www.praag-nu.nl gebruikt cookies!

De websites van Stedenman gebruiken cookies (o.a. van Google) om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Klik op "Ja, ik ga akkoord!" om cookies te accepteren en de website volledig te gebruiken, of lees hier meer informatie voor een gedetailleerde beschrijving van de soorten cookies en te kiezen of u deze cookies wilt accepteren tijdens een bezoek aan deze site.
karelsbrug-praagpraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-karelsbrug-foto-dennis-faropraag-winterpraag-moldau

Tsjechische kerstkoekjes

Kerstkoekjes bakken is een Tsjechische tradities. Bak ten minste twintig verschillende soorten want alleen dan ben je een goede huisvrouw (volgens een oude traditie..). Alle koekjes zijn in overvloed te koop bij Albert, Billa en andere supermarkten of speciaalzaken zoals Patisserie Paul, Wenceslasplein 42. Bij de laatste kun je ook koffie of thee drinken met kerstkoekjes erbij of ander gebak. Zelfgebakken kerstkoekjes zijn natuurlijk het lekkerst en ook eenvoudig te maken.†

Praag_kerstkoekjes_recept.jpg

Zelf Tsjechische kerstkoekjes bakken
Moeders en ook vaders bakken kerstkoekjes terwijl de kinderen een brief schrijven aan het Kindje Jezus. Het is de bedoeling zoveel mogelijk verschillende kerstkoekjes te bakken en gelukkig zijn er heel veel recepeten die geen van alle moeilijk zijn of veel tijd vragen.

De bekangrijkste ingrediŽnten voor kerstkoekjes zijn behalve meel, boter en suiker, kokos, vanille, kaneel en rum. De koekjes kun je heel goed een paar weken voor kerstmis bakken en dan in een trommel op een koele plaats bewaren. De ingredienten mengen dan goed en de koekjes zijn nog lekkerder dan wanneer je ze vers eet.

Recept voor vanille hoorntjes, vanilkovť rohlicky

IngrediŽnten
* 250 gram gezeefde bloem
* 200 gram roomboter
* 100 gram gemalen hazelnoten of walnoten (je kunt de noten ook weglaten)
* 100 gram poedersuiker
* 2 eigeel
* 1 zakje vanillesuiker gemengd met 50 gram poedersuiker

Benodigdheden
Bakplaat bedekt met bakpapier
Voorverwarmde oven op 180 graden

Bereidingswijze
1. Doe alle ingrediŽnten, behalve de 50 gram poedersuiker met vanillesuiker, in een kom en kneed dit tot een soepele deegbal. Je kunt dit het beste met je handen doen want dan wordt de boter een beetje zacht en mengt goed. Met een handmixer lukt het minder goed.
2. Doe de deegbal in een plastic zak en laat hem in de koelkast opstijven, een half uur is voldoende, langer kan geen kwaad.
3. Rol het deeg uit en maak lange slierten van ongeveer 1 cm dik
4. Snij de sliert in stukje van 5 cm, vorm ze tot een half maantje en leg op de bakplaat
5. Bak de koekjes ongeveer 10 minuten tot ze gaar zijn. Ze mogen niet bruin worden!
6. Haal ze van het bakblik en rol ze door de poedersuiker gemengd met de vanillesuiker

Lees verder
Leuke en vreemde kersttradities in TsjechiŽ
Praag kerstmis en karper

foto Bedinek Wiki Commons

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Praag in de herfst

Wandelen door Praag in de herfst, langs de pleinen, de astronomischeklok, het dansende huis en de Karelsbrug.