praag-winterpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-farokarelsbrug-praag

Van Praag Airport naar het centrum van de stad

Vaclav Havel International Airport ligt ongeveer vijftien kilometer ten noordwesten van het centrum van Praag. Reken op 30 minuten met een taxi (40 minuten in de spits) en 30 minuten met het openbaar vervoer, met de bus tot metrostation Veleslavin en dan in 13 minuten naar het centrum van Praag. Je hebt de keuze uit vier soorten vervoer om van Václav Havel Airport in Praag naar het centrum van de stad te gaan. 

Praag_trolleybus_59_halte_luchthaven.jpg

Van Praag Airport naar het centrum

1. Taxi
2. Prague Airport Shuttle (minibusje)
3. Airport Express bus
4. Bus en metro

1. Taxi is de duurste optie, maar brengt je tot voor de deur van je accommodatie. Lees verderop hoe je zonder stress van en naar het vliegveld in Praag kunt komen door vooraf een taxi te reserveren via Transferz.

2. Airport Shuttle bus brengt je tot voor de deur van je accommodatie. Je deelt de shuttle bus met 7 anderen, soms moet je wachten tot hun vlucht is aangekomen. Als je geluk hebt, ben jij de eerste die bij je hotel wordt afgezet, heb je pech dan ben je laatste.

3. Airport Express bus, AE bus, ieder half uur van 06.30- 10.00 uur vanaf de airport en van 05.30-21.00 uur naar de airport. Kaartjes koop je bij de openbaar vervoer kiosk in de aankomsthal of bij de chauffeur. Je betaalt in kronen. In de aankomsthal zijn geldautomaten. De bushalte is bij terminal 1, de volgende halte is terminal 2 en dan zonder stoppen naar het Centraal Station.

4. Bus en metro brengt je naar het metrostation het dichtst bij je accommodatie.
Trolleybus 59 rijdt naar metrostation Nadrazi Veleslavin, goene lijn A.
Bus 100 rijdt naar metrostation Zlicin, gele lijn B.
Kaartjes koop je bij de openbaar vervoer kiosk in de aankomsthal of contactloos in de bus. Je kaartje is geldig voor de bus en de metro.

Praag_luchthaven_naar_centrum_AE_express_praag.jpg

Wat kost het en hoe lang duurt het om van de luchthaven naar het centrum te komen?
Alle vier de transfers duren ongeveer even lang, 40 to 45 minuten. Met taxi of shuttle bus lijkt korter maar er is veel verkeer en veel oponthoud. Wanneer je de bus en de metro neemt moet je weliswaar wachten tot je bus of metro komt. Eenmaal in de metro, ga je stukken sneller dan de bus of taxi. Taxi kost ongeveer €25, shuttlebus €9, airport express bus €4, bus en metro €1,50.

Prague Airport Shuttle 
De shuttle bus is een Mercedes Benz minibus die je deelt met acht andere passagiers. De busjes vertrekken elk half uur en brengen je rechtstreeks naar je hotel, dus geen gezeul met koffers. Wel jammer wanneer je de laatste bent die bij je hotel afgezet wordt. Het pluspunt is dat voordat je bij je hotel bent je al veel van Praag hebt gezien. Geef je de voorkeur aan een prive taxi, dan betaal je meer, maar vaak ben je er niet veel sneller omdat het verkeer voor bus en taxi hetzelfde is.

TIP: Boek online en maak gebruik van de aanbieding!

Klik hier voor de Airport Shuttle

Taxi
Een taxi is de snelste manier om van het vliegveld naar je hotel of appartement in het centrum van Praag te gaan (en terug). De taxi´s staan buiten voor de aankomsthal. Een enkele reis ligt ongeveer tussen de 25 en 30 euro.

Via Transferz (voorheen TaxiTender) kun je vooraf exact zien wat jouw taxirit van of naar de luchthaven in Praag kost. Geen stress om de beschikbaarheid of angst om oplichting. Je weet immers vooraf precies wat je kwijt bent en de chauffeur staat op tijd te wachten op de luchthaven of pikt je op de afgesproken tijd op bij je hotel of appartement. Je kunt de taxirit(ten) vooraf online boeken. Annuleren kan ook, als blijkt dat je reis uiteindelijk niet doorgaat.

TIP: Zonder stress van en naar het vliegveld in Praag? Reserveer dan vooraf een taxi via Transferz!

Bekijk hier de prijzen voor taxiritten vanaf de luchthaven van Praag

Praag_taxi-vliegveld

Openbaar vervoer kaartjes kopen 
Het loket voor het openbaar vervoer bevindt zich in de aankomsthal van terminal 1 en van terminal 2 en is open van 07.00 tot 21.00 uur. Je kunt ook je kaartje contactloos kopen bij de automaat bij de bushalte en in de bus. Grote bagage is niet gratis. Wanneer je een grote koffer of rugzak hebt, koop je voor je koffer een kinderkaartje. Dat is de helft van de normale prijs. Kinderen onder de zes jaar reizen gratis en kinderen van 6 tot 15 jaar betalen de halve prijs. 

Praag_vliegveld-airport-vaclav-havel

Met de nachtbus naar het centrum
Nachtbus nummer 910 rijdt tussen twaalf uur 's nachts en half vier 's morgens naar Divoka Sarka tramhalte. Stap op tram 91 naar naar Namesti Republiky en Lazarska in het centrum van Praag. 

Conclusie 
Met de bus en metro is een voordelige en makkelijke manier om van Praag International Airport naar het centrum van Praag te komen. Het openbaar vervoer is snel, frequent en betrouwbaar. Wanneer je met het openbaar vervoer gaat, moet je sommige stukjes lopen en (rol)trappen op en af. Met veel bagage, loont het om de taxi of shuttlebus te nemen. 

Treinverbinding met de luchthaven
Er is nog geen treinverbinding van het centrum van Praag naar Václav Havel Airport. In 2020 is begonnen met de aanleg van een treinverbinding van Masarykovo nádraží naar de luchthaven met eindbestemming Kladno, 25 km ten noordwesten van Praag. Deze nieuwe spoorlijn gaat over het Negrelli viaduct en dan door een tunnel naar de luchthaven. Het treinstation op de luchthaven komt onder de grond. Vanaf het perron zijn er roltrappen die naar Terminal 1 of terminal 2 gaan. De lijn zal operationeel zijn in 2030.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.