Cesky gulas: lekker met rode kool
Tsjechische goulash, lijkt bijzonder veel op de Hongaarse variant. Goulash is ook populair in Oostenrijk, Roemenie, Kroatie en Polen. Ieder land heeft zijn eigen recept.
Goulash staat vaak op de menukaart in Tsjechische restaurants en wordt dan geserveerd met knoedels en rode kool. De redactie van Praag-Nu kreeg dit recept van een Tsjechische vriendin.
Ingrediënten:
* 500 gram runderpoulet vlees
* 2 uien
* 1 teentje knoflook
* 1 eetlepel tomatenpuree
* 3 aardappels
* 1 groene paprika
* 1 grote winterwortel
* 1 eetlepel zoete paprikapoeder
* 1 dessertlepel karwijzaad
* 1 eetlepel marjoraan
* peper/zout naar smaak
* 500 ml vleesbouillon
Bereidingswijze
1. Snipper de uien en de knoflook
2. Snij de aardappels in blokjes
3. Snij de paprika in dunne reepjes en de winterwortel in grove stukken
4. Runderpoulet aanbraden in een klontje boter
5. Uien en knoflook toevoegen en kort meebakken
6. Tomatenpuree toevoegen en kort meebakken
7. Pan van het vuur halen en paprika door het mengels roeren
8. Pan weer op het vuur zetten
9. Bouillon, peper, zout, karwijzaad en marjoraan toevoegen
10. Het gerecht 2 uur laten sudderen
11. Winterwortel en aardappeldobbelsteentjes toevoegen en 20 minuten laten meestoven
12. Gesneden paprika toevoegen en kort meestoven De paprika moet knapperig blijven
13. De goulash binden met een beetje maizena of bloem.