdt ieder half uur.
2. Bus 907 brengt je in 40 minuten naar namesti Republiky op metrolijn B en rijdt een keer per uur.

Openbaar vervoerkaartje kopen op de luchthaven van Praag
Een openbaar vervoerkaartje is geldig in de bus, tram en metro. Ongeacht waar je je kaartje koopt, het moet altijd afgestempeld worden voordat je reis begint. In de bus of tram bij de gele automaat en in de metro bij de automaat bij de ingang van het metrostation. Wanneer je overstapt hoef je niet nogmaals af te stempelen.

Kaartjes hebben een verschillende prijs en geldigheidsduur: voor 30 en 90 minuten en voor 24 of 72 uur.

Praag_info_kiosk_luchthaven_praag.jpg
   Informatiekiosk in terminal 2

Hier koop je OV-kaartjes op de luchthaven
1. Kiosk in de aankomsthal van Terminal 2, open van 07.00 tot 21.00 uur
2. Kaartjesautomaat in Terminal 1 en 2
3. Kaartjesautomaat bij de bushalte
4. Kaartjesautomaat in de bus
5. Contactloos in de bus

Let op: na aankoop je kaartje altijd afstempelen! Zoniet dan ben je in overtreding. Boetes voor zwartrijden zijn hoog en moeten ter plaatse betaald worden.

Waar staan de bussen naar het centrum?
Wanneer je uit een Schengenland komt, arriveer je op Terminal 2 en vanuit een niet-Schengenland arriveer je op Terminal 1. Loop Terminal 1 uit, steek de parkeerplaats over naar de bushalte. De bus rijdt via Terminal 2 naar het centrum.
Loop terminal 2 uit steek over en loop dan klein stukje naar recht naar de bushalte.

Praag_info_centrum__veleslavin_metro__praag.jpg
  Informatiecentrum op metrostation Veleslavin

Tip 1: wanneer er erg veel mensen staan te wachten, loop dan naar de bushalte bij Terminal 1. Er staan daar vrijwel altijd weinig mensen te wachten. De bus begint bij Terminal 1 en daar staan mneestal weinig mensen.

Tip 2: wissel geen euro's of andere valuta voor kronen op de luchthaven. De koers is zeer ongunstig en dat geldt ook voor de pinautomaten. Lees hier waarom en waar je wel kunt pinnen en geld wisselen.

Treinverbinding met de luchthaven
Op dit moment is er geen treinverbinding naar de luchthaven van Praag. Als alles volgens plaan gaat zal er in 2030 een trein rijden van Masarykovo nádraží in het centrum van Paag naar de luchthaven en met als eindbestemming Kladno, 25 km ten noordwesten van Praag. Het treinstation op de luchthaven zal ondergronds zijn met roltrappen naar terminal 1 en terminal 2.
foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.