karelsbrug-praagpraag-moldaupraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winter

Peperkoek recept, eeuwenoude Tsjechische baktraditie

Peperkoek, pernik zoals de Tsjechen zeggen, is niet alleen te koop op de kerstmarkt maar het bakken van deze delicatesse is voor veel Tsjechische families een gekoesterde traditie. Het is helemaal niet moeilijk om peperkoek zelf te maken, de figuurtjes met vormpjes uitsteken en daarna met glazuur versieren. Wanneer je geen baktalent hebt, maar peperkoek wel lekker vindt, breng dan een bezoekje aan het Pernik Museum, Nerudova 9 in de wijk Mala Strana in Praag. 

Praag_peperkoekhuisje_recept.jpg

Peperkoek op de kerstmarkten
De Kerstmarkten in Praag en in Tsjechië beginnen meestal in de laatste week van november en blijven staan tot begin januari. In heel veel hutjes is peperkoek te koop in allerlei vormen en prijzen. Heel speciaal is het om op zondagmiddag in december naar het H. Matteuskerkje te gaan, waar een kerststal staat opgesteld met zo'n 400 figuren, allemaal gemaakt van peperkoek (adres: U Matěje 24, in de wijk Baba, Praag)

RECEPT VOOR PEPERKOEK

Het geheim van Tsjechische peperkoek is het kruidenmengsel.

Ingrediënten voor het kruidenmengsel
Het eenvoudigste is om maatschepjes te gebruiken. De hoeveelheid hieronder is meer dan je nodig hebt voor het recept van peperkoek.

2 eetlepels gemalen kaneel
2 theelepels gemalen piment
2 theelepels gemalen kruidnagel (ongeveer 30 kruidnagels)
2 theelepels gemalen steranijs (ongeveer 4 sterren)
2 theelepels gemalen anijszaadjes
1 theelepel gemalen venkelzaadjes
1 theelepel gemalen kardemom
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel vers geraspte nootmuskaat

Recept voor Peperkoek kerstfiguren

Ingrediënten:
* 140 g bloem
* 140 roggemeel
* 200 g poedersuiker
* 70 g honing
* 2 eieren
* ½ theelepel bakpoeder
* 1 eetlepel peperkoekkruiden (kaneel, piment, kruidnagel , steranijs, venkel, kardamom, koriander nootmusjaat)

Werkwijze
1. Verwarm de honing, en verwijder het schuim
2. Meng in een grote kom alle ingrediënten en vermeng met de warme honing.
3. Kneed het deeg en laat het een nacht rusten
4. Rol het deeg uit tot een vel van ongeveer 5 mm dik
5. Steek figuren uit met een uitsteekvormpje
6. Leg de figuren op een met bakpapier beklede bakplaat
7. Bak in een voorverwarmde oven gedurende 5-10 minuten op 180° C.
8. De baktijd is afhankelijk van de grootte van elke individuele peperkoek. Versier de peperkoek na afkoeling.

Glazuur voor peperkoekdecoratie
Ingrediënten:
* 10 eetlepels fijne poedersuiker
* 1 eiwit
* 1 theelepel aardappelzetmeel
* 1 theelepel citroensap
* kleurstof voor levensmiddelen

Werkwijze
1. Zeef de suiker en het zetmeel door een fijne zeef zodat er geen klontjes zijn
2. Klop suiker, zetmeel en eiwit door elkaar
3. Vul een spuitzak met glazuur en versier de peperkoek.
4. Voeg eventueel een paar druppeltjes citroensap of heet water toe om het glazuur te verdunnen.

Je kunt kleurstof voor levensmiddelen kant en klaar kopen, maar je kunt ook natuurlijke ingrediënten gebruiken

* Wortelsap voor oranje
* Bietensap voor paarsrood
* Citroen voor lichtgeel
* Mespuntje kurkuma voor donkergeel
* Bosbessen voor donkerblauw.
* Aardbeien en frambozen voor rood

Kijk hier voor nog meer typisch Tsjechische recepten

foto's Wiki Commons

Praag_peperkoekhuisje_recept_2.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.