www.praag-nu.nl gebruikt cookies!

De websites van Stedenman gebruiken cookies (o.a. van Google) om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Klik op "Ja, ik ga akkoord!" om cookies te accepteren en de website volledig te gebruiken, of lees hier meer informatie voor een gedetailleerde beschrijving van de soorten cookies en te kiezen of u deze cookies wilt accepteren tijdens een bezoek aan deze site.
praag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterkarelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-moldau

Trdelnik niet moeilijk om zelf te bakken

Trdelnik kunt je het hele jaar door eten in kraampjes die niet alleen in Praag maar overal in TsjechiŽ op jaar- en kerstmarkten staan. Het is cylindervormig gebak bestrooid met een mengsel van suiker en kaneel. Trdelnik bakkers hebben bedacht dat er ook ijs in kan. Niet zo'n goed idee want het ijs smelt in het nog warme gebak. Het is wel een goede verkooptruc.†

Meedere landen claimen trdelnik als traditioneel gebak. Zo zeggen de Hongaren dat het een oorspronkelijk Hongaars recept is en noemden het KŁrtőskalŠcs en dat betekent schoorsteengebak. Ook Slovakije meent het alleenrecht te hebben. Feit is dat het een smakelijk gebak is en niet zo heel moeilijk om zelf te maken.

Trdelnik niet moeilijk om zelf te bakken
Dit is het principe: een sliert deeg wordt over een ronde staaf gewikkeld, die langzaam draaiend boven een houtvuurtje wordt geroosterd waarbij de suiker karamelliseert. Houtvuurtje is niet altijd aanwezig en ook een oven is geschikt om zelf Trdelnik te maken.

Recept voor Trdelnik

Benodigdheden
Bij gebrek aan een trdelnik vorm, gebruik je iets anders dat rond is en waar je het deeg omheen kunt rollen, bijv. een hittebestendig glas of een leeg bierblikje. Bekleed de vorm met aluminiumfolie en bestrijk met een beetje olie en zet het rechtop in de oven.

Tsjechen gebruiken deze trdelnik vorm.

Praag_trdelnik_recept.jpg

IngrediŽnten (voor 4 stuks)
* 250 g bloem
* 120 ml lauwe melk
* 60 g ongezouten boter
* 15 g suiker
* 7 g droge gist (half pakje)
* 3 eierdooiers
* 1 losgeklopt ei
* Snufje zout

Voor het strooisel
* Zakje vanillesuiker
* Kaneel in poedervorm

Bereidingswijze

1. Verwarm de melk tot lauwwarm. Giet de gedroogde gist en een beetje suiker erbij, roer tot een glad mengsel. Laat 10 minuten het gistmengsel op een warme plaats staan om te rijzen.
2. Doe de bloem in een kom. Voeg de rest van de suiker, een snufje zout en de eidooiers toe.
3. Smelt de boter (in een pannetje op het fornuis of in de magnetron) en voeg toe aan de bloem.
4. Giet het gistmengsel bij de bloem.
5. Kneed met de handen de ingrediŽnten tot een soepel deeg. Als het deeg te veel blijft plakken, voeg dan een beetje bloem toe.
6. Bedek de kom met een schone handdoek en zet op een warme plaats. Laat het deeg 45 minuten rijzen.
7. Verdeel het gerezen deeg in stukken en rol tot repen van 1-1,5 cm dikte.
8. Rol de repen rond de vorm (leeg bierblikje of glas). Als je meer repen voor ťťn trdelnŪk gebruikt, druk ze dan stevig tegen elkaar.
9. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei.
10. Bak in een voorverwarmde oven op 180 į C gedurende 20 minuten.
11. Meng de suiker en kaneel voor het bestrooisel.
12. Haal de gebakken trdelnik voorzichtig van de vorm, bestrijk met gesmolten boter en bedek alle kanten met suiker en kaneel.

Praag_street_food_trdelnik.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Herfst in Praag

Wandeling door Praag, de prachtige hoofdstad van TsjechiŽ. Beelden van bezienswaardigheden als de Karelsbrug en de St.Vitus-kathedraal.