Bramborove knedliky: lekker bij witte kool
Het Tsjechische nationale gerecht is vepro, knedlo, zélo, varkensgebraad, knoedels, witte kool en staat op vrijwel elk lunchmenu. De knoedels kunnen broodknoedels of aardappelknoedels zijn.
Bramborove knedliky, aardappelknoedels, zijn heel populair en niet moeilijk om te maken. Ze zien eruit als ronde plakken, en worden gebruikt om de saus mee op te soppen.
Bramborove knedliky
Ingrediënten
* 500 gr bloemige aardappels
* 1 ei mespuntje zout (of meer of minder naar smaak)
* 100 gram bloem
* 100 gram griesmeel
Benodigheden
Grote pan met kokend water
Bereidingswijze
1. Aardappels in de schil gaar koken.
2. Pel de aardappels als ze nog warm, als ze een beetje uit elkaar vallen is dat goed
3. Doe de aardappels in een bak en stamp ze tot kruim
4. Roer het ei en het zout erdoor
5. Voeg de bloem en griesmeel toe
6. Kneed tot een stevig deeg
7. Verdeel in 5 porties en er draai worsten van
8. Breng het water aan de kook
9. Doe de knoedels erin en draai het vuur laag
10. Laat de knoedels 15 minuten koken.
11. Na ongeveer 8 minuten de knoedels omdraaien zodat ze gelijkmatig gaar worden
12. In plakjes snijden en opdienen.
De redactie van Praag-Nu kreeg dit recept van een Tsjechische vriendin.